Top Secret! Razkrivamo skrivnost računov pri švicarski banki Banca del Sempione SA s sedežem v Bellinzoni, kamor vodijo sledi provizij iz poslov povezanih z indonezijskim premogom – Razkrivamo tudi zakaj je Ivan Pušnik, poleg Janeza Zemljariča, tisti visoki funkcionar SDV, ki je v poslovnih vodah najbolj uspel – TOPNEWS.si

Top Secret! Razkrivamo skrivnost računov pri švicarski banki Banca del Sempione SA s sedežem v Bellinzoni, kamor vodijo sledi provizij iz poslov povezanih z indonezijskim premogom – Razkrivamo tudi zakaj je Ivan Pušnik, poleg Janeza Zemljariča, tisti visoki funkcionar SDV, ki je v poslovnih vodah najbolj uspel

Top Secret! Razkrivamo skrivnost računov pri švicarski banki Banca del Sempione SA s sedežem v Bellinzoni, kamor vodijo sledi provizij iz poslov povezanih z indonezijskim premogom – Razkrivamo tudi zakaj je Ivan Pušnik, poleg Janeza Zemljariča, tisti visoki funkcionar SDV, ki je v poslovnih vodah najbolj uspel

Posli na področju energetike so bili vedno znani kot visoko donosni, saj se ob milijardnih zneskih obrnejo tudi visoke provizije. Ena prvih večjih afer v energetiki, ki je izbruhnila v Sloveniji, je povezana z uvozom indonezijskega premoga za potrebe ljubljanskega Te-Tola. Termoelektrarna – Toplarna Ljubljana (Te-Tol) je leta 2002 pod vodstvom direktorja Blaža Košoroka, aktualnega državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, podpisala z Gorenjem pogodbo o dolgoročni dobavi indonezijskega premoga, in sicer za kar 20 let.

Pogodba, ki je bila že v času podpisa predmet številnih kritik zaradi nekaterih spornih določb, je med drugim Te-Tol izpostavila precejšnjim cenovnim tveganjem. Vprašanje, zakaj Te-Tol ni sklenil pogodbe brez posrednikov, torej neposredno z rudniki, s čemer bi se izognil plačilu visoke provizije trgovcu, ni bilo nikdar pojasnjeno, kot tudi ne, zakaj ni bilo v pogodbi več varovalk za cenovno stabilnost dobavljenega premoga. Indonezijski premog se je dražil, prodajalec premoga Gorenje GTI pa je grozil celo z odpovedjo pogodbe o dobavi, če Te-Tol ne bi pristal na podražitve.

Senca dvoma v transparentnost Te-Tolovih in Gorenjevih povezav pri uvozu indonezijskega premoga je bila toliko večja zaradi osebnih navez vpletenih, ki so nakazovale na to, da je šlo pri poslu še za kakšne druge interese. Po mnenju mnogih je Te-Tol indonezijski premog visoko preplačeval, zlasti tudi zaradi določbe o fiksni ceni ladijskega prevoza, ki je bila določena ne glede na tržne cene. Prav od tu naj bi se črpale visoke provizije vpletenih, ki naj bi dosegale letno več kot 100.000 evrov.

Nakazila iz provizij so se, po naših informacijah, stekale  na osebne račune pri švicarski banki Banca del Sempione SA s sedežem v Bellinzoni v Luganu.  Gre za majhno banko, ki naj bi si jo izbrali prav zaradi njene neizpostavljenosti.
Lugano je mesto na jugu Švice, v italijanskem kantonu Ticino, ki meji na Italijo. Topla poletja in lepo vreme je v mesto prinesla veliko znanih oseb in tako je mesto dobilo nadimek »švicarski Monte Carlo«.

Lugano  je sicer  priljubljeno stičišče tudi  za slovenko  poslovno in politično elito. Predvsem zaradi diskretnosti in dobrega finančnega servisa, so se tam sklepali mnogi posli,  na računih bank, kot je  butična  “Banca del Sempione SA” pa so se stekale tudi  provizije od indonezijskega premoga.

Gorenju je pri poslu s Te-Tolom pod vodstvom Blaža Košoroka svetoval poslovnež Ivan Pušnik. Pušnik se je pojavil v vlogi svetovalca tudi leta 2017, ko je pogodbo za dobavo premoga Gorenje prodalo multinacionalki Vitol. Pri Pušniku pa se je kasneje zaposlil tudi Košorok – v njegovi švicarski firmi  Energygor AG, ki ima slovensko poslovalnico  na Železni cesti v Ljubljani.

Prav zaradi svojih osebnih in poslovnih povezav s ključnimi lobisti v slovenski energetiki Blaž Košorok po mnenju mnogih ni primeren za funkcijo državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo in odločanje o zadevah na področju energetike, saj obstaja preveliko korupcijsko tveganje. Blaža Košoroka tudi sicer videvajo v družbi z Ivanom Pušnikom, pri čemer ni znano, ali Košorok to prijavlja kot lobistične stike, kot to narekuje zakonodaja. Na Blaža Košoroka smo  v zvezi s tem naslovili številna vprašanja, med drugim tudi ali je oziroma ima tudi sam odprt račun na švicarski banki  Banca del Sempione SA s sedežem v Bellinzoni oziroma  Lugano.

