(VIDEO) Rusija izstrelila novo medcelinsko raketo sarmat za katero je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bi moral vsak, ki grozi Rusiji, “dvakrat premisliti, saj lahko zadene katero koli tačo na zemlji – TOPNEWS.si

(VIDEO) Rusija izstrelila novo medcelinsko raketo sarmat za katero je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bi moral vsak, ki grozi Rusiji, “dvakrat premisliti, saj lahko zadene katero koli tačo na zemlji

(VIDEO) Rusija izstrelila novo medcelinsko raketo sarmat za katero je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bi moral vsak, ki grozi Rusiji, “dvakrat premisliti, saj lahko zadene katero koli tačo na zemlji

Rusija je sporočila, da je včeraj preizkusila novo medcelinsko balistično raketo tipa sarmat. Raketa, ki je lahko opremljena z jedrskimi bojnimi konicami, bo močno okrepila ruski jedrski potencial, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Do preizkusa rakete prihaja v času napetosti zaradi vojne v Ukrajini, kjer je Rusija sprožila novo ofenzivo.

 

Nobena raketa na svetu ne more doseči tako oddaljenih ciljev kot ta, je še sporočilo obrambno ministrstvo. Sarmat ima doseg 18.000 kilometrov. To Rusiji omogoča, da napade tako preko severnega kot južnega pola ter doseže cilje po vsem svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je čestital vojski za uspešno poskusno izstrelitev rakete in ob tem opozoril, da bo to edinstveno orožje prisililo vsakega, ki bo skušal ogroziti Rusijo, da bo “dvakrat premislil”, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je ob tem še dejal, da bo naslednja generacija rakete sposobna nositi jedrske konice. Sistem ima “najboljše taktične in tehnične lastnosti in je sposoben premagati vsa sodobna sredstva protiraketne obrambe”, je dejal v izjavi, ki jo je prenašala televizija.

Pri izdelavi rakete sarmat so bili uporabljeni deli in sestavine izključno domače proizvodnje, kar bo močno pospešilo proces njene dobave pri bojevanju, je Putinove besede povzel Tass.

Po navedbah obrambnega ministrstva so raketo izstrelili s kozmodroma Pleseck na severozahodu Rusije, zadela pa je cilj na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu, poroča Reuters. Na izstrelitev so se že odzvali v Pentagonu, kjer so pojasnili, da jih je Rusija o testiranju rakete obvestila predčasno. Kot so dejali, je šlo za rutinski test, ki ga ne obravnavajo kot grožnjo Združenim državam.

Sarmat, ki so jo zahodni analitiki poimenovali satan 2, je med ruskimi raketami naslednje generacije, ki jih je Putin označil za “nepremagljive” in ki vključujejo tudi hipersonične rakete kinžal in avangard. Rusija je raketo razvijala vrsto let in njen preizkus za Zahod ni presenečenje, če do njega ne bi prišlo v času geopolitičnih napetosti zaradi ruske invazije na Ukrajino, še navaja Reuters.

Ruska stran je sicer včeraj predala Kijevu pisni predlog glede sporazuma za končanje spopadov, je  sporočil govorec Kremlja Dmitrij Peskov. Podrobnosti glede predlogov ni razkril, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da od Rusije niso prejeli nobenega predloga.

“Naš osnutek dokumenta smo sedaj predali ukrajinski strani, v njem pa so absolutno jasne in podrobne formulacije,” je povedal Peskov.

Pojasnil je, da Kijevu niso predložili roka za odgovor na ponudbo. Obenem pa je dal jasno vedeti, da Moskva ni zadovoljna s trenutnim tempom pogajanj. “Večkrat smo že rekli, da si želimo več dinamičnosti od ukrajinske strani,” je povedal Peskov. Kot je poudaril, je sedaj na potezi Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasneje zavrnil navedbe Kremlja, da je ta Kijevu predal predloge za končanje vojne.

Pred tem je sicer tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova dejala, da Rusija ne zaupa več ukrajinskim pogajalcem, saj da stalno spreminjajo stališče in se ne držijo dogovorov.

Rusija in Ukrajina sta začeli pogajanja 28. februarja, štiri dni po začetku vojne. Rusija med drugim zahteva, da Ukrajina ostane nevtralna in se odreče regijama Lugansk in Doneck ter prizna polotok Krim kot del Rusije. Kijev medtem vztrajno zavrača možnost, da bi se odrekel kakšnemu delu svojega ozemlja.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)