(VIDEO) Kaj je Volodmir Zelenski povedal slovenskemu političnemu vrhu in kako so njegove besede razumeli Pahor, Golob, Fajonova in Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj je Volodmir Zelenski povedal slovenskemu političnemu vrhu in kako so njegove besede razumeli Pahor, Golob, Fajonova in Janša

(VIDEO) Kaj je Volodmir Zelenski povedal slovenskemu političnemu vrhu in kako so njegove besede razumeli Pahor, Golob, Fajonova in Janša

Ukrajinski predsednik je v uvodu nagovora dejal, da mu je v veliko čast, da je lahko nagovoril poslanke in poslance slovenskega parlamenta in druge visoke goste. »Vsem evropskim državam se najlepše zahvaljujem. Rusija se še vedno trudi, da uporablja vse veze, da bi preprečila naš napredek in da bi onemogočila delovanje Ukrajine na mednarodni sceni. Pozdravljam vsa tista dejanja in dejstva s tem dokazujemo, da Rusija izgublja vliv in da nimajo več toliko moči in vzvodov, da bi onemogočili naše delovanje. Onemogočiti hočejo naš demokratični način življenje. Mi pa si želimo svobodo,« je bil jasen Volodimir Zelenski.

Zelenski je tudi povedal, da so pomembna vsa varnostna vprašanja, ki se dotikajo Evrope in Ukrajine in da bodo za zločine na ukrajinskih tleh zahtevali preiskavo Mednarodnega kazenskega sodišča: »Potrebno je upoštevati, da zahtevamo preiskavo Mednarodnega kazenskega sodišča, da bodo vsi zločini preiskani in da bodo tudi vsi ustrezno poklicano na odgovornost. V vsakem primeru so evropske vrednote za nas prednost in naša realna podlaga ter temelj za naše življenje v prihodnje.«

V nadaljevanju nagovora se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalil slovenskemu narodu za vso pomoč, ki jo nudi Ukrajini v teh težkih časih: »Zahvala vsem državam Evropske unije, ki si prizadevajo za našo osvoboditev. Vsi moramo delovati skupaj. Hvala za pomoč tudi državam, ki niso finančno močne in nimajo veliko zmogljivosti za pomoč. Zahvaljujem se slovenskemu narodu za vaše veliko in hrabro srce.« Zelenski se je tudi zahvalil za podporo Slovenije pri članstvu Ukrajine v Evropski uniji. Ob tem je dejal, da sicer nihče ne zna točno povedati, koliko bo ukrajinska pot v integracijo EU trajala, ampak da so biti del Evropske unije njihove sanje.

Ukrajinski predsednik Zelenski je tudi opozoril, da je Rusija zvišale cene za plin na najvišjo možno točko, zaradi česar prihaja do visoke inflacije in da bodo te posledice občutili ljudje. Ob tem je tudi povedal, da Rusija z namenom oslabitve Evropske unije pripravlja še dodatno krizo: »Rusija pripravlja še en udarec, da bo Evropska unija postala tarča številnih migracij. Blokirajo namreč izvoz žita. Lakota bo v prihodnje povzročila velike migracijske tokove. Vedeti je treba, da si Rusija ne želi oslabiti druge države, njihova tarča je EU, saj je za njih pomembna. Uničiti in destabilizirati želijo EU.«

Ob koncu nagovora je Volodimir Zelenski izrazil prepričanje, da bo Ukrajina kmalu ponovno postala neodvisna in da bodo uspeli ohraniti njeno ozemeljsko celovitost. Prav tako je poudaril, da bi morali biti vsakomur v Evropi v interesu, da Ukrajina zmaga v tej vojni. »Upam, da vidite, da smo vojaško močni in da smo se pripravljeni boriti za ceno svojih življenj. Želimo si postati polnopravna članica Evropske unije, ker delimo z vami enake vrednote.«

Predsednik republike Borut Pahor je po današnjem nagovoru ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v slovenskem parlamentu menil, da bi bilo treba v Ukrajini doseči pravičen mir. Premier Robert Golob pa je znova potrdil odločno slovensko podporo Ukrajini. V Kijev bo sicer še ta mesec odpotovala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ukrajinski predsednik Zelenski je danes prek videopovezave nagovoril slovenski parlament. V nagovoru se je med drugim zahvalil vsem evropskim državam, ki pomagajo Ukrajini v zoperstavljanju ruski agresiji po svojih močeh, tudi Sloveniji.

Pahorju, ki je v državnem zboru spremljal nagovor, se zdi pomembno, da svobodni svet skupaj z Ukrajino doseže “pravičen mir”. “Če bo dosežen mir pravičen, bo tudi trajen. Do tja nas vodi zelo zahtevna pot, nihče o tem nima iluzij, vendar moramo iti skupaj do konca,” je dejal novinarjem po koncu nastopa ukrajinskega predsednika.

Po mnenju Goloba je bil ukrajinski predsednik v svojem nagovoru zelo jasen. Na eni strani je jasno poudaril odločenost ukrajinskega naroda, da se bo boril za svojo svobodo in ozemeljsko celovitost, na drugi strani pa je izrazil podporo Sloveniji za vso njeno dosedanjo podporo.

Ob tem je poudaril, da Slovenija niti za trenutek ni omahovala pri jasnem stališču glede obsodbe ruske agresije ali pri podpori Ukrajini. “To v Ukrajini zelo dobro vedo in cenijo,” je dejal novinarjem.

Golob je potrdil, da bo zunanja ministrica Tanja Fajon še ta mesec odpotovala Kijev. Na novinarsko vprašanje, ali tudi sam razmišlja o podobni potezi, pa premier pušča odprte možnosti.

Tako prejšnja kot sedanja vlada sta imeli v preteklosti več pogovorov tako s predstavniki predsednika Zelenskega kot tudi vlade v Kijevu. Odnosi med državama, tako dvostranski kot tudi na širšem področju, so na tej ravni po premierjevih besedah zelo dobri.

Na vprašanje, ali bo Slovenija Ukrajini dobavila še kaj orožja, pa je Golob pojasnil, da se z ukrajinskimi oblastmi pogovarjajo o pomoči na več področjih, eno od teh je razminiranje. Glede dostave orožja pa pogovori ne potekajo, je pa Slovenija izrazila pripravljenost pripravljena sodelovati v dogovorih na širši ravni, če bo do njih prišlo.

Svojo pot v Kijev ta mesec je za novinarje potrdila tudi vodja slovenske diplomacije Fajon. V ukrajinski prestolnici bo, kot je dejala, imela priložnost govoriti z ukrajinskim zunanjim ministrom in tudi drugimi sogovorniki. Beseda bo tekla med drugim o pomoči Slovenije Ukrajini, zlasti materialni in humanitarni.

Zelenski je v svojem nagovoru tudi pozval, naj Slovenija pomaga pri povojni obnovi Ukrajine. Po besedah Fajonove se že pogovarjajo o tem, kako bi lahko Slovenija sodelovala v okviru svojih projektov, denimo na področju razminiranja, pomoči pri prevozu ranjencev ali rehabilitaciji v Soči.

 

22 07 08 nagovor PDZ 8 julij 2022 ob nastopu predsednika Ukrajine Zelenskega

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)