Tone Krkovič je, v odgovoru na kolumno Davorina Kopšeta (SDS) Nova24TV “Brigadir in gospod Krkovič,” še enkrat pojasnil, zakaj se je postavil na stran Roberta Goloba – TOPNEWS.si

Tone Krkovič je, v odgovoru na kolumno Davorina Kopšeta (SDS) Nova24TV “Brigadir in gospod Krkovič,” še enkrat pojasnil, zakaj se je postavil na stran Roberta Goloba

Tone Krkovič je, v odgovoru na kolumno Davorina Kopšeta (SDS) Nova24TV “Brigadir in gospod Krkovič,” še enkrat pojasnil, zakaj se je postavil na stran Roberta Goloba

V širši javnosti, predvsem pa v interni javnosti  vladajoče stranke SDS, je kot strela z jasnega udaril nastop Toneta Krkoviča na  nedavni odmevni tiskovni konferenci  Roberta Goloba, v Stari Elektrarni, kjer je najožji dolgoletni sodelavec Janeza Janše  razkril “umazano podrobnosti” zamenjave Roberta Goloba.

Tone Krkovič, ki je dolga leta veljal za tesnega sodelavca in političnega sopotnika Janeza Janše, se je odločno postavil na stran Roberta Goloba, ki ga aktualna oblast ne želi več na čelu uprave Gen I. Krkovič je razkril, da mu je Golobovo menjavo že pred letom dni, torej kmalu po Krkovičevem prihodu na Gen I,  po telefonu napovedal Rok Snežič, domnevni davčni svetovalec oziroma svetovalec vlade Janeza Janše. Po Krkovičevih besedah je Snežič tedaj še dejal, da se bodo o Golobovem umiku zmenili na kosilu, ki naj bi se ga udeležil še generalni sekretar SDS Borut Dolanc. Do tega kosila sicer ni prišlo.

Novinar Luka Lisjak Gabrijelčič je ob tem dogodku v Delu zapisal: “Predstava, ki jo je za javnost uprizoril Robert Golob, je bila politični šov prvega ranga. Če se je na trenutke zdel kriptičen, je to zato, ker je bil uprizorjen za enega samega gledalca. Ko je na oder stopil Tone Krkovič in prst usmeril proti vladi Janeza Janše, so mnogi zavijali z očmi – še en Janšev nekdanji zaveznik, ki se je spremenil v njegovega ostrega kritika. Nas ni že dovolj? Toda Krkovič ni kdorkoli. Ravno zato, ker je Janša tako nezaupljiv do sodelavcev, mu nihče drug ni tako dolgo in tako tesno stal ob strani. Podoba Krkoviča pred mikrofonom, pripravljenim, da v Golobovo obrambo začne razkrivati skrivnosti iz svojega tridesetletnega sodelovanja z Janšo, mora naslovniku šova vzbuditi precejšnje nelagodje”.

Ob  javnem nastopu Toneta Krkoviča, v katerem se je odločno postavil na stran predsednika uprave Gen I Roberta Goloba in razkril delovanje Janševih tesnih sodelavcev, se postavlja vprašanje, zakaj je to storil in ali je konec zavezništva med njim in prvakom SDS. Hudo zadrego je v  kolumni  “Brigadir in gospod Krkovič” poskušal rešiti  vplivni član stranke SDS Davorin Kopše, ki je na spletnem portalu  Nova24 zapisal: Mnoge je pretresla odločitev brigadirja Toneta Krkoviča, da stopi pred kamere v nekakšen bran Robertu Golobu v podjetju Gen-i. Na socialnih omrežjih in zasebno sem poslušal različne ocene. Bilo je izraženih nekaj očitkov, da je Krkovič ravnal v škodo vlade in SDS. Pa je res? Morda, če si tako interpretiramo, ampak sam bi rad ponudil še eno razlago. Distribucija električne energije, s čimer se ukvarja podjetje Gen-i, spada pod resor ministrstva za infrastrukturo. Tega vodi minister Jernej Vrtovec iz NSi.  Šušlja se, da se je želel Anton Krkovič vrniti na ministrstvo za obrambo (MO), kar naj bi tamkajšnji minister Matej Tonin odklonil. Po zavrnitvi na MO si je Krkovič našel delo v podjetju Gen-i. V službo naj bi ga vzel prav Golob. Je torej nenavadno, da je Krkovič reagiral, kot je? Kdor se je vsaj malo pozabaval s Krkovičevim karakterjem, ve, da njegova reakcija ni nič nenavadnega. On je v želji biti pravičen upornik in v tem smislu ne bo nikoli nič drugačen. Če ne bi bil tak, se ne bi uprl razorožitvi teritorialne obrambe, ki jo je izvajala jugoslovanska ljudska armada…”.

