Diplomatska ofenziva: Golob v Bruslju, Šarec na Nato, Janša objavil sliko na vlaku za Kijev “tri mesece kasneje” – TOPNEWS.si

Diplomatska ofenziva: Golob v Bruslju, Šarec na Nato, Janša objavil sliko na vlaku za Kijev “tri mesece kasneje”

Diplomatska ofenziva: Golob v Bruslju, Šarec na Nato, Janša objavil sliko na vlaku za Kijev “tri mesece kasneje”

Premier Robert Golob bo danes sklenil obisk v Bruslju, kjer se bo sestal še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. V ospredju pogovorov bodo priprave na vrh EU konec prihodnjega tedna. V ospredju zasedanja Evropskega sveta bo podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, Gruziji in Moldaviji, do česar se bo danes opredelila Evropska komisija.

Golob je po četrtkovem srečanju s predsednico komisije Ursulo von der Leyen povedal, da Slovenija jasno podpira podelitev statusa kandidatke Ukrajini. A ob tem opozarja tudi na pomen odločne in ambiciozne politike EU pri širitvi na Zahodni Balkan. Vodja stranke Gibanje svoboda Golob se bo predvidoma srečal tudi s predstavniki politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu.

https://twitter.com/Gibanje_Svoboda/status/1537481610236420099

“Tri mesece kasneje. Vlak za kijev” je na Twitterju zapisal Janez Janša, ki je komentiral pot

Minister za obrambo Marjan Šarec je včeraj v Bruslju potrdil, da zaveze Natu ostajajo nespremenjene in da Slovenija sredstev za obrambo ne namerava zmanjševati. Prav tako ostaja zavezana vzpostavitvi srednje bojne bataljonske skupine. V zvezi z nakupom oklepnikov boxer pa je povedal, da revizija poteka, kdaj bo končana, pa da ni mogoče napovedati. “Revizija bo trajala tako dolgo, kot bo potrebno, da bo prinesla zaključke,” je pojasnil. Na vprašanja glede pogodbene kazni v primeru odstopa od nakupa pa je Šarec dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Pri tem je poudaril, da slovenske zaveze Natu ostajajo, a da bo treba opraviti temeljito razpravo o porabi sredstev. “Nikakor sredstev ne mislimo zmanjševati, se bo pa treba resno pogovoriti, kako bomo ta sredstva uporabili, da bo smotrno in da bo res prispevalo k izboljšanju pripravljenosti Slovenske vojske, tudi njene kredibilnosti v okviru zavezništva,” je povedal v izjavi za slovenske novinarje.

Glede izdatkov za obrambo je Šarec pojasnil, da je Slovenija Natu poslala svoj načrt glede obrambnih izdatkov do leta 2025, za obdobje po tem, torej do leta 2030, pa “politične zaveze”. Ob tem je spomnil, da se je Slovenija zavezala, da bo nadaljevala z dvigom izdatkov za obrambo na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2024, kar po njegovih besedah “seveda ni na neki zadovoljivi ravni”.

https://twitter.com/podalpski/status/1537272600895930371

COMMENTS

Wordpress (0)