(V ŽIVO) V protestni ljudski skupščini so “prevzeli odgovornost za sinočnjo sabotažo” pred parlamentom – Nocoj bodo pekli kostanje – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V protestni ljudski skupščini so “prevzeli odgovornost za sinočnjo sabotažo” pred parlamentom – Nocoj bodo pekli kostanje

(V ŽIVO) V protestni ljudski skupščini so “prevzeli odgovornost za sinočnjo sabotažo” pred parlamentom – Nocoj bodo pekli kostanje

Snežak s pomenljivim sporočilom pred državnim zborom pojavil že lani. Snežno skulpturo so nato odstranili komunalni delavci. Letos se je zgodba ponovila, poseben zapisnik o skulpturi pa je naredila tudi policija. “Včeraj smo po točno enem letu ponovno poslali tradicionalno snežno sporočilo vladi” so zapisali v protestni ljudski skupščini pred današnjim protestom in kot dokaz objavili še link do videa.

Danes ob 19h pa bodo, kot napovedujejo  na Trgu republike  “ob peki kostanja, ki je po mnenju vlade epidemiološko nenevaren, protestno odšteli še en teden do volitev (samo še 19 jih je)”.

“Danes je svetovni dan človekovih pravic! Na Dragonji pa ravno danes iščejo 10-letno deklico, ki jo je voda odplavila medtem, ko je z družino iskala možnost normalnega in varnega življenja v EU. Naša strahovlada “krščanskih vrednot”, pa je njeno družino brez najmanjšega pomisleka še isti dan poslala nazaj na Hrvaško. Medtem več tisoč beguncev v Bosni spi na prostem v temperaturah pod ničlo. Zato bomo na današnjem protestu tudi zbirali obleke, obutev in potrebščine za več tisoč beguncev, ki jih je zima ujela na Balkanski poti, kjer dobesedno zmrzujejo pred vrati Evrope. Na današnjem protestu bomo izpostavili pomen boja za varovanje teh pravic, ki pa so vse prevečkrat kršene prav zaradi zavestnih dejanj in politik trenutne oblasti.

Ob 20.uri pa bomo nadaljevali z javno tribuno iniciative GLAS LJUDSTVA. Na današnji mednarodni dan človekovih pravic, bomo danes osvetlili predvsem področje demokracije, vladavine prava in pomen spoštovanja človekovih pravic.

Obravnavali bomo tudi predloge na področju reforme političnega sistema. Trenutno stanje (ne)demokracije v Sloveniji je dokazalo, kako zelo hitro se da izrabiti sistem in spodkopavati temelje pravne države. Zato se vedno več posameznikov in organizacij zavzema za korenito reformo političnega sistema, temu pa pritrjuje tudi vse več ustavnih pravnikov.

Tudi v iniciativi Glas ljudstva smo predlagali več zahtev na to temo, vsebinsko pa zasledujejo predvsem ideje o zagotavljanju večje možnosti sodelovanja v demokratičnih postopkih, pri imenovanju kandidatov na strankarskih listah ter stremijo k uveljavljanju ustavnega načela, da mora oblast pripadati ljudstvu (ne strankokraciji in političnim elitam, ali kapitalu). Prav tako ima med ljudmi ogromno podpore zahteva o pogoju nekaznovanosti za nastop političnih funkcij, nujnost po ločenosti vej oblasti in nevmešavanje politike v samostojno delovanje neodvisnih inštitucij.
 
Vse te in ostale zahteve na omenjenih področjih bomo predstavili na današnji javni tribuni, kjer bodo sodelovali med drugimi:
– prof. dr. Ciril Ribičič – Nacionalni svet za demokratično spremembo volilnega sistema,
– Katarina Bervar Sternad – Pravno informacijski center,
– Lana Gobec – Legebitra,
– Sebastijan Peterka – Transparency International,
– Nataša Posel – Amnesty International
– Bogdan Miklič – predsednik Zveze Romov za Dolenjsko
in Katarina Vučko –  o iniciativi izbrisanih.

COMMENTS

Wordpress (0)