(V ŽIVO) Koncert skupine Pussy Riot v Ljubljani – Koncert zaznamovala informacija, da je slovenska policija na podlagi mednarodne tiralice zjutraj aretirala in pridržala njihovo prijateljico in sodelavko – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Koncert skupine Pussy Riot v Ljubljani – Koncert zaznamovala informacija, da je slovenska policija na podlagi mednarodne tiralice zjutraj aretirala in pridržala njihovo prijateljico in sodelavko

(V ŽIVO) Koncert skupine Pussy Riot v Ljubljani – Koncert zaznamovala informacija, da je slovenska policija na podlagi mednarodne tiralice zjutraj aretirala in pridržala njihovo prijateljico in sodelavko

Evropska turneja ruske feministične zasedbe Pussy Riot je namenjena predvsem izražanju solidarnosti z Ukrajino in protivojnih stališč, so sporočile članice skupine pred nocojšnjim koncertom v sklopu Lezbične četrti. Evropske države so pozvale k embargu na rusko nafto, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa označile za nacista.

Zasedba, ki bo nocoj nastopila v Gali Hali v Ljubljani, je svetovno slavo dosegla leta 2012, le slabo leto po svoji ustanovitvi, ko je v moskovski katedrali Kristusa odrešenika uprizorila provokativen performans in se zaradi njega tudi znašla v navzkrižju z ruskimi oblastmi. Tri izmed takratnih članic skupine – Nadja Tolokonikova, Katarina Samucevič in Marija Aljohina – so bile takoj po nastopu aretirane in pozneje obsojene na dvoletno zaporno kazen.

Na današnji novinarski konferenci so bile prisotne tri članice trenutne sestave zasedbe, ki je sicer vključevala že okoli deset različnih umetnic – Olga Borisova, Diana Burkot in Marija Aljohina. Slednja je pred kratkim pobegnila iz Rusije, preoblečena v uniformo dostavljavke hrane.

“Putin je nacist,” je odvrnila na vprašanje, kaj meni o uradnem stališču Rusije, da nameravajo z invazijo Ukrajine državo odrešiti nacizma. Tudi sama je bila lani aretirana zaradi t.i. nacistične propagande, je dodala ter opozorila na trenutne razmere v Rusiji, kjer državljanom grozi od pet do 15 let zapora, če brez evfemizmov razpravljajo o vojni v Ukrajini. Diana Burkot, ki predstavlja glasbeno jedro skupine in je ena izmed njenih ustanovnih članic ter ena izmed dveh, ki nista bili aretirani leta 2012, je prav tako opozorila na neznosne razmere v domovini, a hkrati tudi dodala, da obstaja močno feministično in protivojno gibanje v državi.

Marija Aljohina je v imenu zasedbe pozvala države Zahoda k embargu na rusko nafto, saj članice skupine verjamejo, da bi to pomagalo privesti vojno h koncu. Obstaja jasna povezava med poslovanjem z Rusijo in podpiranjem nasilja, ki ga država izvaja, so povedale. “Denar ne bi smel biti pomembnejši od človeških življenj,” je še dodala Aljohina, ki verjame, da se vojna sploh ne bi zgodila, če bi se Zahod leta 2014 po ruski priključitvi Krimskega polotoka odzval ostrejše.

Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi Aleksander Čeparukin, agent in glasbeni producent skupine, ter režiser Vasilij Bogatov, ki z zasedbo Pussy Riot sodeluje že od njenih začetkov. Čeparukin je opozoril na dvoličnost mnogih, ki so pred vojno sodelovali s Putinom, sedaj pa vse Ruse mečejo v isti koš grozot. Poudaril je, da se mnogi znani ruski glasbeniki, ki se pred napadom na Ukrajino niso nikoli politično izpostavljali, sedaj upirajo oblasti in pozivajo h koncu vojne.

Olga Borisova, nekdanja policistka, ki se je skupini pridružila pred približno šestimi leti po tem, ko je v nekdanji službi spregledala skorumpiranost oblasti, je prav tako poudarila, da so se nekdaj politično pasivni ljudje predramili in sedaj protestirajo ter pomagajo ukrajinskim beguncem. Kot izvirno in učinkovito metodo je navedla akcijo neke ruske aktivistke, ki je v trgovinah izdelkom znatno povišala cene, da bi pridobila pozornost kupcev, ter nato zraven pripisala informacije o vojni. Kakršnakoli informacija ruskih oblasti je na drugi strani zgolj politična propaganda, je opozorila Borisova.

Spremljevalko in sodelavko skupine so po besedah zasedbe pridržali zaradi 20 let stare Interpolove tiralice, je na začetku novinarske konference povedala Marija Aljohina iz skupine Pussy Riot. Sama je nedavno uspela pobegniti iz Rusije, kjer se je med prestajanjem zaporne kazni spoznala in spoprijateljila s turkmenistansko aktivistko.

Aleksander Čeparukin, agent in glasbeni producent skupine, je novinarjem povedal, da naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo. Slovenski odvetnik Dino Bauk, ki je zasedbi priskočil na pomoč, pa je Čeparukinu nato pojasnil, da je slovenske oblasti ne nameravajo deportirati ali izročiti turkmenistanskim oblastem, vendar primer preiskujejo, kar naj bi trajalo par dni. Producent je kljub temu pripor aktivistke označil za nečloveško ravnanje.

Marija Aljohina je dodala, da je policija prišla v njihov hotel zgodaj zjutraj in da je skupino šokiralo, da jim tako oni kot uradniki na sodišču niso povedali ničesar. Dodala je še, da ima njena prijateljica schengenski vizum in da doslej med potovanjem po Evropi s skupino ni naletela na nobeno oviro. Po novinarski konferenci je sicer Društvo ŠKUC sporočilo, da je bila aktivistka že izpuščena iz pripora.

“Po neljubem zapletu, ko je v zgodnjih jutranjih urah slovenska policija priprla prijateljico in sodelavko skupine Pussy Riot, vas obveščamo, da je bila ta pred kratkim izpuščena na prostost. V izogib morebitnim ugibanjem ali koncert sploh bo, vas z veseljem obveščamo, da koncert bo,” piše v izjavi za javnost Društva Škuc.

Novinarsko konferenco je sicer zaznamovala informacija, da je slovenska policija na podlagi mednarodne tiralice zjutraj aretirala in pridržala njihovo prijateljico in sodelavko, ki jih spremlja na turneji. Aktivistka iz Turkmenistana, ki sicer ni članica zasedbe je bila nato popoldne po zaslišanju izpuščena na prostost, kar je za  medije potrdilo tudi Okrožno sodišče v Ljubljani.

 

COMMENTS

Wordpress (0)