(VIDEO) “Morda bomo morali to ponoviti,” je glede svoje kandidature na prihodnjih predsedniških volitvah v ZDA, dejal Donald Trump – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Morda bomo morali to ponoviti,” je glede svoje kandidature na prihodnjih predsedniških volitvah v ZDA, dejal Donald Trump

(VIDEO) “Morda bomo morali to ponoviti,” je glede svoje kandidature na prihodnjih predsedniških volitvah v ZDA, dejal Donald Trump

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in nekdanji podpredsednik Mike Pence sta se v petek v Arizoni udeležila ločenih predvolilnih shodov dveh republikanskih kandidatk, ki se potegujeta za mesto guvernerke te zvezne države. Trump je ob tem znova podžgal ugibanja o morebitni kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2024, poroča britanski BBC.

“Morda bomo morali to ponoviti,” je glede predsedniških volitev čez dve leti dejal Trump, ki v Arizoni podpira kandidatko Kari Lake. Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vnovič zatrdil, da ni zmagal le na volitvah leta 2016, temveč tudi leta 2020. Za te volitve namreč Trump še vedno meni, da so bile prirejene.

“Prevzeli bomo senat. Vzeli si bomo Ameriko nazaj, leta 2024 pa si bomo predvsem vzeli nazaj našo čudovito, veličastno Belo hišo,” je pred jesenskimi kongresnimi volitvami še dejal Trump, pri čemer ga je Lake podprla.

“Za zapisnik: Verjamem, da se ta Superman vrača. Upam, da se bo kmalu vrnil,” je odgovorila na Trumpovo napoved in dodala, da “ponarejene volitve” ne bodo več sprejemljive.

Dejstvo, da nekdanji podpredsednik Pence v Arizoni podpira konkurenčno kandidatko Karrin Taylor Robson, si poznavalci razlagajo kot zadnji znak, da se želi Pence oddaljiti od svojega nekdanjega šefa, in da se morda oba pripravljata na predsedniško kandidaturo.

Pence sicer med svojim govorom na shodu v Arizoni Trumpa ni kritiziral, niti se ni skliceval na spor glede zadnjih predsedniških volitev. Je pa kasneje tvitnil, da “če bo republikanska stranka dovolila, da jo požirajo včerajšnje zamere, bomo izgubili”.

Zavezništvo med Trumpom in Penceom se je končalo po tem, ko je Trump Pencea obtožil, da ni preprečil zmage aktualnega predsednika Joeja Bidna na volitvah leta 2020. Takrat je namreč Trump od Pencea zahteval, da zavrne rezultate volitev, kar pa ta ni storil, saj je odločil, da bi bilo to nezakonito.

Med napadom na Kapitol 6. januarja 2021 je Trump tvitnil, da Pence “ni imel poguma, da bi storil, kar bi moral storiti, da bi zaščitil našo državo”.

COMMENTS

Wordpress (0)