Je Marjana Dikaučiča rešila zastrupljena majoneza, ki jo je, skupaj s čebulnimi obročki, pojedel Zmago Jelinčič ali odsotnost dveh poslancev Levice zaradi okužbe s korona virusom? – TOPNEWS.si

Je Marjana Dikaučiča rešila zastrupljena majoneza, ki jo je, skupaj s čebulnimi obročki, pojedel Zmago Jelinčič ali odsotnost dveh poslancev Levice zaradi okužbe s korona virusom?

Je Marjana Dikaučiča rešila zastrupljena majoneza, ki jo je, skupaj s čebulnimi obročki, pojedel Zmago Jelinčič ali odsotnost dveh poslancev Levice zaradi okužbe s korona virusom?

Današnja seja državnega zbora, na kateri so razpravljali o interpelaciji proti pravosodnemu ministru Marjanu Dikavčiču, je bila v marsičem posebna. Najprej je Zmago Jelinčič sporočil, da ga ne bo, ker se je zastrupil z pokvarjeno majonezo, s katero je sinoči pojedel čebulne obročke.

»Včeraj sem v Žusterni jedel čebulne obročke. Posledica je zastrupitev s hrano. Mislim, da je kriva majonezna omaka. Nikoli več!!!!!« je na Facebooku zapisal prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Če bi bilo karkoli narobe z obročki … pri visoki temperaturi ob cvrtju bi se toksini najverjetneje izločili,” je dejal za Regional Obala in še dodal: »Ma pismo rosno, samo pomislim na tiste krogce, mi gre na kozlanje.”

Jelinčič je za portal Regional Obala  povedal, da je zaradi zastrupitve  oslabel, imel je težave z ravnotežjem in vrtelo se mu je, zato se je raje zavlekel v postelji.  “Porkamizerija, imel sem strašne vetrove.”

Če je Zmago Jelinčič imel opravičljiv razlog za to, da je manjkal na seji pa so opazovalce presenetile prazne klopi odsotnost poslancev koalicije. Na koncu pa še zapleti zaradi okužbe z korona virusom dveh poslancev Levice. Kljub predlogu Levice, da bi glasovanje zaradi tega preložili na četrtek, je predsednik DZ Igor Zorčič po posvetu z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da glasovanje ne bo prestavljeno.

Pred sprejetjem odločitve je povedal, da se postavlja vprašanje, če je mogoče zagotoviti, da poslanca v četrtek opravita glasovanje. Po zapletu z okužbami v Levici so poslanci vseeno izvedli glasovanje o interpelaciji proti ministru Marjanu Dikaučiča, ki je dalo rezultat 42 za interpelacijo , 28 proti.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1462843063806664710

Odhod ministra je na koncu podprlo 42 poslancev iz LMŠ, SD, Levice, SAB, NeP in Ivan Hršak iz DeSUS. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov. Ministra je sicer podprlo manj poslancev, zgolj 28, iz vrst njegove SMC ter vladne SDS. V NSi in dva poslanca DeSUS so bili vzdržani. Zanimivo je, da si je nekje sredi seje premislil Robert Polnar, ki je pred tem napovedal, da bo glasoval proti Dikaučiču, vendar si je kasneje premislil.

Glasovanje po poslancih:

SDS
————————————
BAH ŽIBERT ANJA Odsotna
BREZNIK FRANC Odsoten
BRINOVŠEK NADA Proti
DOBLEKAR BORIS Proti
FERJAN JURE Proti
FURMAN KARMEN Proti
GRIMS BRANKO Proti
IRGL EVA Proti
IVANUŠA LIDIJA Proti
JERAJ ALENKA Proti
KALOH DEJAN Proti
KEPA FRANCI Proti
KOZMUS FERJAN KARMEN Proti
KRIVEC DANIJEL Proti
LENART JOŽEF Proti
LEP ŠIMENKO SUZANA Proti
LISEC TOMAŽ Proti
MERJASEC LEON Proti
MOŠKRIČ JANEZ Proti
PODKRAJŠEK BOJAN Proti
POGAČNIK MARKO Proti
POJBIČ MARIJAN Proti
ROSEC FRANC Odsoten
ŠKRINJAR MOJCA Proti
TANKO JOŽE Proti
ZAVADLAV UŠAJ ELENA Proti

