(VIDEO) “Bil je pokol, bil je kaos. Sploh ne morem opisati, kaj sem videla. Nikoli v najbolj norih sanjah nisem pomislila, da bi se kot policistka znašla sredi bitke.” Ameriška policistka Caroline Edwards opisala “vojni prizor” ob vdoru v Kapitol za katerega je odgovoren Donald Trump – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Bil je pokol, bil je kaos. Sploh ne morem opisati, kaj sem videla. Nikoli v najbolj norih sanjah nisem pomislila, da bi se kot policistka znašla sredi bitke.” Ameriška policistka Caroline Edwards opisala “vojni prizor” ob vdoru v Kapitol za katerega je odgovoren Donald Trump

(VIDEO) “Bil je pokol, bil je kaos. Sploh ne morem opisati, kaj sem videla. Nikoli v najbolj norih sanjah nisem pomislila, da bi se kot policistka znašla sredi bitke.” Ameriška policistka Caroline Edwards opisala “vojni prizor” ob vdoru v Kapitol za katerega je odgovoren Donald Trump

Dvostrankarski izbirni odbor Kongresa, ki preučuje prizadevanje nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, da ostane na oblasti – in upor 6. januarja 2021, ki je zaznamoval vrhunec teh prizadevanj, je sinoči sklical svojo prvo javno obravnavo.

Zaslišanja so potekala v živo in so jih prenašale vse ameriške televizije razen Fox Newsa. Analiza zgodnjih posnetkov s prve predstavitve odbora kažejo, da je nekdanji predsednik Donald Trump neposredno kriv za nasilje 6. januarja.

V svoji uvodni izjavi je predstavnica Liz Cheney (R-Wyo.) krivdo za dogodke 6. januarja takoj zvalila na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. “Predsednik Trump je sklical množico, zbral množico in prižgal plamen tega napada,” je dejala. Nekdanji predsednik Donald Trump je dejal, da so njegovi podporniki, ki so 6. januarja 2021 skandirali, da bi obesili podpredsednika Mikea Pencea, »imali pravo idejo« in da si je Pence »to zaslužil«, je razkril odbor, ki je preiskoval napad.

Caroline Edwards, kapitolska policistka, je opisala, kako se je soočila s protestniki med napadom. Pripovedovala je o tem, kako je izgubila zavest, ko je z glavo udarila ob betonsko stopnico. Potem ko si je opomogla, pa je še naprej poskušala braniti Kapitol – preden sta bila ona in policist Brian Sicknick – ki je pozneje umrl – napadena z razpršilom.

Policistka Caroline Edwards je vse skupaj opisala kot “vojni prizor”. “Bil je pokol, bil je kaos. Sploh ne morem opisati, kaj sem videla. Nikoli v najbolj norih sanjah nisem pomislil, da bi se kot policist znašel sredi bitke…Videla sem prizore kot iz vojne, scene, ki jih vidite v filmih. Nisem mogla verjeti svojim očem. Policisti na tleh so krvaveli in bruhali … Bil je kaos,” je dejala.

Množica  je na koncu vanjo potisnila stojalo za kolesa, jo priklenila na tla in izgubila je zavest.

Policistka Caroline Edwards je vse skupaj opisala kot “vojni prizor”. “Bil je pokol, bil je kaos. Sploh ne morem opisati, kaj sem videla. Nikoli v najbolj norih sanjah nisem pomislil, da bi se kot policist znašel sredi bitke.”

Bill Barr, nekdanji generalni državni tožilec, ki je pričal odboru je dejal,  da so bile večkratne trditve Donalda Trumpa o goljufiji na volitvah leta 2020 napačne, češ da je Trumpu povedal, da “noče biti del tega”.

 

Predsednik odbora predstavniškega doma, ki preiskuje vstaj na Kapitolu 6. januarja, je na četrtkovi obravnavi izjavil, da je bil napad “poskus državnega udara”, ki je ogrozil “dve stoletji in pol ustavne demokracije”.

COMMENTS

Wordpress (0)