The New York Times: Ameriške obveščevalne službe Ukrajini pomagajo ubijati ruske generale – TOPNEWS.si

The New York Times: Ameriške obveščevalne službe Ukrajini pomagajo ubijati ruske generale

The New York Times: Ameriške obveščevalne službe Ukrajini pomagajo ubijati ruske generale

Združene države so zagotovile obveščevalne podatke o ruskih enotah, ki so Ukrajincem omogočile, da ciljajo in ubijejo številne ruske generale, ki so umrli v akciji v ukrajinski vojni, so sporočili visoki ameriški uradniki. Ukrajinski uradniki so povedali, da so na frontnih črtah ubili približno 12 generalov, kar je presenetilo vojaške analitike, poroča New York Times.

Kot smo poročali na Topnews.si so ukrajinske sile napadle tudi  lokacijo, ki ga je nedavno obiskal general Gerasimov. Gerasimov naj bi bil pri tem celo  lažje poškodovan.

Pomoč pri ciljanju je del tajnega prizadevanja Bidenove administracije, da Ukrajini zagotovi obveščevalne podatke na bojišču v realnem času. Ti obveščevalni podatki vključujejo tudi pričakovane premike ruskih enot, pridobljene iz nedavnih ameriških ocen o tajnem bojnem načrtu Moskve za spopade v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine, so sporočili uradniki. Uradniki niso želeli navesti, koliko generalov je bilo ubitih zaradi pomoči ZDA.

Združene države so se osredotočile na zagotavljanje lokacije in drugih podrobnosti o mobilnem štabu ruske vojske, ki se pogosto seli. Ukrajinski uradniki so te geografske podatke združili z lastnimi obveščevalnimi podatki – vključno s prestreženimi komunikacijami, ki opozarjajo ukrajinsko vojsko na prisotnost visokih ruskih častnikov – za izvajanje topniških napadov in drugih napadov, ki so ubili ruske častnike.

Izmenjava obveščevalnih podatkov je del okrepljenega toka pomoči ZDA , ki vključuje težje orožje in več deset milijard pomoči, kar dokazuje, kako hitro so se zgodnje ameriške omejitve podpore Ukrajini premaknile, ko vojna vstopa v novo fazo, ki bi se lahko končala. mesecev.

Ameriška obveščevalna podpora Ukrajincem je odločilno vplivala na bojno polje, saj je potrdila tarče, ki jih je identificirala ukrajinska vojska, in jo usmerila na nove cilje. Pretok uporabnih obveščevalnih podatkov o gibanju ruskih vojakov, ki jih je Amerika dala Ukrajini, ima le malo precedensov.

Ker Rusija v zgodnjem delu vojne ni uspela napredovati na prestolnico Kijev, se je poskušala ponovno združiti z bolj osredotočenim pritiskom na vzhodno Ukrajino, ki se je do zdaj premikala počasi in neenakomerno.

Uradniki, s katerimi smo se pogovarjali za ta članek, so govorili pod pogojem anonimnosti, da bi razpravljali o podrobnostih tajnih obveščevalnih podatkov, ki se delijo z Ukrajino.

Administracija je skušala ohraniti velik del obveščevalnih podatkov na bojišču v tajnosti, iz strahu, da se bo to obravnavalo kot stopnjevanje in izzvalo ruskega predsednika Vladimirja V. Putina v širšo vojno. Ameriški uradniki niso želeli opisati, kako so pridobili informacije o štabu ruskih vojakov, saj se bojijo, da bi ogrozili njihove metode zbiranja. Toda ves čas vojne so ameriške obveščevalne agencije uporabljale različne vire, vključno s tajnimi in komercialnimi sateliti, da bi izsledile premike ruskih čet.

Obrambni minister Lloyd J. Austin III je šel tako daleč, da je prejšnji mesec dejal, da “želimo videti Rusijo oslabljeno do te mere, da ne more narediti stvari, ki jih je storila pri invaziji na Ukrajino.”

Na vprašanje o obveščevalnih podatkih, ki so bili posredovani Ukrajincem, je John F. Kirby, tiskovni predstavnik Pentagona, odgovoril, da “ne bomo govorili o podrobnostih teh informacij.” Vendar je priznal, da Združene države zagotavljajo “Ukrajini informacije in obveščevalne podatke, ki jih lahko uporabijo za obrambo.”

Vsi napadi niso bili izvedeni z ameriško obveščevalno službo. Ameriške obveščevalne službe menijo, da stavka konec tedna na lokaciji v vzhodni Ukrajini, kjer je obiskal general Valerij Gerasimov, najvišji ruski uniformirani častnik, ni pomagala ameriške obveščevalne službe. Združene države si prepovedujejo zagotavljanje obveščevalnih podatkov o najvišjih ruskih voditeljih, so sporočili uradniki.

Toda ameriške obveščevalne službe so bile kritične pri smrti drugih generalov, so priznali uradniki.

