“Konflikt z Rusijo se mora končati v dveh mesecih, sicer bo ušel izpod nadzora” – Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger na srečanju zahodnih elit v Davosu – TOPNEWS.si

“Konflikt z Rusijo se mora končati v dveh mesecih, sicer bo ušel izpod nadzora” – Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger na srečanju zahodnih elit v Davosu

“Konflikt z Rusijo se mora končati v dveh mesecih, sicer bo ušel izpod nadzora” – Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger na srečanju zahodnih elit v Davosu

Henry Kissinger je  na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu izjavil, da se mora  konflikt z Rusijo  končati v dveh mesecih, sicer bo ušel izpod nadzora. Nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger je na srečanju zahodnih elit v Davosu v Švici povedal majhno priložnost za umiritev oboroženega spopada v Ukrajini in iskanje mirovne rešitve.

Poleg tega se lahko Rusija za vedno odcepi od preostale Evrope in postane stalna zaveznica Kitajske, je dejal v ponedeljek med govorom na Svetovnem gospodarskem forumu.

“Pogajanja o miru se morajo začeti v naslednjih dveh mesecih, [preden konflikt] ustvari pretrese in napetosti, ki jih ne bo mogoče zlahka premagati,” je o krizi dejal 98-letni veteran diplomat. Izid bo tako določil preostale odnose Evrope z Rusijo in Ukrajino, je dejal. “V idealnem primeru bi se morala ločnica vrniti na prejšnje stanje,” je dejal.

“Verjamem, da bi nadaljevanje vojne po tej točki spremenilo ne v vojno za svobodo Ukrajine, ki jo je Nato z veliko kohezijo izvedel, ampak v vojno proti Rusiji sami,” je dodal.

Kissinger je izrazit praktik realpolitičnega pristopa k mednarodnim odnosom – ki postavlja praktične interese narodov pred njihova ideološka stališča. Spomnil je, da se je pred osmimi leti, ko se je ukrajinska kriza začela z oboroženim državnim udarom v Kijevu, zavzemal za to, da Ukrajina postane nevtralna država in »most med Rusijo in Evropo in ne … frontna črta skupin znotraj Evrope«.

Britanski premier je ustavil mirovna pogajanja med Kijevom in Moskvo – ukrajinski mediji
Preberi več Britanski premier je ustavil mirovna pogajanja med Kijevom in Moskvo – ukrajinski mediji
Kijev je namesto tega zasledoval članstvo v Natu kot strateški cilj, ki je utrl pot trenutnim sovražnostim. Priložnost, ki jo je takrat promoviral, ne obstaja več, je dejal Kissinger, vendar bi jo »še vedno lahko razumeli kot končni cilj«.

Zahod bi moral imeti v mislih širšo sliko in se spomniti, da je “Rusija že 400 let bistven del Evrope,” je dejal diplomat. Opozoril je, da bi morala biti celina previdna , “da Rusija ne bi bila zagnana v trajno zavezništvo s Kitajsko”.

Kissinger je spregovoril o stopnjevanju konfrontacije med Kitajsko in ZDA in dejal, da se obe državi zdaj dojemata kot svojega edinega uspešnega strateškega tekmeca na svetovnem prizorišču. Dejal je, da je oboroževalna tekma med državama še posebej zaskrbljujoč scenarij za ves svet.

“Spor s sodobno tehnologijo, ki bo potekal brez predhodnih pogajanj o nadzoru orožja, tako da ni uveljavljenih meril omejitev, bo katastrofa za človeštvo,” je dejal.

Zbor v Davosu ta teden je bil zadnji mednarodni forum, ki je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega povabil, da zadevo v imenu svoje države. V svojem govoru je zahteval več orožja za Kijev in več sankcij proti Rusiji. Trdil je, da Moskva ni zainteresirana za mirovna pogajanja.

Rusija je večkrat dejala, da je Ukrajina zaustavila mirovna pogajanja, potem ko je bil konec marca v Istanbulu dosežen napredek. “Ni bila naša pobuda za zamrznitev pogovorov,” je v ponedeljek novinarjem povedal namestnik zunanjega ministra Andrej Rudenko in ponovil to stališče. “Pripravljeni smo se vrniti k pogajanjem, takoj ko Ukrajina pokaže konstruktivno stališče in se vsaj odzove na predloge, ki smo ji poslali.”

Rusija je napadla svojo sosednjo državo konec februarja, potem ko Ukrajina ni izpolnila pogojev sporazumov iz Minska, ki so bili prvič podpisani leta 2014, in po tem, ko je Moskva končno priznala Donbasski republiki Doneck in Lugansk. Protokol s posredovanjem Nemčije in Francije je bil zasnovan tako, da bi odcepljenim regijam dal poseben status v ukrajinski državi.

Kremelj je od takrat zahteval, da se Ukrajina uradno razglasi za nevtralno državo, ki se nikoli ne bo pridružila vojaškemu bloku Nata, ki ga vodijo ZDA. Kijev vztraja, da je bila ruska ofenziva popolnoma neizzvana, in je zanikal trditve, da namerava s silo ponovno zavzeti republiki.

COMMENTS

Wordpress (0)