Gregor Golobič na Twitterju kritiziral izjave madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta glede posledic nedobave ruskega plina Madžarski in “kratkovidne preračunljive Orbanove politične odločitve” – In kaj pravi Janez Janša? – TOPNEWS.si

Gregor Golobič na Twitterju kritiziral izjave madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta glede posledic nedobave ruskega plina Madžarski in “kratkovidne preračunljive Orbanove politične odločitve” – In kaj pravi Janez Janša?

Gregor Golobič na Twitterju kritiziral izjave madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta glede posledic nedobave ruskega plina Madžarski in “kratkovidne preračunljive Orbanove politične odločitve” – In kaj pravi Janez Janša?

Če ruski zemeljski plin ne bo prispel na Madžarsko, ne bo ogrevanja, industrija bo v težkem položaju, če Nuklearna elektrarna Paks ne bo zgrajena, se bodo računi za energijo povečali za štirikrat je na Twitterju zapisal madžarski zunanji minister Szijjártó. “Prostovoljni talci… Kot da gre za naravno nesrečo, ne pa za kratkovidno preračunljive Orbanove politične odločitve… je izjavo madžarskega zunanjega ministra Szijjárta kritiziral Gregor Golobič

“Ne bomo niti lačni niti ne bomo brez elektrike. Na bencinskih črpalkah niso potrebne vrste, ker derivatov ne bo manjkalo. Evropa je naredila dovolj zalog zemeljskega plina do poletja, v tem času se je zagotovila alternativa,” pa je na Twitterju zapisal Janez Janša.

Vlada je sicer včeraj začela z obravnavo možnih scenarijev za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv, je sporočil urad vlade za komuniciranje. Odločitve bodo glede na izjave gospodarskega ministra Zdravka Počivalška  odvisne od neformalnega vrha EU v četrtek in petek v Franciji.

“Seveda pa bo, kar zadeva naftne derivate, vse odvisno od tega, kakšna bo odločitev zasedanja predsednikov vlad in držav na zasedanju jutri in pojutrišnjem v Franciji. In v skladu s to odločitvijo se bomo pri nas pripravili in intervenirali na trgu, če bo treba, zato da zagotovimo dovolj blaga na trgu in preprečimo nekontrolirano rast cen,” je dejal minister.

Ob tem je poudaril še, da je situacija težka na področju vseh treh glavnih energentov. Pri električni energiji so po njegovih besedah cene “zbezljale že pred vojno krizo”, na področju naftnih derivatov zadeve rešujejo zdaj, najtežja pa je situacija po ministrovih besedah na področju plina, saj je tam najmanj alternativ.

“Najmanj vpliva imamo na plinskem področju. Dejstvo pa je, da oskrba Evrope s plinom iz Rusije v tem trenutku še vedno poteka, tudi čez ukrajinsko ozemlje,” je dejal minister in zagotovil, da vlada spremlja situacijo in da se bo pravočasno odzvala.

Premier Janez Janša, ki se je z ministrom Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem v ponedeljek zvečer sestal z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV na temo zalog in dobav naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepov za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Rusije.

Janša je ob tem tudi zatrdil, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo, v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen pa bo vlada sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Vlada je v sklopu paketa ukrepov za blažitev posledic rasti cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo s 1. februarjem že začasno znižala tudi trošarine na elektriko in pogonska goriva.

Takrat je vlada tudi navedla, da gre za znižanje trošarin na najnižjo možno raven. Za bencin je tako trenutno trošarina 0,35901 evra na liter, za dizel pa 0,330 evra na liter.

COMMENTS

Wordpress (0)