(VIDEO) Nenavadna umetniška instalacija neznanega avtorja pred parlamentom očitno namenjena ministru Alešu Hojsu – Franc Kangler: “Gre za dodaten pritisk na poslance” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nenavadna umetniška instalacija neznanega avtorja pred parlamentom očitno namenjena ministru Alešu Hojsu – Franc Kangler: “Gre za dodaten pritisk na poslance”

(VIDEO) Nenavadna umetniška instalacija neznanega avtorja pred parlamentom očitno namenjena ministru Alešu Hojsu –  Franc Kangler: “Gre za dodaten pritisk na poslance”

Medtem, ko je v parlamentu poteka razprava o interpelaciji notranjemu ministru Alešu Hojsu se je pred parlamentom na Trgu republike odvila nenavadna umetniška akcija. Okoli 10 ure dopoldne so postavili improvizirani oder na katerega so okoli 11 ure dvignili belo platno z fotografijami policistov, robokopov, konjenikov, vodnikov psov, z posnetki aretacij protestnikov.

Kdo je avtor umetniške instalacije, avtorji so očitno imeli dovoljenje, saj so na Trg republike prišli z tovornjaki gasilskim avtomobilom, ni popolnoma jasno. Organizatorji so sicer po 15. uri platno umaknili s Trga republike, saj so imeli dovoljenje samo za nekaj ur.

Naročnik oziroma plačnik naj bil bil SAZU- Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Gre za del projekta “Paviljon demokracije”, v katerega je vključen tudi Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC Sazu,” je slednja organizacija zapisala na Twitterju. Dodali so, da je tema projekta povezava med umetnostjo in civilnimi družbenimi gibanji od 80. let 20. stoletja do danes.

Zadevane naj ne bi bila povezana z interpelacijo, ki jo obravnavajo v poslanskih klopeh, da pa je to na nek način “zabavno naključje”. Šlo naj bi za snemanje, ki bo povezano s projektom “Oblikovanje novega kulturnega polja v Sloveniji v 1980-ih: civilna družba med nacionalističnimi politikami in medkulturnim sodelovanjem”.

Soorganizator projekta je ZRC Sazu, v okviru katerega naj bi marca organizirali tudi konferenco, na kateri naj bi uporabili fotografije oziroma posnetke, ki nastajajo danes pred DZ. Sodelovala naj bi tudi mednarodna konfederacija muzejev Internacionala, avtor današnje inštalacije pa naj bi bila Non-grupa.

Do postavitve takšnega platna je bil ob robu seje DZ-ja kritičen tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, ki je ocenil, da gre v tem primeru za “dodaten pritisk na poslance”. Kot je dejal, so organizatorji najverjetneje želeli s tem sporočiti, da živimo v policijski državi. Sam se s tem ne strinja, saj ocenjuje, da policisti svoje delo opravljajo strokovno in profesionalno.

 

COMMENTS

Wordpress (0)