Kopše  je  Krkovičev “mali zdrs, ko je za trenutek stopil v bran Roberta Goloba” opravičil s tem, da “Krkovič živi pod vsemi temi pritiski, ki mu jih je prineslo življenje in krivice”. Ne vem, si pa predstavljam, da ni lahko. Če je res, da si je želel nazaj v »svojo« vojsko in te priložnosti ni dobil, je to zelo narobe. Tudi če ne bi ničesar delal, pa vem, da bi, bi mu to moralo biti omogočeno. Po vsem tem brigadirju/generalu Krkoviču z lahkoto oprostim tudi tisti mali zdrs, ko je za trenutek stopil v bran Golobu. Ne vemo natančno, kaj ga je k temu navedlo, najbolj verjetno pa častna drža, česar ne more vsakdo razumeti in ne vsakdo narediti. V tej zgodbi sem prepričan le v eno; Robert Golob zagotovo ne bi tvegal puščic javnosti in Krkoviču na enak način stopil ob bok.

Krkovič s svojim ravnanjem ni nastopil proti vladi in SDS. Vsaj zavestno ne. V to sem prepričan. Vse dobro, »Krko«!,” je v opravičilo Krkoviču zapisal Davorin Kopše.

Tone Krkovič je včeraj, v odgovoru na Kolumno Davorina Kopšeta, še enkrat pojasnil zakaj se je postavil na stran Roberta Goloba  in med drugim zapisal:  “Nič, hudega, niti slučajno mi ni žal, kajti tudi v tem boju sem nepopisno užival predvsem, ker sem bil, kot vedno doslej, edinole in samo- ZAVESTNO NA SVOJI STRANI in dobesedno “občudovan s strani lastne vesti..!, kar mi na tem svetu največ pomeni.
Še zlasti pa sem bil takrat in sem tudi sedaj ter bom vedno v prihodnje na strani po krivem obravnavanega ali celo obsojanega človeka (takrat je to bil moj soborec Janez Janša, danes je to Dr. Robert Golob, vmes pa jih je bilo, verjemi, nebroj..manj prepoznanih.
Takrat je predpostavko, ki je prvič razgalila delovanje “naših” nekdanjih tajnih služb, znotraj katerih sem profesionalno deloval polno desetletje pred letom 1988, na t.i. Pahorjevem novogoriškem večeru, razgalil nihče drug, kot eden vrhovnih šefov teh služb-Milan Kučan. Glasilo pa se je takole:
“Za premagovanje političnega NASPROTNIKA(KI SE GA PRETEŽNO V slo še dandanašnji prepogosto obravnava, kot SOVRAŽNIKA, so dovoljena vsa sredstva…
najprej KOMPROMITACIJA, nato DISKREDITACIJA in naposled ELIMINACIJA…”
Trese me groza in ne morem, spoštovani SOBOREC IN PRIJATELJ Davorin, sedeti križem rok, ko se to isto danes dogaja pred mojimi lastnimi očmi-če tudi nad osebnostjo Roberta Goloba,  ki ga morda inertno “pravoverstvo” danes sovraži, pa še samo verjetno ne ve zakaj..! Tudi to sodi med načrtovane učinke takega, demokratično skrajno zavržnega početja….To me, hočem-nočem spominja na tiste grozljive čase, ko je bila tako zelo blizu in v zraku, zopet, še nekoliko hujša državljanska vojna, kot pred več kot pol stoletja!! Nas, ki smo bili leta 1990 navzoči in zraven od samega začetka (Od vsega na svetu je vedno in povsod najpomembnejši začetek…brez začetka tudi konca ni in se tudi vmes nič ne dogaja.. T. Krkovič) in prevzeli v ilegali najodgovornejše naloge-povsem na lastno pest, ker smo verjeli, da je edino tako PRAV in POŠTENO, naj vprašajo razni evidentni povzpetniki “modernega časa”, ki se poslužujejo teh istih udbaških receptur, kako to izgleda, ko zadevo “zakuhaš”, potem pa ni več poti nazaj!!
