Nemški poslanec Bundestaga Sevim Dagdelen poziva k izgonu ukrajinskega veleposlanika – Veleposlanik Ukrajine v Nemčiji Andrej Melnik je na udaru kritik, ker je žalil kanclerja Olafa Scholza – TOPNEWS.si

Nemški poslanec Bundestaga Sevim Dagdelen poziva k izgonu ukrajinskega veleposlanika – Veleposlanik Ukrajine v Nemčiji Andrej Melnik je na udaru kritik, ker je žalil kanclerja Olafa Scholza

Nemški poslanec Bundestaga Sevim Dagdelen poziva k izgonu ukrajinskega veleposlanika – Veleposlanik Ukrajine v Nemčiji Andrej Melnik je na udaru kritik, ker je žalil kanclerja Olafa Scholza

Namestnik vodje Levice Bundestaga Sevim Dagdelen je ukrajinskega veleposlanika v Berlinu Andreja Melnika obtožil, da je nacističen simpatizer, in pozval k njegovi takojšnji izključitvi. Ta poteza je bila zahtevana po tem, ko je Melnik užalil kanclerja Olafa Scholza in ga označil za “užaljenega jetrnika” zaradi njegove nepripravljenosti na državniški obisk v Ukrajini. “Če zdaj ne izgnate nacističnega simpatizerja Melnika, ste izgubili vso samospoštovanje,” je v torek tvitnil poslanec.

“Vsakega, kot je Melnik, ki nacističnega kolaboranta Bandero opisuje kot ‘našega heroja’ in roma na njegov grob ali brani desničarski bataljon Azov kot ‘pogumnega’, pravzaprav še vedno dobronamerno opisujejo kot ‘nacističnega simpatizerja’,” je dodal.

Andriy Melnyk, moški z vpadljivimi očali z rožnato obrobo in elegantno obleko, je tam – in je vztrajen. Melnyk se pojavlja v pogovornih oddajah, daje intervjuje, tvita in komentira. Nikoli ni zares zadovoljen, običajno nekaj zahteva – na primer zamrznitev oskrbe s plinom, embargo na nafto ali dobavo več orožja.

Prej istega dne je veleposlanik  v intervjuju za tiskovno agencijo DPA izrazil razočaranje zaradi pomanjkanja podpore Nemčije Ukrajini v njenem boju proti Rusiji. Diplomat je Scholza opisal kot “užaljenega jetrnega žreba” in ne “državniškega” kot odgovor na kanclerjevo zavrnitev obiska vzhodnoevropskega naroda. Melnik je tudi kritiziral Berlin, ker ni izpolnil obljube o dobavi Kijeva s strelivom za samohodne protiletalske topove Gepard.

Tudi drugi nemški politiki so Melnika zaradi njegovih komentarjev obsojali. Podpredsednik Bundestaga, Wolfgang Kubicki, je odposlancu dejal, da “Olaf Scholz ni jeter, ampak kancler Zvezne republike Nemčije.” Drugi poslanec Johann Wadephul je ukrajinskega diplomata pozval, naj ustrezno ravna z nemškimi državniki, in dodal: “Melnikove izjave Ukrajini ne pomagajo.”

Sredi aprila je prišlo do spora med Ukrajino in Nemčijo, ko je Kijev zavrnil dobrodošlico nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju, ki je nameraval skupaj z voditelji Poljske in baltskih držav obiskati to vojno raztrgano državo. Ukrajinska stran pa je jasno povedala, da Steinmeier zaradi prejšnjega pozitivnega stališča do Rusije in plinovoda Severni tok 2 ni dobrodošel v državi. Scholz je potezo Kijeva opisal kot “izjemen primer” , ki bi lahko ovirala njegov obisk v Ukrajini.

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)