D-Day: 6.junij 1944 – Operacija Overlord ali operacija Neptun – TOPNEWS.si

D-Day: 6.junij 1944 – Operacija Overlord ali operacija Neptun

D-Day: 6.junij 1944 – Operacija Overlord ali operacija Neptun

Leta 1944 so ameriške, britanske in kanadske enote vdrle na plaže Normandije z očmi, ki so bile usmerjene v konec nacističnega režima v Nemčiji. Ob 6:30 6. junija zjutraj se je  začelo težko pričakovano zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca II. svetovne vojne.

 

Operacija Overlord ali operacija Neptun je bila največja pomorsko-zračna desantna operacija v zgodovini vojskovanja, katere namen je bilo odprtje že dolgo pričakovane druge fronte, ki bi razbremenila rusko- nemško vzhodno fronto, ter hkrati obkoliti tretji rajh. Operacija se je začela 6. junija 1944 z nočnim letalskim desantom pred glavnim izkrcanjem v zgodnjih jutranjih urah na obalah Normandije, kjer se je prvi dan operacije izkrcalo okoli 160.000 zavezniških vojakov.

Kraj izkrcanja je Nemce neprijetno presenetil, saj so ti zavezniško izkrcanje pričakovali dosti bolj severno. Do večera je bila nemška obramba prebita in zavezniki so se lahko prebili v notranjost Francije, kjer se je že začela bitka za Francijo. Operacija je trajala do konca avgusta istega leta. Do takrat se je na Normandijskih obalah izkrcalo več kot 3 milijone zavezniških vojakov ter na tisoče ton najrazličnejše vojaške opreme.

Do danes je operacija Overlord največje vojaško izkrcanje v zgodovini človeštva, saj je v invaziji sodelovalo skoraj tri milijone ameriških, britanskih in kanadskih vojakov, ki so iz Velike Britanije prečkali Rokavski preliv in napadli okupirano Francijo.

COMMENTS

Wordpress (0)