LMŠ
————————————
DIVJAK MIRNIK LIDIJA Za
GOLUBOVIĆ BRANE Za
HEFERLE TINA Za
KORČE JERCA Za
KOVAČIČ ALJAŽ Za
LENART JOŽE Za
MEDVED RUDI Za
MÖDERNDORFER JANI (JANKO) Za
PAULIČ EDVARD Za
PAVŠIČ ROBERT Za
PEČEK IGOR Za
PREBIL NIK Za
ŠAREC MARJAN Za
ZABRET ANDREJA Za

SD
————————————
BAKOVIĆ PREDRAG Za
BEVK SAMO Za
HAN MATJAŽ Za
HOT MEIRA Za
KNEŽAK SONIBOJ Za
KOPRIVC MARKO Za
MURŠIČ BOJANA Za
NEMEC MATJAŽ Za
PREDNIK JANI Za
TRČEK FRANC Za
ŽIDAN DEJAN Za
ŽIDAN GREGOR Za

Levica
————————————
CIGLER ŽELJKO Odsoten
KORAŽIJA BOŠTJAN Za
KORDIŠ MIHA Za
MESEC LUKA Za
SITER PRIMOŽ Za
SUKIČ NATAŠA Za
T. VATOVEC MATEJ Za
TOMIĆ VIOLETA Odsotna

NSi
————————————
ČERNIGOJ ANDREJ Vzdržan
DIMIC IVA Vzdržana
HORVAT JOŽEF Odsoten
PAVLIN BLAŽ Vzdržan
PREVC MIHAEL Vzdržan
REBERŠEK ALEKSANDER Odsoten
ŠUŠTAR ZALAR TADEJA Vzdržana

SAB
————————————
BANDELLI MARKO Za
BRATUŠEK ALENKA Za
KOCIPER MAŠA Za
RAJH ANDREJ Za
STAROVIĆ VOJKO Za

SMC
————————————
GREGORČIČ MONIKA Proti
PERIČ GREGOR Proti
UDOVČ MATEJA Proti
VERBIČ DUŠAN Proti
ŽNIDARIČ MOJCA Proti

DeSUS
————————————
HRŠAK IVAN Za
JURŠA FRANC Odsoten
POLNAR ROBERT Vzdržan
SIMONOVIČ BRANKO Vzdržan

NeP
————————————
LEP JURIJ Za
RAJIĆ BRANISLAV Za
SLUGA JANJA Za
ZORČIČ IGOR Za

SNS
————————————
IVANUŠA JANI Odsoten
JELINČIČ PLEMENITI ZMAGO Odsoten
ŠIŠKO DUŠAN Odsoten

Narodne skupnosti
————————————
HORVÁTH FERENC Odsoten
ŽIŽA FELICE Odsoten

V delu opozicije so po neuspeli nezaupnici menili, da je glasovanje pokazalo nizko podporo, ki jo uživa Dikaučič. Predlagateljica interpelacije Tina Heferle (LMŠ) je ugotavljala, “da minister ne zmore toliko osebne integritete, da bi sprejel dejstvo, da v DZ nima niti tretjinske podpore”. Današnje glasovanje bi moralo biti po njeni oceni razlog, da Dikaučič premisli, ali kot pravosodni minister še ima legitimno podporo.

Dikaučič je ob koncu razprave izrazil presenečenje, “da je razprava potekala na tako nizkem nivoju”. Očitke interpelacije je zavrnil in ocenil, da ne gre za kritiko njegovega dela, pač pa ker je minister vlade Janeza Janše.

COMMENTS

Wordpress (0)