Združene države redno zagotavljajo informacije o gibanju ruskih vojakov in opreme ter Ukrajini pomagajo potrditi lokacijo kritičnih ciljev. Tudi druge zaveznice v Natu ukrajinski vojski dajejo obveščevalne podatke v realnem času.

Bidenova administracija dobavlja tudi novo orožje, ki naj bi izboljšalo zmožnost Ukrajine, da cilja na višje ruske častnike. Manjša različica drona Switchblade, ki zdaj prihaja na bojišče, se lahko uporablja za identifikacijo in ubijanje posameznih vojakov, lahko pa uniči generala, ki sedi v vozilu ali daje ukaze na frontni črti.

Ameriški uradniki so javno priznali, da so ZDA začele dajati Ukrajini uporabne obveščevalne podatke v času pred invazijo Rusije 24. februarja. Pred invazijo so na primer ameriške obveščevalne agencije opozorile na bližajoči se napad na letališče Hostomel severno od Kijeva. . To je Ukrajini omogočilo, da okrepi svojo obrambo. Ruske zračne sile na koncu niso mogle zadržati letališča.

Čeprav so se informacije, ki so jih ZDA posredovale Ukrajini, izkazale za dragocene, so se ruski generali pogosto izpostavljali elektronskemu prisluškovanju, ko so govorili po nezaščitenih telefonih in radiih, so povedali sedanji in nekdanji ameriški vojaški uradniki.

“To kaže na slabo disciplino, pomanjkanje izkušenj, aroganco in neuspeh pri cenitvi ukrajinskih zmogljivosti,” je dejal Frederick B. Hodges, nekdanji vrhovni poveljnik ameriške vojske v Evropi, ki je zdaj v Centru za analizo evropske politike. “Ni težko geolocirati nekoga po telefonu, ki govori na prostem.”

Ruska vojaška taktika je ranljive pustila tudi visoke generale. Centralizirana poveljniška hierarhija od zgoraj navzdol daje pooblastilo za odločanje le najvišjim ravnem – v primerjavi z bolj decentralizirano ameriško strukturo, ki potiska številne odločitve na bojiščih višjemu osebju in nižjim častnikom – ruske generale sili v tvegane izlete na frontne črte. za reševanje logističnih in operativnih vprašanj.

“Ko pride do težav, jih morajo generalni častniki rešiti,” je dejal general Hodges.

Čeprav je administracija še vedno previdna, da bi podžigala gospoda Putina do te mere, da bi še bolj stopnjeval svoje napade – predsednik Biden je dejal, da ne bo poslal ameriških vojakov v Ukrajino ali tam vzpostavil “območje prepovedi letenja”, so sedanji in nekdanji uradniki povedali, da je Bela House ima nekaj vrednosti v tem, da opozori Rusijo, da ima Ukrajina za seboj težo ZDA in Nata.

Nekateri evropski uradniki menijo, da ga je kljub retoriki gospoda Putina, da se Rusija bori proti Natu in Zahodu, doslej odvračal od začetka širše vojne. Ameriški uradniki so manj prepričani in že tedne razpravljajo, zakaj gospod Putin ni storil več za stopnjevanje konflikta .

Uradniki so povedali, da ima Moskva svoje izračune, ki jih je treba pretehtati, vključno s tem, ali lahko prenese večjo vojno, zlasti tisto, ki bi Natu omogočila, da se sklicuje na svojo listino o medsebojni obrambi ali bolj neposredno vstopi v vojno.

“Jasno je, da želimo, da Rusi na neki ravni vedo, da do te mere pomagamo Ukrajincem, in to bomo še naprej,” je dejala Evelyn Farkas, nekdanja najvišja uradnica obrambnega ministrstva za Rusijo in Ukrajino v Obamovi administraciji. »Dali jim bomo vse, kar potrebujejo za zmago, in ne bojimo se odziva Vladimirja Putina na to. Ne bomo se sami odvrnili.”

Toda izmenjava obveščevalnih podatkov velja za varno obliko pomoči, ker je nevidna ali vsaj zanikana. Ameriške obveščevalne službe so Ukrajini posredovale tajne informacije na številnih področjih, od premikov ruskih vojakov do podatkov o ciljanju, so sporočili uradniki.

Prejšnji mesec so ZDA povečale pretok obveščevalnih podatkov v Ukrajino o ruskih silah v Donbasu in na Krimu, saj so se kijevske vojaške sile pripravljale na obrambo pred vnovično ofenzivo Moskve na vzhodu Ukrajine, so sporočili ameriški uradniki.

“V Ukrajino priteka precejšnja količina obveščevalnih podatkov iz Združenih držav,” je povedal general Mark A. Milley, predsednik združenja načelnikov štabov v senatu v torek. “Odprli smo cevi” so v New York Timsu zaključili avtorji  Julian E. Barnes , Helene Cooper in Eric Schmitt.

 

COMMENTS

Wordpress (0)