(VIDEO) “Včasih, ko je več kandidatov v igri, lahko kakšno presenečenje tudi naredi dober rezultat” – Tanja Fajon meni, da bi se spodobilo, če bi SD imela svojega kandidata – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Včasih, ko je več kandidatov v igri, lahko kakšno presenečenje tudi naredi dober rezultat” – Tanja Fajon meni, da bi se spodobilo, če bi SD imela svojega kandidata

(VIDEO) “Včasih, ko je več kandidatov v igri, lahko kakšno presenečenje tudi naredi dober rezultat” – Tanja Fajon meni, da bi se spodobilo, če bi SD imela svojega kandidata

Čeprav je Marta Kos dopoldne na novinarski konferenci dejala, da si želi tudi podpore SD in Levice, pa je predsednica SD Tanja Fajon kmalu po tiskovni konferenci Roberta Goloba in Marte Kos sporočila, da bo stranka predlagala svojega kandidata za predsedniške volitve. Tudi vodja poslancev Matej T. Vatovec meni, “da je naloga vsake stranke, da konkurira na volitvah”.

Predsedstvo SD bo v ponedeljek med drugim razpravljalo o kandidatih stranke za predsedniške volitve, je danes dejala predsednica SD Tanja Fajon. Prepričana je, da se glede na zgodovino, tradicijo in terensko mrežo stranke, spodobi, da se ta na volitve poda s svojim kandidatom. Takšno stališče bo v ponedeljek tudi podala članom predsedstva.

Predsedstvo SD bo tako v ponedeljek razpravljalo o lokalnih in predsedniških volitvah, takrat bodo tudi dobili “občutek, v katero smer gremo”, je danes v izjavi za medije dejala Fajonova. V stranki za zdaj tečejo kandidacijski postopki, sama pa tako ocenjuje, da bodo v naslednjih tednih tekli intenzivni pogovori o možnih kandidatih, končno odločitev bi lahko sprejeli čez poletje.

Na levi strani političnega pola je sicer svojo kandidaturo napovedala že pravnica Nataša Pirc Musar, danes pa tudi podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. Prva se na volitve podaja s podpisi volivcev, druga s podporo največje parlamentarne stranke, želi si tudi podpore koalicijskih partneric.

Fajonova je danes obe kandidatki ocenila kot primerni za funkcijo, a izrazila prepričanje, da se bodo tudi Socialni demokrati v boj za sedež v predsedniški palači podali z dobrim kandidatom. O tem, ali se boji, da bi prav zaradi večjega števila kandidatov na levem delu političnega spektra dosegli slabši rezultat, Fajonova meni, da “včasih, ko je več kandidatov v igri, lahko kakšno presenečenje tudi naredi dober rezultat”. Če se kandidat stranke SD ne bi uvrstil v drugi krog volitev, pa predsednica SD meni, da je za podporo stranke kateremu izmed kandidatov drugega kroga “vse odprto”.

Končne odločitve o kandidatu stranke sicer za zdaj po njenih besedah še niso sprejeli. Na vprašanje, ali je eden izmed morebitnih kandidatov evropski poslanec Milan Brglez, pa Fajonova odgovarja le, da ima slednji “še dovolj ambicij znotraj evropskega parlamenta”. Če bi se za to odločil, pa bi pogovori v stranki stekli tudi o tem.

Poudarja tudi, da se bodo odločali na podlagi strokovnosti, sama pa si želi močnega kandidata, ki bo lahko stranko na volitvah zastopal s širšo podporo. O tem, ali mora biti kandidat član stranke, pa je Fajonova odgovorila, da lahko “razmišljajo tudi širše”.

Fajonova hkrati poudarja, da so za stranko pomembne tudi jesenske lokalne volitve, računa, da bodo tudi na teh dosegli dober rezultat. Kot je še dejala, pospešeno sestavljajo tudi kandidatne liste.

V Levici odločitve o morebitnem predsedniškem kandidatu še niso sprejeli, v stranki za zdaj še tečejo pogovori o tem. Vodja poslancev Matej T. Vatovec ob tem poudarja, da je naloga vsake stranke, da konkurira na volitvah. To bo tudi vodilo Levice, končno odločitev pa bodo sprejeli, ko bodo zaključili notranje postopke.

Pri tem so v stranki za  naknadno pojasnili, da gre za zdaj še za pogovore znotraj stranke o tem, na kakšen način bo stranka sodelovala na volitvah, in ne za kandidacijske postopke, s katerim bi že iskali konkretnega kandidata.

Vatovec je ob do zdaj napovedanih kandidaturah za mesto predsednika republike še dejal, da so za zdaj znana imena “desna, desno od sredine, levo od sredine, tako da levega kandidata verjetno še pričakujemo”.

Na levi strani političnega pola je sicer svojo kandidaturo napovedala že pravnica Nataša Pirc Musar, danes pa tudi podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. Prva se na volitve podaja s podpisi volivcev, druga s podporo največje parlamentarne stranke, želi si tudi podpore koalicijskih partneric.

Po poročanju spletnega portala Siol.net se je za kandidaturo s podpisi državljanov odločil tudi poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Po informacijah iz SDS je izvršilni odbor stranke že odločil, da bo kandidaturo Logarja, če se ta odloči zanjo, podprl. V SDS navedb zaenkrat ne komentirajo.

Kandidaturo za predsednika republike sta napovedala še psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik in Gregor Bezenšek ml., glasbenik z umetniškim imenom SoulGreg Artist.

COMMENTS

Wordpress (0)