(VIDEO) Česa se je ustrašil Boris Johnson, ko ga je na vrhu Nata Recep Tayyip Erdoğan “prijel za ramo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Česa se je ustrašil Boris Johnson, ko ga je na vrhu Nata Recep Tayyip Erdoğan “prijel za ramo”

(VIDEO) Česa se je ustrašil Boris Johnson, ko ga je na vrhu Nata Recep Tayyip Erdoğan “prijel za ramo”

Boris Johnson, s polnim imenom Alexander Boris de Pfeffel Johnson, ni nikoli skrival, da je “živi talilni lonec”.  Pradedek Borisa Johnsona je bil namreč turški novinar, urednik in politik Ali Kemal, ki je med drugim nekaj mesecev vodil notranje ministrstvo Damata Ferida Paše, velikega vizirja Osmanskega cesarstva, in zagovarjal povezovanje z Veliko Britanijo, dokler ga niso med turško vojno za neodvisnost ubili v izgredih.

Johnson je velik del družinskega drevesa javnosti razkril že pred leti, ko je sodeloval v oddaji Who do you think you are?, v kateri znane osebnosti odkrivajo skrivnosti svojih prednikov. Tam je med drugim izvedel, da se je njegov dedek Osman Wilfred Kemal rodil v Angliji, Borisova prababica je umrla ob porodu, zato je skrb za Osmana in za starejšo sestro Selmo prevzela Osmanova babica Margaret Brun (z dekliškim priimkom Johnson), oče Ali Kemal pa se je odselil nazaj v Turčijo, kjer se je znova poročil (njegov sin iz drugega zakona je bil turški diplomat Zeki Kuneralp, po očetovih stopinjah pa je šel tudi njegov sin Selim, ki je bil turški veleposlanik na Švedskem in v Južni Koreji).

Vendar turške korenine niso razlog za Johnsonovo reakcijo na prijem turškega predsednika Erdogana. V ozadju  je druga zgodba.  Boris Johnson je namreč pred leti napisal  nesramno pesem o turškem predsedniku, ki, da seksa s kozo in prejel prvo nagrado časopisa Specatotor v višini 1000 funtov

Pesem  je objavil Spectator kot zavrnitev prizadevanj Recepa Tayyipa Erdoğana, da bi preganjal žaljivo pesem nemškega komika, predsednika prav tako imenuje “pokvarjenec”. Johnson sicer novinar in  nekdanji urednik revije, je zmagal na Spectatorjevem tekmovanju “Predsednik Erdoğan v žaljivi poeziji “, čeprav je sodnik Douglas Murray dejal, da je tekmovanje prejelo na tisoče prijav. Denarno nagrado  za Johnsona je prispeval bralec.

Na družbenem omrežju Tyitter se je sicer pojavila še ena bolj šaljiva fotografija na račun  Borisa Johnsona in Roberta Goloba.

Niso pa vsi tako navdušeni nad nad fotografijami, predvsem pa ne nad odločitvami  na zadnjem vrhu Nata, predvsem ko gre za za  povabilo Švedski in Finski v Nato ter pogoje, ki jih je za to postavil  turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

“EU in Nato postajata kot mehurčki na Twitterju. Znotraj njega – navdušeni nad samim seboj – se vsi trepljajo po ramah in ne vidijo, da je zunaj njihovega mehurčka čedalje več tvitov, ki jim ni mar, kaj imajo brbotači povedati”.

“Švedska in Finska se pobotata z Natom na račun Kurdov. Če se pri boju za vaše človekove pravice zanašate na zahodne države, se zavedajte, da so njihove vrednote in etika neskončno elastične v službi militarističnih ciljev in imperialistične prevlade. Še en navaden dan v Erdoganovi Turčiji. Policija v provinci Urfa je pridržala Kurde, jih vklenila za hrbet in jih prisilila, da so ležali z obrazom navzdol na tleh.”

COMMENTS

Wordpress (0)