Medijski maraton Janeza Janša pred današnjim uradnim začetkom volilne kampanje – Včeraj najprej na Brdu predstavil dosežke vlade, se srečal z gospodarstveniki, vmes nastopil na CNN, zvečer pa še na Fox Newsu – TOPNEWS.si

Medijski maraton Janeza Janša pred današnjim uradnim začetkom volilne kampanje – Včeraj najprej na Brdu predstavil dosežke vlade, se srečal z gospodarstveniki, vmes nastopil na CNN, zvečer pa še na Fox Newsu

Medijski maraton Janeza Janša pred današnjim uradnim začetkom volilne kampanje – Včeraj najprej na Brdu predstavil dosežke vlade, se srečal z gospodarstveniki, vmes nastopil na CNN, zvečer pa še na Fox Newsu

Pred aprilskimi državnozborskimi volitvami se danes uradno začenja volilna kampanja. Politične stranke in liste bodo imele tako mesec dni časa za prepričevanje volivcev, da na volitvah oddajo glas zanje. Prav tako morajo stranke in liste, ki se bodo potegovale za poslanske sedeže, danes do polnoči vložiti kandidatne liste.

Liderji strank so tik pred začetkom volilne kampanje imeli naporne dneve. Janez Janša se je  zgodaj popoldne na Brdu predstavljal dosežke vlade se srečal z gospodarstveniki, vmes nastopil na CNN-u zvečer pa se na Fox Newsu.

Janez Janša je bil  gost oddaje At This Hour na CNN, kjer se je z voditeljico Kate Bolduan pogovarjal o situaciji v Ukrajini, obisku treh predsednikov vlad v Ukrajino, zasedanju vrha Nata v Bruslju in aktualnih zunanjepolitičnih temah.

https://twitter.com/vladaRS/status/1506688897295831043

 

Vmes je bil Janša aktiven seveda na Twitterju, kjer je obračunal s kritikami iz opozicije, ki so kritizirali njegov pristop k reševanju krize v Ukrajini predvsem pa odločitev o pošiljanju slovenske  diplomatske misije v Ukrajino.

Danes se bo premier Janez Janša udeležil vrhov EU in Nata v Bruslju.  Glede izrednega zasedanju članic Nata, ki danes poteka  v Bruslju je  za CNN med drugim dejal: “Gre za enega izjemno pomembnih srečanj zadnjega desetletja,” je povedal premier in dodal, da je jasno, kaj je tisto kar Ukrajina potrebuje v tem trenutku. “Ukrajina potrebuje upanje, moderno orožje, denar in humanitarno pomoč. NATO bi moral zagotoviti prvo dvoje. Upanje in moderno orožje je pomembno, prav tako pa moramo krepiti vzhodno krila Nata. To je nekaj, kar moramo narediti, da pokažemo Rusom in predsedniku Putinu, da Nato ni nekaj, kar zgolj stoji ob strani,” je dejal.

Medtem, ko je Janša  pred začetkom volilne kampanje aktiven na zunajepolitični fronti  pa vladajoča SDS  vsaj  do včeraj zgodaj popoldne  po podatkih državne volilne komisije (DVK) še ni vložila kandidatnih list.  Seveda ni nobenega dvoma, da je to storila že včeraj popoldne. Stranke sicer lahko vlagajo liste danes do polnoči.

Doslej so liste v vseh osmih volilnih enotah vložile parlamentarne NSi, LMŠ, SD, SAB, SNS in gibanje Povežimo Slovenijo, katerega del je koalicijska stranka Konkretno. Med zunajparlamentarnimi strankami, ki so kandidature že vložile v vseh volilni enotah, so Gibanje Svoboda, Naša dežela, Resni.ca, Za ljudstvo Slovenije, Piratska stranka Slovenije in Ljudska lista gibanja Zdrava družba.  V večini volilnih enot kandidatne liste vložili tudi v Levici in DeSUS.

Kandidature morajo stranke sicer podkrepiti s podpisi treh poslancev ali podpisi volivcev. Pri določitvi liste kandidatov morajo predlagatelji določiti tudi, v katerem volilnem okraju se bo glasovalo o posameznem kandidatu, upoštevati pa morajo tudi t. i. ženske kvote, saj na kandidatnih listah noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki skupnega števila kandidatov.

Ko bodo vse kandidatne liste vložene, bodo volilne komisije volilnih enot preizkusile njihovo zakonitost, do 3. aprila pa bodo z žrebom določile sezname potrjenih list kandidatov v posamezni volilni enoti. DVK bo do 8. aprila javno objavila sezname list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih.

Kandidati za poslance morajo DVK danes tudi sporočiti organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo. Za nagovarjanje volivcev bodo imele stranke in liste čas do 22. aprila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

 

COMMENTS

Wordpress (0)