(VIDEO) Kdo od politikov se je udeležil Parade ponosa 2022 in kaj od nove vlade Roberta Goloba pričakujejo v LGBTIQ+ skupnosti – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo od politikov se je udeležil Parade ponosa 2022 in kaj od nove vlade Roberta Goloba pričakujejo v LGBTIQ+ skupnosti

(VIDEO) Kdo od politikov se je udeležil Parade ponosa 2022 in kaj od nove vlade Roberta Goloba  pričakujejo v LGBTIQ+ skupnosti

S tradicionalno povorko po ulicah Ljubljane se je sinoči končal festival Parada ponosa 2022, ki je potekal pod geslom “Čas je za mavrični glas.” Na zaključnem dogodku so se ves dan predstavljale organizacije LGBTIQ+, dogajanje pa je spremljal kulturni progam. Udeleženci tradicionalne mavrične parade so se sprehodili od Metelkove ulice do Kongresnega trga.

Festival Parada ponosa je minil tudi v znamenju mobilizacije “mavričnih volivk in volivcev” in oblikovanjem političnih zahtev in potreb LGBTIQ+-skupnosti v odnosu do novoizvoljene vlade. Društvo Parada ponosa je med svojo kampanjo raziskovalo, kako volitve doživlja skupnost LGBTQ+, kaj potrebuje od nove vlade, kdo so njihovi zavezniki in zaveznice, kako biti skupen boj in kako se stranke opredeljujejo do vprašanj, povezanih z LGBTIQ+. “Vsakič znova smo spoznali, da so ključni povezovanje in številčna mobilizacija ter jasna zahteva po konkretnih odgovorih,” so v sporočilu za javnost med drugim zapisali  organizatorji.

“V Društvu Parada ponosa so v predvolilnem obdobju skupaj z Legebitro stranke povabili, da se opredelijo do LGBTIQ+ vprašanj. To je bil del iniciative Mavrični glas, ki je mlade LGBTIQ+ volilke_ce mobilizirala za informirano udeležbo na volitvah. Festival Parada ponosa 2022 je bil tako navdahnjen z mavričnim glasom ter z izidom parlamentarnih volitev v Sloveniji. V Društvu menijo, da jih skupaj z novo vlado čakajo štiri leta konstruktivnega dela naproti bolj enakopravnem položaju LGBTIQ+ oseb v Sloveniji”.

“Mavrični glas je pripomogel k temu, da smo se v rekordnem številu udeležile volitev in vplivale na njihov izid. Mavrični glas je dokaz, da spremembe lahko dosežemo,” je v nagovoru spomnila Katja Štefanec iz Društva Parada ponosa. Vladi je sporočila: “Zahtevamo, da se vaše predvolilne obljube in naklonjenost pokažejo v praksi!”.  Na paradi so pomagali tudi petkovi kolesarski protestniki.

 

Udeležence sta nagovorila ljubljanski župan Zoran Janković in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac, ki je ocenil, da mavričnost ne pomeni prav dosti, če mavrica kot simbol za raznolikost in spoštovanje človekovih pravic za vse ne postane aktivni del naše politike. “Čas je, da naše lepe besede o tem, da nihče ne sme biti spregledan, uresničimo,” je dejal.

https://twitter.com/vladaRS/status/1535701795628097536

Nagovore sta imela še predstavnika Beograd Pride Filip Vulović in Lambda Warsaw Krzysztof Kliszczynski, dogodka pa so se med drugim udeležili minister za delo Luka Mesec, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ministrica za kulturo Asta Vrečko in evropski poslanec Milan Brglez, so sporočili organizatorji.

Spodaj objavljamo video posnetek  shoda  “Parade ponosa 2022”, ki je ob  potekal ob spremstvu policije in varnostnikov  minil brez incidentov in integralno sporočilo organizatorjev dogodka Društva parada ponosa.


V Društvu Parada ponosa so v predvolilnem obdobju skupaj z Legebitro stranke povabili, da se opredelijo do LGBTIQ+ vprašanj. To je bil del iniciative Mavrični glas, ki je mlade LGBTIQ+ volilke_ce mobilizirala za informirano udeležbo na volitvah. Festival Parada ponosa 2022 je bil tako navdahnjen z mavričnim glasom ter z izidom parlamentarnih volitev v Sloveniji. V Društvu menijo, da jih skupaj z novo vlado čakajo štiri leta konstruktivnega dela naproti bolj enakopravnem položaju LGBTIQ+ oseb v Sloveniji. 

Skupaj smo pokazali, kakšno državo si želimo. Pokazale smo, da si želimo demokratično, svobodno družbo, ki bo slavila svojo raznolikost in nas hkrati povezovala v solidarnosti. Pokazali smo, da verjamemo v svobodo medijev. Pokazale smo, da potrebujemo umetnost in kulturo v vsej njuni barvitosti in alternativnosti ter da smo se zanju pripravljene glasno boriti. Pokazali smo, da nas skrbi za naš planet in da smo več kot pripravljeni delati odločne korake proti trajnostnim in podnebju prijaznim praksam. Pokazale smo, da se zavzemamo za pošteno plačilo in delo v pravičnih pogojih.

Zato se letos ponovno zbiramo, a z več upanja in z zelo jasno vizijo. Od nove vlade pričakujemo, da bo skupaj z nami naredila konkretne korake proti enakopravnosti vseh LGBTIQ+ oseb v Sloveniji. Pričakujemo sogovornike in sogovornice. Pričakujemo spremembe.

Čez štiri leta želimo samozavestno reči:
Vlada Roberta Goloba je upoštevala mavrične volilke_ce. V času mandata so uredili dostop do oploditve z biomedicinsko pomočjo in pravico do posvojitve za LGBTIQ+ pare!
Na pobudo ministra za zdravje je parlament izglasoval prepoved nenujnih operacij na interspolnih dojenčkih in otrocih!
Uspešno delo medresorske komisije je pripeljalo do implementacije pravnega priznanja spola na podlagi samoidentifikacije v praksi!
Ministrica_er za vzgojo in šolstvo se je zavzela za vzpostavitev programa za šole, ki naslavlja vrstniško nasilje na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in izraza.

Shod, ki je potekal ob spremstvu policije in varnostnikov, minil brez incidentov.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)