Namesto resničnega spoštovanja naše izkušnje in znanja, ki izvira iz našega prepričanja in dela, kar je nekaj vsestransko vzornega in nenadomestljivega, nas po dolgem in počez ozmerjajo z “ljudmi iz ceste “in ko je treba prevzeti realno odgovornost za svoje milo rečeno čudne naklepe, stisnejo rep med noge in si podajajo zavajajoče pred javnostjo, vroč kostanj…To lahko počno Zato, ker še kako dobro vedo, da je slovenska javnost očitno še vedno pretežno slepa za vse, kar se v Sloveniji že resnično pre-dolgo dogaja. Zato sem nekoliko provokativno in meni lasten način, na mojem javnem nastopu, v stari elektrarni, prisotne pozdravil z različnimi pozdravi, ki nosijo seveda, kot me poznate, pri meni vedno- Sporočilo:
Tokrat opozorilo, da Slovenija in Slovenstvo bije plat zvona in seveda, kot si (ste) me navajeni-K Akciji! Brez tega se nič ne zgodi!:
Dober dan-manjšini, dober večer-tistim, ki se jim ne-da, dobro jutro-na pol zaspanim, ki bi šli pišmeuhovsko najraje kar nazaj spat in z lahko noč-tisti večini, ki kar spi, nič ne sliši, ne vidi, če sliši, pač zamahne z roko in spi dalje, ne da bi se dali motiti..
V “deželi” pa je do skrajnosti spotencirano medsebojno sovraštvo, ki definitivno vodi v državljansko vojno-samo še ugodno klimo potrebuje ta virus, ki je po mojem trdnem prepričanju veliko nevarnejši za našo Slovenijo in Slovenstvo, kot katerakoli vrsta COVID-a -Ime mu je KANIBALIZEM!..A ni bilo 1x V ZGODOVINI dovolj!!!???
Dragi soborec in prijatelj Davorin,
Tudi pri tokratni poziciji, v kateri sem se znašel, kot sam ugotavljaš,  že zopet ne po svoji volji in želji,  ampak POVSEM OBJEKTIVNO, ker sem se postavil na stran resnice, pravice in prijateljstva!, so kot balsam za dušo besede, stavki in misli Človeka, ki ga osebno (ŠE!) ne poznam.. O njem(Tebi) vem le nekaj malega iz preteklosti.. (o Tvojem, vsega spoštovanja vrednem, političnem udejstvovanju)–da človeku, na katerega se zopet zgrinjajo črni oblaki in ob tem oportunistična greznica, kot vedno, previdno molči, le nameniš žarek Sonca..! Danes si ta žarek Ti , na srečo pa je še kar veliko ljudi, večinoma takšnih, ki jih osebno ne poznam ki jim ni vseeno(tudi početje z mano),pa me očitno, na račun mojih preteklih del(skoraj)bolje poznajo, kot poznam sam sebe! in mi dnevno namenjajo lepe besede in misli. Kar se pa tiče vztrajnosti, pa itak veš, da z mano ni problem…
Hvala, dragi prijatelj in soborec, ki Ti življenje tu, na tem vse bolj bednem planetu Zemlja, “po Božji volji”, še veliko. veliko bolj kruto, kot meni, ni naklonjeno,–Pa vendar, zagotovo je vse z namenom!,” je med drugim zapisal Krkovič .

