(V ŽIVO) Trg republike pred nocojšnjim protestom v podporo izbrisanim in proti vojni v Ukrajini ponovno ograjen – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Trg republike pred nocojšnjim protestom v podporo izbrisanim in proti vojni v Ukrajini ponovno ograjen

(V ŽIVO) Trg republike pred nocojšnjim protestom v podporo izbrisanim in proti vojni v Ukrajini ponovno ograjen

Današnji protest bo posvečen 30. obletnici izbrisa ter bo hkrati tudi protest proti vojni, ki se je ta teden začela v Ukrajini so sporočili iz  protestne ljudske skupščine. Je pa protestnike presenetil ograjen Trg Republike.

S tem je vlada Janeza Janše pred napovedanim protestom poskrbela za novo sramoto,” menijo protestniki. Poudarili so, da so vsakič znova soočeni s prekomerno policijsko prisotnostjo, z napadi strankarskih medijev in žalitvami s strani vladne garniture, menijo protestniki.

Vlada (pogojnega zapornika) Janeza Janše pa je pred napovedanim protestom poskrbela za novo sramoto! Trg republike je danes ponovno ograjen! Tako vlada izkazuje spoštovanje protestu ob 30. letnici izbrisa? Tako naša vlada odgovarja na napoved protesta za mir in proti vojni v Ukrajini?

V Moskvi so včeraj več sto protivojnih protestnikov aretirali… naj bomo v Sloveniji veseli, da bodo samo delili kazni in račune “organizatorjem”, grozili tistim, ki predvajajo glasbo in z ograjami omejevali našo svobodo izražanja na mirnih protestih? Naj ponovimo še enkrat: v slabih dveh letih je bilo izvedenih že 96 protestov, ki so bili vsi brez izjeme mirni in nenasilni! Hkrati pa smo vsakič znova soočeni s prekomerno policijsko prisotnostjo: konjenico, policijskimi psi, vodnimi topovi, kaznovanjem posameznih protestnikov, napadi strankarskih medijev in žalitvami s strani vladne garniture! Gre za popolnoma enake metode, kot jih v bolj ekstremni obliki uporablja Putin za utišanje vseh drugače mislečih v Rusiji!

Jutri bo 30. obletnica izbrisa, ko je bilo 25.671 prebivalk in prebivalcev izbrisanih iz registra stalnega prebivališča. S tem so jim bile kršene človekove pravice, povzročena jim je bila neizmerna škoda, kar je priznalo tudi več sodišč, vendar pa kljub temu država v 30.letih ni prevzela jasne odgovornosti za to ali se jim opravičila.

Danes so izbrisani po 30 letih kršenja človekovih pravic in poniževanja končno dobili opravičilo države. Tega je izrekel predsednik države Borut Pahor, zahteva po državnem opravičilu pa je sicer tudi ena izmed 138 zahtev iniciative Glas ljudstva.

Borut Pahor je to seveda naredil veliko prepozno in vse krivice, ki so bile z izbrisom povzročene, zaradi tega še nikakor niso popravljene. Vendar pa gre za prvi korak k priznavanju jasne odgovornosti države. Pozivamo tudi predsednika Vlade in vse ostale politične predstavnike in odgovorne za to krivico, da se javno opravičijo izbrisanim in uredijo pravni status tistim izbrisanim, ki ga še vedno nimajo.

Na današnjem protestu bodo tako spregovorili izbrisani in njihovi svojci, govor pa bo imel tudi Dragan Petrovec. Na Trgu republike pa se bo izvedla tudi simbolična akcija.

Prav tako kot pred 30 leti v Sloveniji, pa danes, kot posledica geopolitičnih igric globalnih velesil, novi tisočeri izgubljajo svojo prihodnost! Vzorci današnjega časa so izjemno podobnim tistim izpred 30 let: hujskanje, strah, nacionalizem, mahanje z zastavami, oportunistični politiki, elite, ki računajo dobičke in “mali ljudje”, ki neizogibno plačujejo ceno tovrstnih politik!

Ob tem pa ne moremo mimo občutka, da Janez Janša uživa ob dejstvu, da se stopnjuje rožljanje z orožjem in s svojimi pobudami priliva olje na ogenj konflikta! Prav tako vladna garnitura vojno v Ukrajini pričakovano izrablja za napade na opozicijo, notranje spore, obtoževanje, manipuliranje, nabiranje poceni političnih točk in medijsko poziranje v barvitih kravatah.

Hkrati pa je vlada ob tem ponovno zatajila: Obešanje ukrajinskih zastav ne bo pomagalo slovenskim državljanom, ki so ostali v Ukrajini. Slovenija je zaprla svojo ambasado in jasno napovedala, da ne bo nudila nobene konzularne pomoči ne slovenskim, ne ukrajinskim državljanom v prihodnjih dneh in tednih! Hkrati pa sta v Kievu ostala celo dva uslužbenca, ki sta pripravljala odpovedano Janševo samo-promocijsko akcijo v Ukrajini.

Imperialistične vojne in vse, ki jih spodbujajo, je treba ustaviti!

Diktatorje in vse, ki se požvižgajo na človekove pravice je treba odstaviti!

Ne bomo molčali!

Ne bomo se pustili ustrahovati!

Če vam je vsaj malo mar se vidimo ob 19ih na TR!

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)