“Madžarske družine lahko nocoj mirno spijo” – Viktor Orban zadovoljen z dogovorom o embargu na rusko nafto – “Splošna prepoved uvoza ruske nafte za Madžarsko atomska bomba, a smo se uspeli temu izogniti” – TOPNEWS.si

“Madžarske družine lahko nocoj mirno spijo” – Viktor Orban zadovoljen z dogovorom o embargu na rusko nafto – “Splošna prepoved uvoza ruske nafte za Madžarsko atomska bomba, a smo se uspeli temu izogniti”

“Madžarske družine lahko nocoj mirno spijo” – Viktor Orban zadovoljen z dogovorom o embargu na rusko nafto – “Splošna prepoved uvoza ruske nafte za Madžarsko atomska bomba, a smo se uspeli temu izogniti”

Madžarski premier Viktor Orban je danes pozdravil ponoči dosežen dogovor voditeljev EU o delnem embargu na rusko nafto, ki Madžarski omogoča nadaljnjo dobavo nafte iz Rusije prek naftovoda. Dogovor so pozdravili tudi drugi voditelji držav članic Evropske unije.

Voditelji članic EU so ponoči na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU, v skladu s katerim se bodo države do konca leta odpovedale 90 odstotkom ruske nafte. Začasna izjema bo veljala za nafto, ki v EU priteče po naftovodih.

Pri 90 odstotkih so upoštevali surovo nafto, ki jo države uvažajo po morju, kar pomeni dve tretjini uvoza iz Rusije. Poleg tega pa sta Nemčija in Poljska napovedali, da se bosta prav tako do konca leta odpovedali nafti, ki jo prejmeta po severnem kraku naftovoda Družba, je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ostala bo zgolj še nafta, ki jo Madžarska in Slovaška prejmeta po južnem kraku naftovoda Družba.

Madžarski premier Viktor Orban je pozdravil doseženi dogovor. “Dosegli smo dogovor, ki državam, ki nafto prejemajo po naftovodih, omogoča nadaljnje delovanje v skladu s prejšnjimi pogoji,” je povedal. V videu, objavljenem na Facebooku, je dodal, da bi bila splošna prepoved uvoza ruske nafte za Madžarsko “atomska bomba, a smo se uspeli temu izogniti”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z dogovorom je zadovoljen tudi slovaški premier Eduard Heger. “Slovaške zahteve so bile upoštevane. To pomeni, da bo Slovaška lahko rusko nafto uporabljala, dokler ne bo našla alternative,” je povedal po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr.

Pozdravil je dejstvo, da so uspeli madžarskega premierja prepričati, da se je pridružil sankcijam. “Evropska unija je ostala enotna, kar je izjemno pomembno v tem času,” je poudaril.

“EU je enotna,” pa je po sklenitvi dogovora na Twitterju zapisal nemški socialdemokratski kancler Olaf Scholz.

Scholzev namestnik in nemški gospodarski minister Robert Habeck je bil medtem kritičen do Orbana in ga je obtožil podle igre za lastne interese. “Morda živimo v časih, ko preveč kompromisov na koncu ne samo zatemni jasnost, ampak jo celo uniči,” je še povedal Habeck po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ob tem se je nemški gospodarski minister iz vrst Zelenih zavzel za odpravo odločanja s soglasjem v EU. Poudaril je, da mora Evropa postati zmožna ukrepanja.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je tako kot drugi voditelji pozdravil dogovor o embargu na rusko nafto. Poudaril je sicer, da bo to povzročilo bolečine tudi državam članicam. A bolečine, ki “jih mi trpimo, niso nič v primerjavi s tem, kar morajo trpeti Ukrajinci”, je dejal ob prihodu na drugi dan zasedanja voditeljev EU v Bruslju.

Obenem je Nehammer zagotovil, da v naslednjem paketu sankcij proti Rusiji ne bo embarga na ruski plin.

Bolgarski premier Kiril Petkov je medtem danes ob prihodu na vrh pojasnil, da za Bolgarijo do konca leta 2024 ne bo veljal embargo na rusko nafto. Tako bo lahko prilagodila svoje rafinerije na drugo nafto. Podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh.

COMMENTS

Wordpress (0)