Tragična bilanca po sedmih dneh vojne v Ukrajini: Število beguncev in razseljenih je preseglo milijon, število mrtvih in ranjenih med vojaki pa gre v tisoče – Rusko obrambno ministrstvo pa je razkrilo, da je do sedaj umrlo skoraj 500 ruskih vojakov – TOPNEWS.si

Tragična bilanca po sedmih dneh vojne v Ukrajini: Število beguncev in razseljenih je preseglo milijon, število mrtvih in ranjenih med vojaki pa gre v tisoče – Rusko obrambno ministrstvo pa je razkrilo, da je do sedaj umrlo skoraj 500 ruskih vojakov

Tragična bilanca po sedmih dneh vojne v Ukrajini: Število beguncev in razseljenih je preseglo milijon, število mrtvih in ranjenih med vojaki pa gre v tisoče – Rusko obrambno ministrstvo pa je razkrilo, da je do sedaj umrlo skoraj 500 ruskih vojakov

Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v tednu dni zbežalo že več kot milijon ljudi, je ponoči sporočil prvi mož visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Filippo Grandi. To je več kot dva odstotka od okoli 44 milijonov Ukrajincev.

Združeni narodi sicer pričakujejo, da bi lahko iz Ukrajine pred nasiljem zbežalo štiri milijone ljudi, morda pa še več. Milijoni Ukrajincev so medtem zbežali z domov, a ne tudi iz države, in so notranje razseljeni, njihov število pa je zaenkrat težko oceniti.

ZN so objavili tudi, da je do sedaj umrlo 136 civilnih oseb, med njimi 13 otrok ter da je najmanj 400 ljudi bilo ranjenih med njimi 26 otrok.

Po ameriških podatkih pa je v vojni v Ukrajini padlo 1500 do 2000 ruskih vojakov in 1500 ukrajinskih vojakov. Ukrajinski viri pa navajajo , da je bilo do sedaj ubitih več kot 2000 civilistov ter znatno večje število ubitih ruskih vojakov.

Rusko obrambno ministrstvo je razkrilo, da je v ofenzivi, ki poteka, umrlo skoraj 500 vojakov v državi. Med napadom na Ukrajino je bilo ubitih okoli 498 ruskih vojakov in skoraj 1600 ranjenih, je v sredo sporočila ruska vojska.

Ministrstvo za obrambo je zavrnilo poročila, da je bilo žrtev “nešteto” , in trditve označilo za namerno dezinformacijo, ki izvira od nasprotnika.

Po ocenah ruske vojske naj bi enote ukrajinske vojske in skrajno desničarske paravojaške skupine izgubile najmanj 2870 vojakov, nadaljnjih 3700 pa jih je dobilo različne rane. Približno 572 ukrajinskih vojakov je bilo ujetih, dodajajo na ministrstvu.

Ruske enote, ki sodelujejo v ofenzivi, so sestavljene izključno iz poklicnih vojakov, je dejala vojska in zavrnila obtožbe, da so invazijske sile sestavljale večinoma “naborniki”.

Uradne številke o žrtvah, ki jih je objavila Moskva, se drastično razlikujejo od trditev Kijeva, ki pravi, da je od začetka invazije umrlo več kot 5800 ruskih vojakov.

Moskva je prejšnji teden začela ofenzivo na sosedo in trdila, da je to edina preostala možnost za zaščito odcepljenih republik Doneck in Lugansk na vzhodu države. Med drugimi izraženimi cilji operacije sta bila “denacifikacija” in “demilitarizacija” Ukrajine.

Ameriška ambasadorka v Ljubljani pa je včerja Linda Thomas-Greenfield pa je na Twitterju zapisala: S ponosom smo priča današnjemu zgodovinskemu, prepričljivemu glasovanju v obrambo Ukrajine in Slovenije UN Listina. 141 držav članic ZN je glasovalo za #StandWithUkraine in od Rusije zahtevalo odgovornost”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)