Odgovor Toneta Krkoviča in kolumno Davorina Kopšeta  objavljamo spodaj v integralu:

Spoštovani soborec in prijatelj Davorin,
Kar ne morem verjeti, da MI je ZOPET Bog, v čigar vseobsežno moč skrajno in spoštljivo verjamem, ko zopet po meni pada iz vseh strani lastne hiše ena sama gnojnica, namenil Človeka, ki v praksi in to na mojem primeru, uresničuje ravno tisto, kar čutim od vekomaj, kot svoje poslanstvo….Brezkompromisni boj za uveljavitev odrešujoče moči Resnice, Pravice TER zaščita po fizični moči potencialov “inferiornega”…
Ker si očitno “strankarski človek”-kar je edino PRAV, glede na sistem, ki smo ga vzpostavili po prevratu režima in kot vidim iz zapisa, še kako “aktivni državljan”, kar je naslednja predpostavka in prvina normalnemu funkcioniranju normalnega demokratičnega političnega sistema, Ti najprej sporočam, da sem tudi sam(čeprav nisem formalni član nobene politične stranke-tudi to je moja ,naša pravica!) z vso častjo sprejel povabilo predsednika SDS, da se kot častni gost( bil sem tudi temu primerno obravnavan na preteklem Kongresu SDS)udeležim tega velikega dogodka. Z veseljem bi sprejel in jim morda celo kaj iz “naših dni “poučnega povedal, če bi me povabili na katerikoli kongres, katerekoli parlamentarne in tudi zunaj parlamentarne stranke-o raznih gibanjih pa tudi ne rečem ne-bi seveda razmislil…tudi to je moja in naša pravica v demokratičnem sistemu, ki smo si ga Spoštovane Slovenke in Slovenci, doma in širom po svetu, IZBORILI!
V tej stranki sem bil dolga leta nazaj celo generalni sekretar(in še pred tem, ko je imela ta stranka le 3,3%-za komajšnji vstop v parlament(s svojimi takratnimi soborci proti bandi, ki je delovala uničujoče do političnih nasprotnikov, kot bi bili sovražniki in po dolgem in počez zlorabljala demokratično zakonodajo..),znatno pripomogel k njeni ekstremni rasti, ki so jo leta 1994 povzročile razmere, znane(če še sploh še kdo želi spomniti) pod imenom “Depala vas”, kjer sem bil, kot nosilec boja z bando, kot vedno, kot tudi sam ugotavljaš(kar pomeni tudi sedaj!)na strani resnice in pravice(o čigar odločilni odrešujoči vlogi je bilo, meni na ljubo, veliko govora s strani najvišjih instanc ravno na tem, preteklem SDS kongresu.
Nič, hudega, niti slučajno mi ni žal, kajti tudi v tem boju sem nepopisno užival predvsem, ker sem bil, kot vedno doslej, edinole in samo- ZAVESTNO NA SVOJI STRANI in dobesedno “občudovan s strani lastne vesti..!, kar mi na tem svetu največ pomeni.
Še zlasti pa sem bil takrat in sem tudi sedaj ter bom vedno v prihodnje na strani po krivem obravnavanega ali celo obsojanega človeka (takrat je to bil moj soborec Janez Janša, danes je to Dr. Robert Golob, vmes pa jih je bilo, verjemi, nebroj..manj prepoznanih.
Takrat je predpostavko, ki je prvič razgalila delovanje “naših” nekdanjih tajnih služb, znotraj katerih sem profesionalno deloval polno desetletje pred letom 1988, na t.i. Pahorjevem novogoriškem večeru, razgalil nihče drug, kot eden vrhovnih šefov teh služb-Milan Kučan. Glasilo pa se je takole:
“Za premagovanje političnega NASPROTNIKA(KI SE GA PRETEŽNO V slo še dandanašnji prepogosto obravnava, kot SOVRAŽNIKA, so dovoljena vsa sredstva…
najprej KOMPROMITACIJA, nato DISKREDITACIJA in naposled ELIMINACIJA…”
Trese me groza in ne morem, spoštovani SOBOREC IN PRIJATELJ Davorin, sedeti križem rok, ko se to isto danes dogaja pred mojimi lastnimi očmi-če tudi nad osebnostjo Roberta Goloba,  ki ga morda inertno “pravoverstvo” danes sovraži, pa še samo verjetno ne ve zakaj..! Tudi to sodi med načrtovane učinke takega, demokratično skrajno zavržnega početja!

