(V ŽIVO) Na 100- tem petkovem protestu proti vladi Janeza Janše, zbrane nagovarja Milan Kučan – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na 100- tem petkovem protestu proti vladi Janeza Janše, zbrane nagovarja Milan Kučan

(V ŽIVO) Na 100- tem petkovem protestu proti vladi Janeza Janše, zbrane nagovarja Milan Kučan

Podpornike vlade Janeza Janše na družbenih omrežjih vznemirja današnji 100 petkov kolesarskih protest na katerega so, kot enega od govornikov   povabili tudi nekdanjega predsednika Milana Kučana. Kot so sporočili iz protestne ljudske skupščine bo, poleg Milana Kučana, nastopil še nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, novinarka Jedrt Jež Furlan, umetnik Andrej Rozman Roza in nekateri drugi.

Ta petek vas vse vabimo na stoti (100.) petkov protest zoper nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade! Ponovno se bomo zbrali ob 19h na Trgu republike!

Pred dvema letoma si nihče od nas ni predstavljal, da bomo morali neprekinjeno protestirati kar 100 tednov in nikoli to ni bil naš namen, a razlogi za proteste ne samo ostajajo temveč se iz tedna v teden tudi stopnjujejo. Zato je nujna tudi naša kontinuirana pristnost na ulicah in hkrati odločna borba za ustavno zagotovljene pravice, do združevanja in izražanja v javnem prostoru. Hkrati pa smo izjemno ponosni na zavednost, neustrašnost in aktivnost tisočerih prebivalk in prebivalcev, ki s svojo udeležbo so-ustvarjajo najdaljše samo-organizirane proteste v naši zgodovini!

Tokratni jubilejni petek bo prav poseben, saj nas bo nagovoril sam bivši predsednik RS, g. Milan Kučan.

Milan Kučan, ki je ob policijski represiji, diskreditacijah in žalitvah trenutne strahovlade spontano postal podpornik petkovih protestov, se jih pred kratkim začel tudi redno udeleževati in ob tem povedal, da je to storil, ker: “so šle stvari predaleč”. V protestnem gibanju smo veseli, da se tudi nekateri najpomembnejši državniki in voditelji iz časov slovenske osamosvojitve zavedajo pomena demokracije, človekovih pravic in vladavine prava in so se še danes pripravljeni aktivno boriti za njih tudi na ulicah in trgih. Ravno tako smo ponosni, da bo protestnice in protestnike nagovoril dolgoletni borec za človekove pravice Matjaž Hanžek.

Ta petek bodo torej na protestu spregovorili:

Bivši predsednik RS, Milan Kučan

Bivši varuh človekovih pravic, Matjaž Hanžek

Novinarka Jedrt Jež Furlan

Umetnik Andrej Rozman Roza

in nekateri drugi

Petkovi protesti predstavljajo edinstveno civilno-družbeno gibanje, ki ga v zgodovini Slovenije še nismo videli. Še nikoli v naši zgodovini ni bilo med vladajočo oblastjo in civilno družbo tako ogromnega razkoraka, še nikoli do sedaj nismo bili priča tako številčnemu in dolgoživemu gibanju, ki se kljub politični in policijski represiji tako odločno bori za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava!

Na protestu bomo tako ponovno opozorili na nesprejemljive tožbe in kazni, ki jih dobiva Jaša Jenull zaradi domnevne “organizacije protestov”. Gre za jasno kršenje človekovih pravic. Primer je že naslovil tudi Amnesty International, ki je sprožil mednarodno urgentno akcijo in novice o nedemokratičnem delovanju slovenske vlade in Janeza Janše posreduje mednarodni skupnosti. Vlada s temi potezami ponovno postavlja Slovenijo na seznam kršiteljic človekovih pravic in nam vsem prinaša sramoto.

Slovenska peticija Amnesty International Slovenija je dostopna tu: https://www.amnesty.si/jenull
Mednarodna peticija Amnesty International pa tukaj: https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2022/03/slovenia-stop-making-people-pay-for-policing-of-protests/

Tokratni petkov protest bo nekaj prav posebnega; kombinacija kolesarjenja, aktivizma, zagovorništva, ustvarjalnosti ter udarnih vsebinskih govorov. Pripravljenih pa imamo tudi nekaj presenečenj in obiskov simboličnih lokacij.

S tokratnim protestom bomo tudi oznanili začetek vseslovenske kampanje GREMO VOLIT. Že v soboto zjutraj pa se bomo pridružili iniciativi Glas Ljudstva, ki bo začela popotovanje po Sloveniji in pozivala ljudi po vsej državi k udeležbi na volitvah.

COMMENTS

Wordpress (0)