“Vse kar potrebujete se bomo dogovorili tudi brez sindikatov” Aleš Hojs zadovoljen s sobotno intervencijo policije na protestih – TOPNEWS.si

“Vse kar potrebujete se bomo dogovorili tudi brez sindikatov” Aleš Hojs zadovoljen s sobotno intervencijo policije na protestih

“Vse kar potrebujete se bomo dogovorili tudi brez sindikatov” Aleš Hojs zadovoljen s sobotno intervencijo policije na protestih

Spomnimo, predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je v petek prejel opozorilo pred odpovedjo, generalni direktor policije Anton Olaj pa naj bi opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja prav tako že podpisal tudi za predsednika Policijskega sindikata Slovenije Roka Cvetka.

“Čestitke policija, ki je tudi tokrat hitro in strokovno omejila ulične nasilneže, ter vzpostavila javni red in mir. Fantje in dekleta v modrem so pokazali, da so v službi zakona. Vse kar potrebujete se bomo dogovorili tudi brez Sindikata policistov in Ppolicijskega sindikata,” pa je včeraj na Twitterju, očitno zadovoljen z intervencijo policije na sobotnih protestih, zapisal minister Aleš Hojs.

Na sobotnih protestih v Ljubljani so policisti začasno za čas trajanja shoda pridržali sedem oseb. Uvedli so 38 postopkov zaradi kršitev zakonodaje ter tri predkazenske postopke zaradi napada na uradno osebo. Postopek o prekršku vodijo tudi zoper organizatorja. Lažje sta bila poškodovana dva policista.

Reakcije na družbenih omrežij na omenjeni Twitt so sicer različne, medtem ko nekateri pritrjujejo Alešu Hojsu pa drugi protestnike na sobotnem kongresu napotujejo na Pravno mrežo.

Kot so danes sporočili iz policijske uprave Ljubljana, so včeraj opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Prvi se je na Trgu republike začel okoli 10. ure, drugi pa dve uri pozneje na istem mestu in nekaj pred 14. uro so se udeleženci obeh skupaj odpravili po središču Ljubljane, najprej ob Ljubljanici, nato pa na Slovensko cesto v smeri Gosposvetske ulice.

Na prvem shodu se je po ocenah policistov zbralo okoli 150, na drugem pa 1500 ljudi. Udeleženci so bili opozorjeni, da sta shoda neprijavljena in v skladu z vladnim odlokom prepovedana, ter da so dolžni spoštovati navodila policije, so sporočili ljubljanski policisti. Večkrat so jih tudi pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa ter izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Udeležence so skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije opozarjali na vzdrževanje primerne razdalje in nošenje zaščitnih mask.

Zaradi ogrožanja varnosti ljudi ter javnega prometa je bil shod nekaj pred 15. uro razpuščen. Udeleženci ukazov niso upoštevali in so še naprej kršili javni red, med drugim so v policiste metali razne predmete. Zaradi hujših kršitev javnega reda je bilo sedem oseb pridržanih za čas trajanja shoda skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije.

Okoli 16. ure je bil javni red vzpostavljen, policisti pa so med interveniranjem zoper posameznike uporabili prisilna sredstva, telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje.

Zoper 26 oseb policisti vodijo postopke o prekršku zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih, zoper 12 pa zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru. Prav tako so zaznali eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa. Na obeh shodih so do sedaj zaznali po eno kršitev zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja.

Zaradi treh primerov kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, policisti vodijo predkazenski postopek zoper dva znana in enega neznanega osumljenca. Zaznali so tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, katerega storilec še ni znan. Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista.

Policisti se sporočajo, da nadaljujejo z zbiranjem obvestil, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj in da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)