(V ŽIVO) Opozicija “zaradi kadrovskega cunamija in mahinacij v energetiki” zahteva izredno sejo odbora za finance – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Opozicija “zaradi kadrovskega cunamija in mahinacij v energetiki” zahteva izredno sejo odbora za finance

(V ŽIVO) Opozicija “zaradi kadrovskega cunamija in mahinacij v energetiki” zahteva izredno sejo odbora za finance

Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP so zaradi kadrovskih pretresov v energetiki vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ. Predlagajo več sklepov; od vlade med drugim pričakujejo, da prepreči oškodovanje družbe Gen-I in od SDH zahteva primerno ukrepanje, želijo pa si tudi pojasnil o poteku kadrovanja v Gen-I.

“Ker vlada ni potrdila vodstva Gen-I, tako pomembno in uspešno podjetje ostaja brez vodstva. To je neodgovorno, vlada s tem škoduje podjetju, državnemu premoženju, dobili smo utemeljen občutek, da želi vlada to podjetje uničiti,” je dejal Rajh.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1460268388870242308

To po njegovem prepričanju kliče po ustreznem ukrepanju, s čimer se strinja Robert Pavšič iz LMŠ. Po njegovem je Gen-I preveliko in preveč pomembno podjetje, da bi se upravo kar tako, brez ustreznih pojasnili zamenjalo.

“Težava je v tem, da ni obrazložitve. Razumeli bi, če se uprava in nadzorni svet ne bi strinjali glede nadaljnjega razvoja družbe,” je odsotnost ustrezne obrazložitve, zakaj Golob le dva tedna pred iztekom mandata ni dobil novega mandata na čelu Gen-I, izpostavil Pavšič, prepričan, da tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ni dorasel svoji funkciji, če pravi, da o tem ne ve nič.

Kadrovanje v Gen-I je po ocenah Nataše Sukič iz Levice vrh kadrovskega cunamija v energetiki in poskus podrejanja strateške infrastrukture. Da ne gre le za politično kadrovanje, pač pa za politični napad na strateške interese države, je prepričan tudi Jani Prednik iz SD, ki meni, da bi se vlada morala bolj kot s kadrovanjem ukvarjati z energetsko revščino.

Nepovezani poslanec Branislav Rajić medtem izpostavlja bližajoče se volitve in pospešeno plenjenje. “Kar se dogaja v energetskih podjetjih, je nesluteno pospeševanje do končnega cilja, da se nagrabi čim več,” je prepričan.

Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP so se zato podpisale pod zahtevo za sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ ter pripravile tri predloge sklepov: da vlada naloži Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) spoštovanje standardov korporativnega upravljanja in da vlada prepreči oškodovanje Gen-I in od SDH zahteva primerno ukrepanje, prav tako pa komisija od vlade pričakuje, da ji pojasni in zagotovi podatke o poteku kadrovanja v Gen-I.

 

COMMENTS

Wordpress (0)