(V ŽIVO) Politični vrh: Golob z Janšo in Toninom o ukrepih za blažitev draginje – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Politični vrh: Golob z Janšo in Toninom o ukrepih za blažitev draginje

(V ŽIVO) Politični vrh: Golob z Janšo in Toninom o ukrepih za blažitev draginje

Premier Robert Golob je s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin, resornimi ministri in stroko začel razpravo o nadaljnjih ukrepih za blažitev draginje. Prvaka opozicijskih SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin, sta ukrepom, če bodo smiselni, napovedala podporo. Na posvet sta Janša in Tonin prinesla tudi svoje predloge.

Vlada je nekatere ukrepe za blažitev draginje že sprejela. Med drugim je posegla v oblikovanje cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest, prejšnji teden je predstavila ukrepe na področju električne energije, naslovila je tudi prehransko draginjo.

Še ta teden naj bi vlada po vzoru elektrike sprejela ukrepe na področju plina, po napovedih bodo sledili še ukrepi za druge oblike energentov.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob tem danes napovedal tudi ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v času draginje, med katerimi bodo enkratni dodatki.

“Skrajni čas je, da vlada pripravi ukrepe, s katerimi se uravnoteženo naslovi probleme gospodarstva, kmetijstva in ljudi, ki jih imamo s to draginjo,” je ob prihodu na posvet dejal prvak SDS Janša. Po njegovih besedah je SDS vedno pripravljena podpreti vse ukrepe, ki gredo v koristi ljudi in gospodarstva, in tako bo tudi tokrat.

“Mi imamo predlogov veliko, nimamo pa glasovalne večine v DZ,” je glede opozicijskih predlogov dejal Janša in dodal, da bodo predloge danes predstavili, “če bodo vladajoči pripravljeni poslušati”.

S svojimi predlogi so na posvet prišli tudi v NSi. “Prihajamo s konkretnimi predlogi, kar se tiče znižanje DDV in nekaterih vavčerjev. Jaz ne trdim, da mi vse vemo in da vse znamo. Pripravljeni smo poslušati tudi druge, in če bodo imeli boljše ideje, smo jih pripravljeni podpreti,” je dejal predsednik NSi Tonin.

Od današnjega srečanja si Tonin obeta iskren pogovor. “Slovenijo v drugi polovici leta čakajo zanimive stvari, če hočemo dosegati zmage, morata leva in desna politika med seboj sodelovati. Ta današnji pogovor vidim kot zelo koristen, želim pa si, da bi bil to pogovor, kjer bi iskali skupne rešitve,” je dejal.

Premier Golob je že prejšnji teden v DZ izrazil željo, da bi bili ukrepi za blažitev draginje podprti enotno. “Ponujam roko opoziciji in koaliciji, da se o ključnih vprašanjih za zimo pogovarjamo skupaj,” je dejal.

Tudi Tonin se je danes strinjal, da bi bilo koristno, če bi Slovenija našla formulo, kjer bi v prelomnih trenutnih za državo koalicija in opozicija našli skupni jezik. “Če združimo glave, če združimo ideje, potem lahko pridemo do zelo močnih rešitev, ki so v korist vsem in zaradi katerih Slovenija lahko zmaguje”.

Na sodelovanje opozicije upajo tudi v koalicijski SD. Kot je dejal vodja poslanske skupine Jani Prednik, bo vlada po pričakovanjih danes predstavila nek okviren nabor ukrepov, s katerimi bodo šli proti jeseni.

Glede ukrepov je dejal, da z Bruslja prihajajo poročila, da bo pomanjkanje plina veliko. “Redukcije so v načrtu, najverjetneje bo šlo za malo težje scenarije,” je dejal.

Na današnjem posvetu poleg premierja in predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in resornih ministrov, sodelujejo tudi stroka, predstavniki energetskih podjetij in vodstvo urada za makroekonomske analize in razvoj.

COMMENTS

Wordpress (0)