(VIDEO) Kaj se je ponoči dogajalo v Ukrajini – Viri v Pentagonu ocenjujejo, da bi lahko ruska vojska že danes vkorakala v Kijev in strmoglavila oblast – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj se je ponoči dogajalo v Ukrajini – Viri v Pentagonu ocenjujejo, da bi lahko ruska vojska že danes vkorakala v Kijev in strmoglavila oblast

(VIDEO) Kaj se je ponoči dogajalo v Ukrajini – Viri v Pentagonu ocenjujejo, da bi lahko ruska vojska že danes vkorakala v Kijev in strmoglavila oblast

Ruska vojska, ki ima “popolno zračno premoč” v Ukrajini, se je v četrtek približala Kijevu z namenom, da strmoglavi ukrajinsko in ustoliči marionetno vlado, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil neimenovani visoki predstavnik Pentagona. Pri tem ni izključil možnosti, da bi ruska vojska že danes obkolila Kijev. Videoposnetki prikazujejo veliko eksplozijo na nebu in naplavine, ki padajo nad dele Kijeva v Ukrajini danes  zjutraj.

Ruski vojaki iz smeri Belorusije hitro napredujejo proti jugu in zategujejo zanko okoli Kijeva, je opozoril. “Menimo, da želijo strmoglaviti vlado in postaviti svojo, kar bi pojasnilo takšen napredek proti Kijevu,” meni neimenovani vir iz Pentagona.

Ruske sile so le milje oddaljene od Kijeva. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je zakonodajalcem ob telefonskem klicu ob 18.30 po vzhodnem času povedal, da se ruske mehanizirane sile približujejo prestolnici

 

Upokojeni ameriški pomorski častnik s štirimi zvezdicami James Stavridis pravi, da je ruska vojaška strategija “invazija iz učbenikov”. “Edina stvar, ki je še nisem videl, je ogromen kibernetski napad. Rusi imajo to sposobnost”

“Ukrajinska zračna obramba je nevtralizirana, Ukrajinci zračne obrambe nimajo,” je opozoril in napovedal, da bodo Rusi v naslednjih urah skušali strniti vrste okoli prestolnice, “njena obramba pa bo odvisna od kopenskih sil in ljudskega odpora”. Ruska vojska bi lahko obkolila Kijev v nekaj dneh, če ne že danes zjutraj, sodeč po tem, kako hitro napreduje, je ocenil. “Časa ni veliko. Veliko bo odvisno od ukrajinskega odpora,” je še dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal  govorice, da je pobegni in da  ostaja v državi.

CNN  poroča, da da je predsednik Zelensky v “neposredni nevarnosti” skupaj z vladnimi uradniki in civilno družbo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer opozoril, da so ruske “diverzantske skupine” že vstopile v prestolnico Kijev, poroča AFP. Kot je dodal Zelinski sinoči , z družino ostaja v Ukrajini, kljub temu, da je za Rusijo “tarča številka ena”. “Ukrajino želijo politično uničiti tako, da odstranijo vodjo države,” je dejal.

Ukrajinska prestolnica Kijev je bila v petek zjutraj po lokalnem času tarča raketnega izstrelka, je povedal svetovalec vlade te države. Ukrajinska prestolnica Kijev naj bia bila zadeta s “križarskimi ali balističnimi raketami”.

Ukrajinsko notranje ministrstvo sicer  poroča, da je sestrelilo rusko letalo.

https://twitter.com/ArmedForcesUkr/status/1497049738985840641

“Naš cilj je zdaj preprečiti, da bi  konflikt prerasel v  popolno vojno, kar bi bila draga, uničujoča vojna za Ukrajino, za ukrajinski narod, pa tudi za Rusijo in rusko ljudstvo,” pa sporočajo iz  Bele hiše.

COMMENTS

Wordpress (0)