(VIDEO) Kako se je sinočnji protest končal z incidentom in zakaj je sploh prišlo do konflikta med policijo in udeleženci protesta – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako se je sinočnji protest končal z incidentom in zakaj je sploh prišlo do konflikta med policijo in udeleženci protesta

(VIDEO) Kako  se je sinočnji protest končal z incidentom in zakaj je sploh prišlo do konflikta med policijo in udeleženci protesta

Čeprav se je včeraj zaradi slabega vremena, predvsem pa zaradi razhajanja in različnih interesov med organizatorji sredinimi protestniki, saj se je Zoran Stevanović popolnoma umaknil in ob sredah ne poziva več ljudi na ulico, na Trgu republike zbrala le peščica protestnikov je bilo dogajanje pestro.

Na koncu pa se je končalo z incidentom, ko je policija na silo odpeljala dva udeleženca protestov. Protestniki, ki so vztrajali približno tri ure, so se vmes sprehodili do Ustavnega sodišča in nato naprej na Slovensko cesto, kjer so kmalu naleteli na blokado policije in se zato vrnili nazaj na Trg republike ali bolj natančno v prehod pred Maxi-jem, saj bil Trg republike zaradi dežja praktično prazen.

Okoli parlamenta in v mestu je bilo sicer včeraj več policije, kot samih protestnikov, ki so se počutili pomembne, saj so bili, kot je dejal eden od protestnikov, »bolj varovani kot premier Janez Janša«. Ko so se protesti končali in so ljudje odhajali pa je policija pristopila do ene od protestnic, in zahtevala od nje osebni dokument z argumentom, “da je na sprehodu po ulici bila med prvimi, ki so kršili cestno prometne predpise”.

Ker se protestnica ni želela identificirati z dokumentom je prišlo do prerivanja in policija je nato na silo odvedla protestnico do avtomobilov in jo kasneje ob glasnih vzklikih in protestu udeležencev vseeno strpala v marico in jo odpeljala na identifikacijo. Protestniki so zato za nekaj časa zaprli promet na Šubičevi, saj so se protestno sprehajali preko prehoda za pešce.

Ker je eden od udeležencev priskočil na pomoč omenjeni protestnici v policijskem postopku in se aktivno upiral aretaciji ga je policija prav tako po več poskusih strpala v marico in ga prav tako  odpeljal na identifikacijo. Sinočnji protesti bi sicer minili dokaj mirno, saj ni bilo kritične mase, ki bi lahko povzročila resne incident in se spopadla s policijo.

Zato je pravzaprav na koncu poskrbela policija, ki je izvedla popisovanje protestnice, ki pa ni hotela dati osebnega dokumenta. Sicer pa je že na začetku protestov bilo nekaj duelov med policijo in enim od aktivistov, ki je priskrbel za ozvočenje na protestih.

COMMENTS

Wordpress (0)