V sili hudič muhe žre – Američani so se za pomoč, da bi nadomestili rusko nafto in plin, obrnili na sovražnika številka 1. Nicolása Maduro in Venezuelo – TOPNEWS.si

V sili hudič muhe žre – Američani so se za pomoč, da bi nadomestili rusko nafto in plin, obrnili na sovražnika številka 1. Nicolása Maduro in Venezuelo

V sili hudič muhe žre – Američani so se za pomoč, da bi nadomestili rusko nafto in plin, obrnili na sovražnika številka 1. Nicolása Maduro in Venezuelo

Venezuela je po petkovih  pogovorih z ZDA izpustila dva zaprta  Američana, kar je potencialna otoplitev odnosov, saj želi Venezuela obnoviti trgovino z nafto poroča New York Times.

Venezuelski predsednik Manduro je sicer  po tajnih pogovorih z visokimi predstavniki ameriške administracije dejal, da bi morali tisti, ki stojijo za širitvijo Nata, umiriti ukrajinsko krizo. Predsednik Nicolas Maduro vztraja, da je konflikt Moskve s Kijevom “izzval” Zahod, poroča RT.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek po sestanku visokih ameriških uradnikov z njegovo vlado obtožil Zahod, da je izzval konflikt Rusije z Ukrajino.

V govoru je Maduro dejal, da so “tisti, ki so izzvali ta konflikt z desetletji nespoštovanja dogovorov, z desetletji groženj Rusiji, z desetletji priprav načrtov za razširitev Nata, prvi, ki so odgovorni za deeskalacijo ta konflikt.”

Maduro je odgovorne pozval, naj poiščejo “ugoden scenarij pogajanj in dogovora” za konec konflikta med Rusijo in Ukrajino.

Manduro poudarja, da je Venezuela “resno zaskrbljena zaradi možnosti vojne v Evropi in razširitve na druge regije sveta” ter kritiziral “javno medijsko kampanjo sovraštva” in “gospodarske ukrepe, ki želijo poslabšati razmere” in razširiti konflikta, ne pa deeskalacije razmer.

Madurove besede so prišle v javnost  po tem, ko so visoki ameriški uradniki konec tedna odpotovali v Venezuelo, da bi se srečali z Madurovo vlado na svojem obisku na najvišji ravni, odkar so ZDA leta 2019 prekinile diplomatske odnose.

Visoki ameriški uradniki so namreč konec prejšnjega tedna odpotovali v Venezuelo, da bi se srečali z vlado predsednika Nicolása Madura, medtem ko se konflikt Rusije z Ukrajino nadaljuje.
S sklicevanjem na številne neimenovane vire, ki so “seznanjeni s to zadevo”, je New York Times v soboto poročal , da je srečanje “obisk na najvišji ravni” ZDA v letih po tem, ko so leta 2019 prekinili diplomatske odnose z državo in priznani proameriškega politika Juana Guaidoja kot “začasni” predsednik Venezuele namesto predsednika Nicolasa Madure.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna naj bi poskušala “ločiti Rusijo od njenih preostalih mednarodnih zaveznic” , saj neimenovani ameriški uradniki menijo, da bi zavezniki Moskve v Latinski Ameriki “lahko postali varnostna grožnja, če se bo nasprotje z Rusijo” zaradi Ukrajine poslabšalo.

Nekdanji kongresnik republikanske Virginije Scott Taylor je v petek trdil, da je venezuelski poslovnež predlagal, da je Maduro odprt za razpravo z ZDA, medtem ko je Maduro sam v govoru v četrtek dejal, da je “venezuelska nafta” “na voljo za tiste, ki želijo proizvajati in kupiti pa naj bo to vlagatelj iz Azije, Evrope ali Združenih držav.”

Medtem, ko ZDA zavračajo po eni strani  zavračajo  Madura kot legitimnega voditelja Venezuele in  namesto tega priznavajo proameriškega politika Juana Guaida kot “začasnega” predsednika, je New York Times poročal, da naj bi tako  bi Bidenova administracija poskušala “ločiti Rusijo od njenih preostalih mednarodnih zaveznikov”.

V izjavi iz januarja je tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price dejal , da vlada “še naprej priznava avtoriteto demokratično izvoljene državne skupščine 2015 kot zadnje preostale demokratične institucije in Juana Guaidója kot začasnega predsednika Venezuele.” Julija je ameriško zunanje ministrstvo v enem samem članku petkrat označilo Madurovo vlado za “nelegitimno” .

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)