Shinzo Abe je umrl za posledicami atentata – TOPNEWS.si

Shinzo Abe je umrl za posledicami atentata

Shinzo Abe je umrl za posledicami atentata

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je umrl za posledicami današnjega strelskega napada, so poročali japonski mediji. 67-letni Abe je umrl v bolnišnici v mestu Nara, kamor so ga prepeljali po napadu, v katerem ga je z doma izdelano pištolo dvakrat ustrelil 41-letni moški, poročajo tuje tiskovne agencije in tuji mediji.

Šinzo Abe, japonski premier z najdaljšim stažem, je umrl v petek po strelu. Imel je 67 let. Svojo državo je pomagal rešiti iz gospodarske krize, vendar ni dosegel svojega najbolj cenjenega cilja: narediti Japonsko normalizirano vojaško silo, piše New Yok Times. Shinzo Abe je bil japonski premier skupno 9 let. Narod, zaščiten z ameriškim jedrskim dežnikom, je poskušal spremeniti v odločnejšo in mednarodno angažirano silo. Umorjen je bil v petek na kampanjskem dogodku.

 

Abe je bil ustreljen na današnjem predvolilnem dogodku v mestu Nara, ki se nahaja le streljaj od bolj znane Osake. Stal je na odru pred železniško postajo Yamato-Saidaiji in se zavzemal za kandidata Keija Sata iz svoje vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP), ki ji pripada tudi aktualni japonski premier Fumio Kishida.

K Abeju je okoli 11.30 po lokalnem času od zadaj pristopil moški, oblečen v sivo majico in rjave hlače, in izstrelil najmanj dva strela, pri čemer se je pojavil oblak dima, prestrašeni gledalci pa so se sklonili na tla.

Televizijski posnetki so prikazovali Abeja, ki je po napadu ležal na ulici in krvavel iz vratu, medtem ko so ga pričeli oživljati. Kasneje so mediji poročali, da je imel tudi notranje krvavitve na levi strani prsnega koša.

Med helikopterskim prevozom v univerzitetno bolnišnico v Nari je bil Abe sprva pri zavesti, odziven in je lahko govoril, nato pa je zavest izgubil. Nekoliko kasneje je Kishida – ki je po novici o streljanju prekinil svojo volilno kampanjo na severu države – sporočil, da je njegovo stanje “zelo skrb zbujajoče”. Nekaj ur zatem so ga razglasili za mrtvega.

Japonska policija je medtem prijela in identificirala 40-letnega osumljenca Tetsuya Yamagamija, prebivalca Nare, ki je nekdanjega predsednika vlade ustrelil z doma izdelano pištolo, saj na Japonskem zakoni zelo otežujejo dostop do orožja.

Domnevni storilec je tri leta služil v japonskih pomorskih samoobrambnih silah, ki predstavljajo ekvivalent japonske mornarice, dokler ni leta 2005 službe zapustil oziroma naj bi bil odpuščen. Med prijetjem danes naj se ne bi upiral.

Po pridržanju je Yamagami dejal, da je bil “razočaran nad nekdanjim predsednikom vlade” in da ga je nameraval ubiti. Po navedbah policije prefekture Naha sicer ni imel zamer do Abejevih političnih prepričanj.

Aktualni premier Kishida se je medtem vrnil v Tokio, njegova vlada pa naj bi zaradi dogodka ustanovila krizno skupino. Atentat je sicer sprožil tako domače kot mednarodno ogorčenje.

COMMENTS

Wordpress (0)