To me, hočem-nočem spominja na tiste grozljive čase, ko je bila tako zelo blizu in v zraku, zopet ,še nekoliko hujša državljanska vojna, kot pred več kot pol stoletja!!Nas, ki smo bili leta 1990 navzoči in zraven od samega začetka (Od vsega na svetu je vedno in povsod najpomembnejši začetek…brez začetka tudi konca ni in se tudi vmes nič ne dogaja.. T. Krkovič) in prevzeli v ilegali najodgovornejše naloge-povsem na lastno pest, ker smo verjeli, da je edino tako PRAV in POŠTENO, naj vprašajo razni evidentni povzpetniki “modernega časa”, ki se poslužujejo teh istih udbaških receptur, kako to izgleda, ko zadevo “zakuhaš”, potem pa ni več poti nazaj!!
Namesto resničnega spoštovanja naše izkušnje in znanja, ki izvira iz našega prepričanja in dela, kar je nekaj vsestransko vzornega in nenadomestljivega, nas po dolgem in počez ozmerjajo z “ljudmi iz ceste “in ko je treba prevzeti realno odgovornost za svoje milo rečeno čudne naklepe, stisnejo rep med noge in si podajajo zavajajoče pred javnostjo, vroč kostanj…To lahko počno Zato, ker še kako dobro vedo, da je slovenska javnost očitno še vedno pretežno slepa za vse, kar se v Sloveniji že resnično pre-dolgo dogaja. Zato sem nekoliko provokativno in meni lasten način, na mojem javnem nastopu, v stari elektrarni, prisotne pozdravil z različnimi pozdravi, ki nosijo seveda, kot me poznate, pri meni vedno- Sporočilo:
Tokrat opozorilo, da Slovenija in Slovenstvo bije plat zvona in seveda, kot si (ste) me navajeni-K Akciji! Brez tega se nič ne zgodi!:
Dober dan-manjšini, dober večer-tistim, ki se jim ne-da, dobro jutro-na pol zaspanim, ki bi šli pišmeuhovsko najraje kar nazaj spat in z lahko noč-tisti večini, ki kar spi, nič ne sliši, ne vidi, če sliši, pač zamahne z roko in spi dalje, ne da bi se dali motiti..
V “deželi” pa je do skrajnosti spotencirano medsebojno sovraštvo, ki definitivno vodi v državljansko vojno-samo še ugodno klimo potrebuje ta virus, ki je po mojem trdnem prepričanju veliko nevarnejši za našo Slovenijo in Slovenstvo, kot katerakoli vrsta COVID.a -Ime mu je KANIBALIZEM!..A ni bilo 1x V ZGODOVINI dovolj!!!???
Dragi soborec in prijatelj Davorin,
