“Zaje… smo. Nepovratno!” – Brutalni vročinski valovi in številni požari v Sredozemlju in ZDA – TOPNEWS.si

“Zaje… smo. Nepovratno!” – Brutalni vročinski valovi in številni požari v Sredozemlju in ZDA

“Zaje… smo. Nepovratno!” – Brutalni vročinski valovi in številni požari v Sredozemlju in ZDA

Evropa še duši v  brutalnem vročinskem valu.  Slovenija, Grčija, Italija, Francija in Portugalska pa se borijo z uničujočimi požari. Evropa se vročinskih valov ne sooča samo na kopnem. Sredozemsko morje se letos julija sooča s hudim morskim vročinskim valom, ki bo imel uničujoče posledice za morske ekosisteme, hkrati pa bo povečal vročinske valove na kopnem. Temperature vode so kar 6,2°C višje od normale!

Obsežen gozdni požar v narodnem parku Dadia na severovzhodu Grčije tudi danes še ni pod nadzorom. Ponoči so evakuirali vas Dadia in davi napotili vojake in gozdarje v borove gozdove na sečnjo, da bi preprečili nadaljnje širjenje ognjenih zubljev. Še naprej gori tudi v Španiji. Tam skrbi povzroča predvsem požar na otoku Tenerife.

V Grčiji se gašenje požarov nadaljuje tako na tleh kot iz zraka. Sodeluje okoli 320 gasilcev z 68 gasilskimi vozili. Po podatkih tamkajšnje civilne zaščite so po vsej državi trenutno v uporabi skoraj vsi razpoložljivi gasilski helikopterji in letala, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pod nadzorom tudi še ni velik požar na jugu grškega otoka Lesbos, kjer so že dan prej evakuirali eno od vasi. Zgorelo je več hiš in avtomobilov. Na območju je nazadnje pihal močan veter, kar je še dodatno netilo požare.

V Grčiji so po podatkih gasilske službe v 24 urah zabeležili 141 požarov. Med drugim je v bližini mesta Larisa v Tesaliji zagorela transformatorska postaja državnega elektropodjetja. Pristojne oblasti za danes še naprej ocenjujejo nevarnost požara kot veliko. Vremenoslovci za prihodnje dni do začetka avgusta napovedujejo visoke temperature do 40 stopinj in sušo.

Ogenj povzroča težave tudi v Španiji, kjer so v zadnjih dneh bili sicer priča umiritvi razmer, a še vedno gorijo številni gozdni požari. Na med turisti priljubljenem otoku Tenerife so ognjeni zublji uničili že več kot 2150 hektarjev, je v soboto zvečer sporočil regionalni predsednik Angel Victor Torres.

Evakuirali so 585 prebivalcev La Guancha in štirih drugih občin na severu otoka. Številne tuje pohodnike so tudi opozarjali na ognjene zublje v bližnjem narodnem parku Teide.

V Španiji so napredek v boju z ognjenimi zublji dosegli zahvaljujoč večji vlažnosti in šibkejšemu vetru, a za danes in ponedeljek dodatne skrbi vzbuja napovedan dvig temperature do 38 stopinj Celzija. “Zato moramo požar pogasiti čim prej,” je še dejal Torres.

Vsi gozdni požari v Španiji so sicer trenutno pogašeni ali večinoma pod nadzorom. Izjema so požar na otoku Tenerife in dva požara, ki sta izbruhnila v soboto v krajih Yunquera severovzhodno od Madrida in Olmeda del Rey jugovzhodno od prestolnice. Tam se z ognjenimi zublji bori 235 ljudi.

Po navedbah španskih vremenoslovcev sta več mesecev trajajoča suša in močan veter ob visokih temperaturah prispevala k izbruhu in širjenju številnih požarov. Letošnje leto tako že velja za najbolj uničujoče leto gozdnih požarov v Španiji, odkar vodijo statistiko. V prvih sedmih mesecih leta so ognjeni zublji v Španiji uničili že okoli 200.000 hektarjev.

https://twitter.com/KoalaRunt/status/1550959278084816898

Prebivalci italijanskih vasi Gabrje in Vrh v občini Sovodnje ob Soči, ki leži neposredno ob italijansko-slovenski meji, so se danes zjutraj lahko vrnili na svoje domove. V soboto zvečer je bilo zaradi napovedane burje in nevarnosti širitve ognja z goriškega Krasa iz teh dveh vasi preventivno evakuiranih več kot 300 ljudi.

Kakih deset prebivalcev teh vasi, ki niso imeli možnosti namestitve pri sorodnikih ali prijateljih, je prenočilo v sovodenjski telovadnici, poroča Primorski dnevnik.

Stanje je sedaj pod nadzorom, tako da je sovodenjski župan Luca Pisk nekaj pred 9. uro zjutraj odredil konec evakuacije in prebivalci so se lahko vrnili domov. Pri tem so na občini dodali, da še vedno ostaja možnost vnovične evakuacije v primeru novega alarma.

“Hvala vsem krajanom za razumevanje in sodelovanje. Nadaljuje se seveda nadzor na teritoriju,” so še sporočili z občine.

Po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo gasilske enote v Italiji še vedno ostajajo prisotne na terenu pri Jamljah, prav tako so gasilci, policisti in gozdarji aktivni v krajih Medjevas, Podbonesec in Tablja ter v Reziji.

Z obsežnimi požari pa se borijo tudi v ZDA. Ogromen gozdni požar v okrožju Mariposa v Kaliforniji je prisilil na tisoče prebivalcev, da so evakuirali svoje domove. Požar je izbruhnil v petek popoldne in se hitro širi.

https://twitter.com/PolonaKS/status/1551033365603688449

COMMENTS

Wordpress (0)