Mini “Brionski plenum” v Grosuplju – Zaradi poraza desnice na volitvah hud spor med osamosvojiteljema in ustanoviteljema VSO -ja Janezom Janšo in Tonetom Krkovičem – Bo Janša Krkoviča in Peterleta vrgel iz VSO-ja? – TOPNEWS.si

Mini “Brionski plenum” v Grosuplju – Zaradi poraza desnice na volitvah hud spor med osamosvojiteljema in ustanoviteljema VSO -ja Janezom Janšo in Tonetom Krkovičem – Bo Janša Krkoviča in Peterleta vrgel iz VSO-ja?

Mini “Brionski plenum” v Grosuplju – Zaradi poraza desnice na volitvah hud spor med osamosvojiteljema in ustanoviteljema VSO -ja Janezom Janšo in Tonetom Krkovičem – Bo Janša Krkoviča in Peterleta vrgel iz VSO-ja?

Prve informacije o tem, da naj bi se jutri v Grosupljem zgodil “dogodek vseh dogodkov”, so po različnih kanalih začele prihajati že danes zjutraj. V Grosupljem se bo namreč jutri zbor članov VSO – Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Morda boste tisti manj poučeni zamahnili z roko in dejali: “pač sestanek ene od veteranskih organizacij«, vendar je VSO veliko bolj pomemben, kot se zdi na prvi pogled, saj bi ga, po zgodovinski analogiji frakcijskih in partijskih bojev, lahko primerjali s 4. plenumom Centralnega komiteja ZKJ.

Nekateri, ki sicer ne želijo sodelovati predvsem v spopadu na relaciji Janša – Krkovič, tako za jutri že iščejo opravičila, oba tabora pa zbirata “vojsko” za “bitko vseh bitk”.

Na dnevnem redu zbora članov Združenja VSO jutri ob 18.30, ki se bo odvijalo na Janševem terenu, ob 18.30 (predsedstvo VSO-ja v katerem so Janša, Bavčar, Peterle kot predsednik in Krkovič naj bi se sestalo že ob petih popoldne) v Kulturnem domu Grosuplje, je tudi točka razprava o delu Združenja in vodstva VSO, na kateri naj bi najbolj nekateri člani VSO- ja predlagali glasovanje o zaupnici sedanjemu vodstvu ter razrešitev Lojzeta Peterleta in Toneta Krkoviča.

Da so odnosi v vodstvu VSO katerega ustanovitelji: so Janez Janša, Igor Bavčar, Lojze Peterle in Tone Krkovič napeti je bilo jasno že po prejšnji seji predsedstva, ko je prišlo do verbalnega spopada med Tonetom Krkovičem in Janezom Janšo, ki je bil takrat še predsednik vlade. Sceno je pomiril Igor Bavčar, vendar je bil spor znotraj osamosvojiteljev tlel naprej.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi Janez Janša imel zamero predvsem sicer do Toneta Krkoviča potem, ker je stopil v bran in v tabor Roberta Goloba. Skratka Janša naj bi krivi Krkoviča in tudi  predsednika VSO-ja Peterleta, da sta pred volitvami prestopila v nasprotni tabor in da sta sokriva za poraz desnice na zadnjih državnozborskih volitvah.

Janša naj bi, kot poročata Večer in reporter Peterletu zameril, da je lani ob 30. obletnici samostojne Slovenije v Šentjerneju in Šmarjeti gostil sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba, ki je bil takrat še predsednik uprave družbe Gen-I. Pozneje SDH, ki ga je obvladoval Janša, Golobu ni podaljšal mandata za vodenje družbe, zaradi česar se je odločil, da gre na volitve, ki jih je tudi prepričljivo dobil. Krkovič, ki je zaposlen v Gen-I, pa je Goloba podprl novembra lani, ko je javno povedal, da za njegovo načrtovano menjavo stoji vladajoča politika, pri čemer je javno omenil tudi generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca.

Skratka jutri naj bi se zgodil nekakšen mini “Brionski plenum” v Grosuplju. In če potegnemo vzporednice z zgodovino je na 4. plenumu Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije na Brionih, imenovanem tudi Brionski plenum, je tako močno počilo, da je odmevalo po vsem svetu. Garnitura politikov Titovega kroga je namreč obračunala s podpredsednikom Jugoslavije in prvim človekom notranje varnosti Aleksandrom Rankovićem, ki so ga pred tem vsi videli kot Titovega naslednika.

Po Rankoviću so padale težke obsodbe. Očitali so mu, da je »svojo« Službo državne varnosti, še danes znano pod kratico Udba, izrabil za vohunjenje proti političnim nasprotnikom z namenom prevzema oblasti v državi. Za ta korak naj bi se skupaj s svojimi somišljeniki odločil zaradi nezadovoljstva nad reformami v političnem in gospodarskem sistemu, ki jih je spodbudil in zagovarjal Tito. Sodu je izbil dno navedek posebne preiskovalne komisije pod vodstvom Makedonca Krste Crvenkovskega, da so Udbine prisluškovalne naprave odkrili celo v Titovih službenih in zasebnih prostorih, kar naj bi kazalo na pripravljanje zarote proti tedanjemu dosmrtnemu predsedniku Jugoslavije. Dogajanje na plenumu so neposredno prenašale vse glavne radijske in televizijske postaje v državi postaje v državi.

Kako se bo jutri odvijala zadeva in katera linija bo zmagala, v hudem frakcijskem boju v Grosuplju, je sicer težko reči, vendar naj bi glavni očitek šel v smeri, da je menda nekaj članov zaradi Krkoviča in Peterleta že izstopil iz VSO- ja, nekateri člani pa zahtevajo, da se Krkoviča in predsednika VSO- ja enostavno vrže iz sicer društva, sicer bodo sami odšli.  Peterle in predvsem Krkovič pa naj bi se pripravljala za  protinapad. Če ne bo kdo  pred tem “umiril konjev” bodo na koncu odločali na glasovanju člani VSO-ja.

COMMENTS

Wordpress (0)