Tudi pri tokratni poziciji, v kateri sem se znašel, kot sam ugotavljaš, že zopet ne po svoji volji in želji,  ampak POVSEM OBJEKTIVNO, ker sem se postavil na stran resnice, pravice in prijateljstva!, so kot balsam za dušo besede, stavki in misli Človeka, ki ga osebno (ŠE!) ne poznam.. O njem(Tebi) vem le nekaj malega iz preteklosti.. (o Tvojem, vsega spoštovanja vrednem, političnem udejstvovanju)–da človeku, na katerega se zopet zgrinjajo črni oblaki in ob tem oportunistična greznica, kot vedno, previdno molči, le nameniš žarek Sonca..! Danes si ta žarek Ti , na srečo pa je še kar veliko ljudi, večinoma takšnih, ki jih osebno ne poznam ki jim ni vseeno(tudi početje z mano),pa me očitno, na račun mojih preteklih del(skoraj)bolje poznajo, kot poznam sam sebe! in mi dnevno namenjajo lepe besede in misli. Kar se pa tiče vztrajnosti, pa itak veš, da z mano ni problem…
Hvala, dragi prijatelj in soborec, ki Ti življenje tu, na tem vse bolj bednem planetu Zemlja, “po Božji volji”, še veliko. veliko bolj kruto, kot meni, ni naklonjeno,–Pa vendar, zagotovo je vse z namenom!
Za to, za kar sva šla in smo mnogi (vseh mogočih barv-pa vendar smo bili med seboj v prvi vrsti Slovenci in na zavidanja vredni ravni zaupljivi med seboj..) šli noter, grem s Tabo in še mnogimi, ki smo ostali izključno in samo na strani demokratične Slovenije in “Slovenstva”, vedno znova v Boj!
Eden od modrecev tistega časa je rekel in uživa moje popolno strinjanje ,da je ključna bitka za Slovenijo dobljena, vojna pa še ne…To drži še dandanašnji toliko bolj, kot kadarkoli po osamosvojitvi in demokratizaciji Slovenije.., Prepričan sem, da je prišel čas, ko je prepotrebno začeti biti neusmiljen boj z zakonitimi demokratičnimi sredstvi(ideja manevra: podstavljanje ogledal politični eliti in njihovim orodjem) pod parolo, za katero sem dobil temeljni navdih ravno pri vašem direktorju, Borisu Tomašiču, ki se mu zahvaljujem, da Ti je dovolil,  proti mojemu velikemu presenečenju, objaviti Tvoj cenjeni prispevek:
NE MARAM BUTLOV IN NE POKVARJENIH BARAB-TUDI ČE SO “NAŠI”!
Hvala za postrežbo s “čistim vinom”-v najkrajšem času pa nazdraviva brez metafore!