Na konkretno vprašanje ali ste kdaj imeli račun v švicarski banki Banca del Sempione SA v Bellinzoni je Košorok odgovoril: “Ker sem bil zaposlen v Švici sem bil dolžan imeti odprt račun pri švicarski banki”.

Zadeva: Vprašanja za državnega sekretarja Blaža Košoroka

Spoštovani,

v nadaljevanju pošiljamo odgovore državnega sekretarja Blaža Košoroka.

– Kakšne so vaše povezave s poslovnežem Ivanom Pušnikom? Ste z njimv stiku?

G. Pušnika poznam od jeseni leta 2005, ko sem nastopil mandat direktorja druž be TE-TOL. Nisva v pogostih stikih.

– Kakšne so bile vaše delovne zadolžitve v podjetju Energygor AG, v katerem ste bili zaposleni ko svetovalec?

Moje delovne zadolžitve so se nanašale na svetovanje na področju energetike.

– Ali ste v času zaposlitve v Energygor imeli stalno bivališče v Švici?

Da

– Ali ste bili v tem času tudi švicarski davčni rezident?

Vse obveznosti, ki izhajajo iz delovnega razmerja je družba, katere zaposlen sem bil plačevala v kantonu Engadin, Švica

– Če niste, ste živel in delal v Sloveniji?

Ker so se nekatere delovne obveznosti nanašale tudi na področje v Sloveniji, sem bil tudi v Sloveniji in drugod po EU. Družba Energygor AG ima oz. je imela poslovne prostore v Ljubljani, natančnje na Železni cesti, v Zupančičevi jami.

– Na kateri račun ste prejemal plačilo za to delo?

Glede na to, da sem bil zaposlen v švicarski družbi sem plačilo za delo prejemal na švicarski račun.

– Ste kdaj imeli račun v švicarski banki Banca del Sempione SA v Bellinzoni?

Ker sem bil zaposlen v Švici sem bil dolžan imeti odprt račun pri švicarski banki.

– Ali ste bili kdaj vključeni v svetovalski team multinacionalke Vitol, s katero posluje g. Ivan Pušnik?

Ne

– Ste se kdaj srečali z advokatom Alešem Rojsem v restavraciji Cubo v Ljubljani?

Ne

– Ali ste bili prisotni na sestanku s predstavniki družbe Vitol v Londonu leta 2017?

Ne

– Kaj je bila vsebina tega sestanka? V kakšni vlogi ste se udeležili tega sestanka?

Ne vem, ker na sestanku nisem bil prisoten.

– Prosimo vas, če nam lahko posredujete seznam vaših lobističnih stikov, ki ste jih prijavili KPK v času vaše funkcije državnega sekretarja.

Vsi lobistični stiki so dostopni v aplikaciji Erar.

– Ali ocenjujete, da ste glede na vaše lobistične povezave primerni za funkcijo državnega sekretarja za področje energetike?

Da

– Ali držijo informacije, da se potegujete za mesto predsednika uprave družbe Petrol?

Mesto predsednika uprave Petrol d.d. je, kolikor vem zasedeno.

– Kdaj ste se zadnjič srečali s predstavnikom Vitola za Adriatic regijo Marinom Velanom?

Marca ali aprila lanskega leta.

Lep pozdrav,

Odnosi z javnostmi

O Ivanu Pušniku, sicer tudi delodajalcu Blaža Košoroka,  je že pred leti pisal tudi znani ekonomist Rado Pezdir, ki v svoji novi knjigi “Vzporedni mehanizem globoke države” razkriva, kam so izginile slovenske milijarde zaradi delovanja udbaškega tranzicijskega omrežja, ki se dogaja že vse od konca druge svetovne vojne.  Če sledimo Pezdirju, predvsem pa toku denarja v energetiki,  “vzporedni mehanizmi globoke države” nemoteno delujejo naprej tudi po osamosvojitvi, vse do danes.

“Ivan Pušnik danes velja poleg Janeza Zemljariča za visokega pripadnika SDV, ki je v poslovnih vodah najbolj uspel in zgradil omrežje najbolj stabilno ter ga povezal s svojimi podjetji v Švici. Pušnikov opus je v slovenskem gospodarstvu dobesedno osupljiv. Deloval je na bančnem trgu, še vedno je aktiven na finančnem trgu, nesluten uspeh muje prinesel energetski sektor, vstop pa tudi v medicinskega. Uspelo pa mu je še več. Drugače od Zemljarič, ga splošna javnost niti ne pozna, hkrati ima mir na desnici,” je, med drugim, o Ivanu Pušniku zapisal Pezdir.

Ivan Pušnik je torej, poleg Janeza Zemljariča,  tisti visoki funkcionar SDV, ki je v poslovnih vodah najbolj uspel. Zakaj ga, drugače od Zemljariča, nikoli noben radar ne odkrije se je vprašal Pezdir in tudi našel odgovor  “Pušnik del poslov ponuja desnim omrežjem, ki njegovo roko sprave, polno evrov, vedno z veseljem sprejmejo”.

COMMENTS

Wordpress (0)