“Ukrajina je najstrašnejši primer tega, kaj se zgodi, ko pride do spopada apetitov ZDA in zveze Nato na eni ter Rusije na drugi strani,”Mirovni inštitut ob vojaškem napadu na Ukrajino – TOPNEWS.si

“Ukrajina je najstrašnejši primer tega, kaj se zgodi, ko pride do spopada apetitov ZDA in zveze Nato na eni ter Rusije na drugi strani,”Mirovni inštitut ob vojaškem napadu na Ukrajino

“Ukrajina je najstrašnejši primer tega, kaj se zgodi, ko pride do spopada apetitov ZDA in zveze Nato na eni ter Rusije na drugi strani,”Mirovni inštitut ob vojaškem napadu na Ukrajino

V Mirovnem inštitutu zgroženo opazujejo in odločno obsojajo ruski napad na Ukrajino, ki so ga označili za povsem nezakonit in nezaslišan poseg v teritorij druge države. Posledice bodo veliko mrtvih, kršitve pravic, grozi pa tudi zlom mednarodnega reda, opozarjajo. Zato pozivajo k takojšnji prekinitvi napadov in reševanju težav za pogajalsko mizo.

https://twitter.com/cashkee/status/1497327105725640704?s=11

“Čeprav je mednarodna skupnost retorično v veliki meri obsodila to nasilno dejanje, se zdi popolnoma nemočna in neenotna pri vzpostavitvi varnostnih mehanizmov in uspešne diplomatske poti za reševanje nastale situacije. EU in zahodne države so kot odgovor na obsežni napad na Ukrajino obotavljajoče sprejele zgolj ekonomske sankcije proti Rusiji, čeprav je vnaprej jasno, da ne bodo imele učinka na prekinitev napada. Pred tem so dolgo voljno podpirale finančne transakcije, kapitalske vložke in bančne račune koruptivnih bogatašev in si izmenjevale tehnologije, ki služijo vojaškim namenom in hiperprodukciji orožja,” so navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem po oceni Mirovnega inštituta vidijo usodnost dejstva, da EU in njene članice v vsem procesu vzpostavljanja integracije niso vzpostavile svoje lastne in Evropi primerne varnostne in obrambne politike, ki bi jo zasledovale dolgoročno. Opirale so se izključno in zgolj na Nato in s tem postale kolateralna škoda imperializma velikih in vplivnih. “Ukrajina je najstrašnejši primer tega, kaj se zgodi, ko pride do spopada apetitov ZDA in zveze Nato na eni ter Rusije na drugi strani,” menijo.

Spomnili so, da si je Ukrajina že dolgo prizadevala za članstvo v Natu, v veri, da si bo s tem zagotovila varnost in mir. “Danes kot opazovalci na lastne oči nemočno spremljamo, kako promocija članstva v Natu Ukrajini ni prinesla varnosti in miru, ravno nasprotno. V trenutku, ko gre zares, so Ukrajinci in Ukrajinke ostali sami in se branijo sami. Prebivalci in prebivalke držav članic Nata smo postavljeni v položaj nemočnih, a soodgovornih opazovalcev, ki si ga sami nismo želeli. Žal so morale pasti žrtve, da s(m)o to ugotovili,” so dodali.

Edini način, da se prebijemo do vzpostavitve trajnega miru, je po mnenju Mirovnega inštituta dosledno spoštovanje mednarodnega prava, spoštovanje nedotakljivosti meja in teritorialne integritete v Evropi in širše, ki naj velja za vse, torej tudi za velesile, ki so to načelo v preteklosti najpogosteje kršile zaradi svojih imperialnih interesov.

Pozdravljajo proteste v Moskvi in izražajo solidarnost z ruskimi mirovniki in vsemi, ki v Rusiji in drugod po svetu nasprotujejo tej vojni. Pozivajo k pogumu in vztrajni opoziciji, nujno pa je spet obnoviti mednarodne mirovniške pobude in posvetiti temi miru večjo pozornost.

Izrazili so tudi odločno podporo prebivalcem in prebivalkam Ukrajine v njihovi samoobrambi in morebitnem dogovarjanju o miru. “Evropske države morajo nujno zagotoviti takojšnjo pomoč vsem žrtvam vojne in nasilja. Meje za begunce morajo biti in ostati odprte,” so pozvali.

COMMENTS

Wordpress (0)