( V ŽIVO) Boris Johnson spregovoril – Boris Johnson se je uklonil pritiskom in odstopil s čela konservativne stranke – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Boris Johnson spregovoril – Boris Johnson se je uklonil pritiskom in odstopil s čela konservativne stranke

( V ŽIVO)  Boris Johnson spregovoril  – Boris Johnson se je uklonil pritiskom in odstopil s čela konservativne stranke

Britanski premier Boris Johnson je danes po nizu odhodov ministrov iz vlade in pritiskov iz strankarskih vrst odstopil s položaja vodje konservativcev ter napovedal, da bo na položaju predsednika vlade ostal do izvolitve svojega naslednika. Boris Johnson je  podal izjavo pred Downing Streetom in potrdil svoj odstop s položaja vodje konservativcev.

»Za vas, britansko javnost, vem, da je veliko ljudi, ki jim bo odleglo, morda pa jih bo kar nekaj tudi razočaranih. Želim, da veš, kako žalosten sem, da opuščam najboljšo službo na svetu. Toda to so odmori,« je dejal Boris Johnson.

“Jasno je, da je zdaj volja parlamentarne konservativne stranke, da mora biti nov vodja te stranke in s tem novi premier,” je dejal v četrtek.

“Strinjal sem se s sirom Grahamom Bradyjem, predsednikom naše parlamentarne klopi, da se postopek izbire novega vodje začne zdaj, časovni razpored pa bo objavljen naslednji teden.”

“Danes sem imenoval kabinet, ki bo služboval, kot bom, dokler ne bo postavljen nov vodja.”

“Torej želim povedati milijonom ljudi, ki so za nas glasovali leta 2019, mnogi med njimi so prvič glasovali za konservativce. Hvala za ta neverjeten mandat. Največja konservativna večina po letu 1987,” je dodal.

 

Sinoči je Johnson dejal, da namerava ostati in se boriti. Toda plaz odstopov vladnih ministrov se je nadaljeval vse do četrtka, s pismom za pismom, ki so kritizirali škandala prizadetega voditelja in pozivali Johnsona, naj odstopi.

Johnsonov odhod pomeni izjemen padec za predsednika vlade, ki je nekoč veljal za politično velesilo, s privlačnostjo, ki je presegala tradicionalne strankarske linije. Decembra 2019 je prepričljivo zmagal z obljubo, da bo dosegel dogovor o brexitu in popeljal Združeno kraljestvo v svetlo prihodnost zunaj Evropske unije. Vendar se je njegov premierski položaj popadel po pandemiji Covid-19.

Najneposrednejši vzrok za njegovo smrt so bile posledice Johnsonovega neuspešnega reševanja škandala v zvezi z vladnim uradnikom, ki naj bi prejšnji teden na večerji otipaval dve osebi.

Toda Johnson se je soočil s številnimi drugimi škandali, ki so prizadeli njegov položaj v anketah – kljub njegovi prepričljivi zmagi na splošnih volitvah pred manj kot tremi leti z 80 sedeži. Med njimi so obtožbe o neustrezni uporabi donatorskega denarja za plačilo obnove njegovega doma na Downing Streetu in ukaz poslancem, naj glasujejo na način, ki bi zaščitil kolega, ki je kršil pravila lobiranja.

 

 

Kot še navaja BBC, bo poleti potekala tekma za vodenje torijcev, zmagovalec pa bo Johnsona zamenjal predvidoma oktobra, ko bo potekala konferenca konservativne stranke. Pred tem sta z ministrskih mest danes odstopila še minister za Severno Irsko Brandon Lewis in ministrica za izobraževanje Michelle Donelan. Oba sta ob odstopu dejala, da glede na okoliščine nista imela druge izbire, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

https://twitter.com/morell_nicklas/status/1544997202724110341

COMMENTS

Wordpress (0)