(VIDEO) Kučan: “Današnje podobe fašizma niso enake tistim iz zgodovine, a izhodišča so enaka” – Zoran Janković pa je v Dražgoše prišel v trenirki zaradi posebnega “sporočila gospodu Majerju iz leta 2011, da se trenirkarji spet zbiramo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kučan: “Današnje podobe fašizma niso enake tistim iz zgodovine, a izhodišča so enaka” – Zoran Janković pa je v Dražgoše prišel v trenirki zaradi posebnega “sporočila gospodu Majerju iz leta 2011, da se trenirkarji spet zbiramo”

(VIDEO) Kučan: “Današnje podobe fašizma niso enake tistim iz zgodovine, a izhodišča so enaka” – Zoran Janković pa  je v Dražgoše prišel v trenirki zaradi posebnega “sporočila gospodu Majerju iz leta 2011, da se trenirkarji spet zbiramo”

Kučan je poudaril smiselnost boja in žrtev Slovencev med drugo svetovno vojno. “Bila sta nesorazmerno velik prispevek k obrambi človeške civilizacije pred barbarstvom, ki ga je prinašal fašizem,” je povedal in pojasnil, da je bil prav tako globoko smiseln odpor proti JLA ob slovenski osamosvojitvi, čeprav je bil nasprotnik v orožju močnejši.

Opozoril je, da v tem času, ko se svet spopada s covidom-19, znova prihaja do zaskrbljujočih posegov v vrednotne temelje, na katerih sta utemeljena sodobna demokratična družba in mednarodni pravni red. “Spodjedajo ju populizmi in nacionalizmi, protisolidarnostne suverenitetne doktrine in egoizmi, znotraj katerih je vse več znamenj oživljanja fašizma,” je izpostavil

Na osrednjo slovesnost ob 80. obletnici dražgoške bitke so poleg  predsednika republike Boruta Pahorja, ki je pred spomenik padlih borcev in drugih žrtev položil venec, prišli tudi predsednik DZ Igor Zorčič in delegacija stranke SD z Matjažem Nemcem terter poslanci Levice z Lukom  Mesecem  ter in delegacija SAB z Jernej Pavlič in poslancem Markom Bandellijem.
Posebna pozornost in časti so bile namenjene nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu, ki je bila tudi slavnostni govornik.

Opozoril je, da v tem času, ko se svet spopada s covidom-19, znova prihaja do zaskrbljujočih posegov v vrednotne temelje, na katerih sta utemeljena sodobna demokratična družba in mednarodni pravni red. “Spodjedajo ju populizmi in nacionalizmi, protisolidarnostne suverenitetne doktrine in egoizmi, znotraj katerih je vse več znamenj oživljanja fašizma,” je izpostavil.

Vendar ta znamenja, po oceni Kučana, ne naletijo na odpor in zavračanje, kakršnega bi bilo pričakovati v narodu, ki je že bil njegova žrtev. “Namesto tega je celo slišati opozorila, da gre za pretiravanja in da o fašizmu govorijo ljudje, ki ga niso izkusili in doživeli. Kot da v narodovem spominu ni tržaškega Narodnega doma, Bazovice, Dražgoš, Osankarice, Begunj, Gramozne jame,” je dejal.

“Treba je povedati, kam lahko vodijo razgradnja ustavne ureditve, poskusi vladanja z odloki, izigravanje in izsiljevanje zakonov, posegi v načelo delitve oblasti, napadi na sodstvo in sodnike, na neodvisnost tožilcev in policije, na nadzorne ustanove, na svobodo tiska, na človekove pravice in dostojanstvo, kam vodijo uporaba in spodbujanje sovražnega in prostaškega govora, nespoštovanje ločitve cerkve in države, odnos do beguncev, zloraba zgodovinopisja in enačenje domoljubja z zahtevo po podpori sedanji vladi in politiki največje vladne stranke,” je navedel.

Izpostavil je razdvajanje Slovencev in težnje po premiku celotne družbene strukture v desno, tudi skrajno desno. “Prepoznavanje teh teženj je tisto, kar izziva odpor. Ne morejo jih prikriti in zamegliti razdeljevanje predvolilnih daril,” je dejal in napovedal, da bo čas po epidemiji zahteven, cena navideznih kratkovidnih koristi pa visoka.

Kot je dejal, je treba realno oceniti razmere in se njihovemu lažnemu slikanju upreti. “Odgovor, ali smo na to pripravljeni, bomo dali na prihajajočih volitvah. Te so edino demokratično sredstvo za zamenjavo oblasti. Zato se je volitev treba udeležiti in premisliti, komu zaupati svoj glas,” je sklenil.

Na slovesnost je med prvimi prišel tudi  ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil oblečen v trenirko.  Kot je dejal zaradi posebnega  “sporočila gospodu Majerju iz leta 2011, da se trenirkarji spet zbiramo”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)