Prvi načelnik SV
Bg.Gen Tone Krkovič

“Brigadir in gospod Krkovič”

Kolumnist Davorin Kopše

Zgodba se ne začne s Tonetom Krkovičem, ampak z Robertom Golobom, ki je direktor uprave podjetja Gen-i. Pred časom se je razvedelo, da bo vlada v vlogi lastnika tega podjetja Goloba zamenjala. Pravzaprav se mu izteče mandat in kot kaže na to mesto ne bo več imenovan. Mnogi, vključno s samim Golobom, so takoj planili na noge in angažirali medije ter del opozicijske politike. Pravzaprav gledamo zanikanje vseh mandatov. Od političnih do direktorskih v upravah in nadzornih svetih državnih podjetij.

Pomemben podatek naj bi bil, da je Rok Snežič v nekem telefonskem pogovoru omenil Tonetu Krkoviču, da Golob ne bo imenovan za še en mandat. Pozor, povedal mu je splošno znan podatek. To je pomembno zato, ker je kasneje Krkovič na tiskovni konferenci povedal, da mu je za to po telefonu povedal Rok Snežič. Če bi se pogovarjal z menoj, bi mu to tudi jaz povedal.

Preberite tudi: Primarij dr. Remškar: Prosim, poglejte to primerjavo plače strokovnega direktorja UKC LJ s plačami direktorjev GEN-I!
Mnoge je pretresla odločitev brigadirja Toneta Krkoviča, da stopi pred kamere v nekakšen bran Robertu Golobu v podjetju Gen-i. Na socialnih omrežjih in zasebno sem poslušal različne ocene. Bilo je izraženih nekaj očitkov, da je Krkovič ravnal v škodo vlade in SDS. Pa je res? Morda, če si tako interpretiramo, ampak sam bi rad ponudil še eno razlago. Distribucija električne energije, s čimer se ukvarja podjetje Gen-i, spada pod resor ministrstva za infrastrukturo. Tega vodi minister Jernej Vrtovec iz NSi.

Šušlja se, da se je želel Anton Krkovič vrniti na ministrstvo za obrambo (MO), kar naj bi tamkajšnji minister Matej Tonin odklonil. Po zavrnitvi na MO si je Krkovič našel delo v podjetju Gen-i. V službo naj bi ga vzel prav Golob. Je torej nenavadno, da je Krkovič reagiral, kot je? Kdor se je vsaj malo pozabaval s Krkovičevim karakterjem, ve, da njegova reakcija ni nič nenavadnega. On je v želji biti pravičen upornik in v tem smislu ne bo nikoli nič drugačen. Če ne bi bil tak, se ne bi uprl razorožitvi teritorialne obrambe, ki jo je izvajala jugoslovanska ljudska armada.

Krkovič je le eden, cenjen in spoštovan

Sem udeleženec vojne za Slovenijo. V času vojaških spopadov sem bil v vrstah zame takrat de facto že slovenske policije in ne milice, s puško v rokah pripravljen na vse. Leta 1992 sem se pridružil slovenski vojski in v tej formaciji, ki jo zasnoval Anton Krkovič s svojimi sodelavci, deloval večino svojega delovno aktivnega obdobja. Po svojih najboljših močeh sem skupaj z mnogimi drugimi več kot dvajset let na različnih delovnih mestih v slovenski vojski dajal svoj prispevek k razvoju in borbeni pripravljenosti te častitljive osamosvojitvene sile.

Zgodba o Krkoviču se je torej začela že pred samim formiranjem naše države Slovenije. Ni se začela z namero zamenjati Roberta Goloba na Gen-i. Zaradi pomembne vloge brigadirja Krkoviča in prispevka pri snovanju slovenske vojske ter osamosvojitve kot take moje spoštovanje do njega ne bo nikoli zbledelo. No, Goloba pa bom verjetno relativno hitro pozabil.

V vojni se skoraj po pravilu ne izkažejo aktualni generali, ampak pridejo do izraza tisti iz ozadja. To je že pred letom 1991 in tudi v času spopadov na Slovenskem na nek način veljalo tudi za Krkoviča. Iz povprečja je stopil v ospredje in dostojno odigral svojo vlogo. Lahko bi rekli, da je bil v vlogi načelnika manevrske strukture narodne zaščite prvi načelnik generalštaba slovenske vojske, čeprav se temu takrat ni tako reklo. S svojim štabom je načrtoval strateški način delovanja vojske za obrambo samostojne Slovenije. Njegov krog sodelavcev in krog takratnega ministra za obrambo Janeza Janše je počel točno to, kar je naloga generalštaba.

Po vojni so ga preganjali

Gospod Krkovič je dosegel vojaški čin brigadir. V mnogih vojskah po svetu je to generalski čin, v Sloveniji pa s tem činom na ramenih čakaš na imenovanje v generala. Krkovič po vojni v vojaških krogih ni bil pretirano cenjen. Na mnogih pomembnih mestih so se zasidrali kadri, ki so končali jugoslovansko vojaško akademijo ali celo izbranci s šolo za rezervne oficirje (ŠRO). Ti so ob aktivaciji v slovenski vojski obdržali enako stopnjo činov, kot so jih imeli kot rezervisti. Če so se ti isti aktivirali v jugo vojski, teh činov niso obdržali.

