Putin podpisal odlok o priznanju ljudskih republik Lugansk in Doneck in izdal ukaz vojski, da zagotovi red na vzhodu Ukrajine – TOPNEWS.si

Putin podpisal odlok o priznanju ljudskih republik Lugansk in Doneck in izdal ukaz vojski, da zagotovi red na vzhodu Ukrajine

Putin podpisal odlok o priznanju ljudskih republik Lugansk in Doneck in izdal ukaz vojski, da zagotovi red na vzhodu Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes proruski regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni “ljudski republiki”. Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je podpisal odlok o njunem priznanju.

K priznanju neodvisnosti Donecka in Luganska je prejšnji teden Putina pozvala ruska duma.  K priznanju  neodvisnosti obeh ukrajinskih ozemelj, ki ju nadzorujejo proruski separatisti pa sta ga pozvala tudi voditelja samooklicanih Ljudskih republik  na vzhodu Ukrajine Denis Pušilin in Leonid Pašečnik. Putin je v nagovoru javnosti potrdil, da bo ti dve separatistični regiji priznal kot neodvisni “ljudski republiki”

Svoj dolg govor je sicer  začel s pogledom na zgodovino in dejal, da je sodobno Ukrajino “ustvarila” Rusija in okrcal Leninovo vlogo pri tem.”Sovjetska Ukrajina je nastala po zaslugi boljševiške politike,” je dejal Putin v televizijskem nagovoru.

Opozoril je na vzpon neonacistov na vzhodu te države in Ukrajino obtožil, da je kradla ruski plin. Pravi, da je Ukrajina ameriška kolonija z “marionetno vlado”, oblastem očita, da so prežete z nacionalizmom in korupcijo.

Putin  je razdelal stanje v Ukrajini po padcu Sovjetske zveze in dejal,  da je bila Rusija ob razpadu SZ “oropana”. Očital  je tudi, zakaj po njegovem mnenju Ukrajina ni zares država, pri čemer je omenil zvišanje cen vode in osnovnih življenjskih stroškov, porast nezaposlenosti, revščine in korupcije. “Je to ta evropska civilizacija, s katero so vas ukanili?” je vprašal retorično Ukrajince.

Kritiziral je tudi ukrajinske oblasti, dogodke iz leta 2014, v katerem so protestniki strmoglavili takratno ukrajinsko vlado, pa označil za “puč”, pri čemer da je bila Ukrajina “nadzorovana od zunaj”. EU ostro nasprotuje priznanju neodvisnosti separatističnih Ljudskih republik Doneck in Lugansk.

“To priznanje bi bilo očitna kršitev sporazumov iz Minska,” je dejal visoki predstavnik EU-ja za zunanjo politiko Josep Borrell, medtem ko je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg posvaril pred kakršnimi koli potezami za priznanje odcepljenih ozemelj, češ da bi bila to “ponovna očitna kršitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine”.

COMMENTS

Wordpress (0)