Kolikor vem, je tudi Krkovič končal ŠRO, vendar je šel po drugi karierni poti. Vsekakor po osamosvojitvi ni spadal v tabor kontinuitete. Imel je drugačno miselnost. Ni želel graditi na ostankih propadle vojske, ampak je želel novo sodobno vojsko. Ampak Krkovič ni bil le v vojski, ki jo je soustvarjal, večkrat odrinjen na rob. Tudi država, ki jo je odločilno pomagal ubraniti pred napadi agresorske vojske, ga je preganjala. Nedolžnega, kot se je kasneje izkazalo.

Primer Patria

Krkovič je bil eden od krivično obsojenih v neustavnem procesu Patria. To je tisti primer, v katerem naj bi Janez Janša na neznanem kraju ob neznanem času od neznane osebe prejel obljubo nagrade v neznani višini. Trojica obsojenih za kaznivo dejanje, ki ne obstaja, je zaradi te obsodbe v različnih dolžinah prestajalo zaporno kazen. Po takratnih poročilih iz zapora je Krkovič zaradi krivične obsodbe psihično zelo trpel. Ne le on, a prav on je to krivico očitno najslabše prenesel. Šele v času prestajanja kazni vseh treh neustavno obsojenih; Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča, je ustavno sodišče sodbo razglasilo za neustavno.

Spomnimo se še krive obtožbe, da je storil vojni zločin, ker je v času vojnih spopadov ukazal sestrelitev vojaškega helikopterja nad Ljubljano v času vojaške prepovedi vseh preletov. V tem sojenju so osamosvojitvenemu načelniku generalštaba slovenske vojske brigadirju Tonetu Krkoviču v samostojni Sloveniji sodili po jugoslovanskih zakonih. To je po tistih zakonih, ki so v času Jugoslavije veljali za jugoslovansko ljudsko armado, ki smo jo v osamosvojitveni vojni v Sloveniji kot sovražnika vojaško porazili in nagnali iz države. Meni se je to takrat slišalo, kot da mu sodi vojaški nasprotnik in zdavnaj razpadla Jugoslavija.

Spominjam se tistega časa in ni mi šlo v glavo, kako je to mogoče. Po oprostitvi vseh jugo oficirjev, ki so streljali po Sloveniji, z vojaško silo rušili civilne objekte in cerkvene zvonove, so sodili našemu glavnemu častniku. Seveda je bil tudi v tem primeru oproščen. Ampak bila je vložena obtožnica in potekalo je sojenje. Tako nevzdržno psihično breme te ne more pustiti ravnodušnega, niti če opazuješ s strani.

Vse dobro “Krko”

Krkovič živi pod vsemi temi pritiski, ki mu jih je prineslo življenje in krivice. Ne vem, si pa predstavljam, da ni lahko. Če je res, da si je želel nazaj v »svojo« vojsko in te priložnosti ni dobil, je to zelo narobe. Tudi če ne bi ničesar delal, pa vem, da bi, bi mu to moralo biti omogočeno. Po vsem tem brigadirju/generalu Krkoviču z lahkoto oprostim tudi tisti mali zdrs, ko je za trenutek stopil v bran Golobu. Ne vemo natančno, kaj ga je k temu navedlo, najbolj verjetno pa častna drža, česar ne more vsakdo razumeti in ne vsakdo narediti. V tej zgodbi sem prepričan le v eno; Robert Golob zagotovo ne bi tvegal puščic javnosti in Krkoviču na enak način stopil ob bok.

Krkovič s svojim ravnanjem ni nastopil proti vladi in SDS. Vsaj zavestno ne. V to sem prepričan.
Vse dobro, »Krko«!

Davorin Kopše

COMMENTS

Wordpress (0)