“Sam zagotovo zdaj ne bi sedel tukaj in odgovarjal na vprašanja, če vi ne bi vrgli puške v koruzo še pred gospodom Šarcem, nekdo drug bi sedel tukaj in bil verjetno kriv za vse” Janeza Janša v odgovoru Luki Mescu, ki je premierju očital, “da vlada na silo in z nasiljem” – TOPNEWS.si

“Sam zagotovo zdaj ne bi sedel tukaj in odgovarjal na vprašanja, če vi ne bi vrgli puške v koruzo še pred gospodom Šarcem, nekdo drug bi sedel tukaj in bil verjetno kriv za vse” Janeza Janša v odgovoru Luki Mescu, ki je premierju očital, “da vlada na silo in z nasiljem”

“Sam zagotovo zdaj ne bi sedel tukaj in odgovarjal na vprašanja, če vi ne bi vrgli puške v koruzo še pred gospodom Šarcem, nekdo drug bi sedel tukaj in bil verjetno kriv za vse” Janeza Janša v odgovoru Luki Mescu, ki je premierju očital, “da vlada na silo in z nasiljem”

V Sloveniji ni spirale nasilja, je pa spirala dviga korona virusnih okužb, je na poslansko vprašanje Luke Mesca (Levica) v državnem zboru včeraj odgovoril premier Janez Janša. Zaradi neodgovornega obnašanja smo v Sloveniji pred tem, da bomo ponovno prisiljeni uvajat ukrepe, ki bodo zapirali javno življenje in gospodarstvo, je dejal.

Luka Mesec, Levica, je premierja Janeza Janšo vprašal glede nepisanega dogovora med policijo, politiko in družbo, da je pravica do protesta osnovna demokratična pravica, ki se ne zatira s silo. Vlada je po Meščevih besedah zašla iz polja legalnosti in vlada na silo in z nasiljem. Janši je med drugim očital tudi neodgovorno obnašanje.

“Solzivca, vodnih topov in palic na ulicah nismo videli še nikoli, to ni bila odločitev policije, pač pa politike, za katero stojijo vaši ljudje ‒ Hojs, Mahnič, Olaj, po najnovejših informacijah tudi nekdanji sekretar SDS-a Prebilič in Kangler. Se pravi, vrh vaše stranke je iz operativnega štaba policije dal komando, da je treba proteste streti s silo, ne glede na to, da na tisti točki ni bilo nobenih izgredov. To ni samo zavržno, je tudi protizakonito,” je povedal Mesec in postavil vprašanje: “Kako razen s svojim odstopom nameravate pripomoči, da se Slovenija ne bo znašla v začaranem krogu nasilja, in drugič, se vam ne zdi, da ste v zadnjih dveh letih družbo že dovolj sprli, da bi bil čas da greste in da gremo na volitve?”

Janez Janša je glede odgovornosti  spomnil  Luko Mesca , da  je Levica  leta 2019 prva prekinila sodelovanje z vlado Marjana Šarca  ter “vrgla puško v koruzo”  in  da “sam zagotovo zdaj ne bi sedel tukaj in odgovarjal na vprašanja, če vi ne bi vrgli puške v koruzo še pred gospodom Šarcem, nekdo drug bi sedel tukaj in bil verjetno kriv za vse”.

Glede spirale nasilja pa je dejal, da je ne vidi, imamo pa spiralo okužb. “Od tistega slavnega protesta, mislim, da je bil 5. oktober, Slovenija beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponoven pritisk na bolniške postelje ter intenzivne oddelke, v prihodnjem tednu lahko pričakujemo še višje kroge te spirale, o tem govorimo, zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga ni povzročila policija ali vlada, bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT, pač pa bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo,” je Janša povečevanje števila okužb povezal s protesti in napovedal potencialno ponovno zapiranje družbe.

“Dobil sem informacijo, da je bilo med t. i. nenasilnimi protesti poškodovanih 40 policistov in nekaj lažje poškodovanih izgrednikov, ko te številke postavimo pred sabo je popolnoma jasno, kdo izvaja nasilje,” je povedal premier in navedel primer vztrajnikov, ki so protestirali pred sodiščem, ko je bil v zaporu in mu je bil odvzet mandat. “Vsi tisti protesti so bili prijavljeni, nihče ni oviral prometa in nasilja ter epidemije ni bilo. Zdaj pa imamo neprijavljene proteste, zbirajo se na križiščih in polovica Ljubljančanov potem ne more do vrtca, ne morejo iz službe, provocira se na veliko in širijo se okužbe,” je navedel Janša.

Stenogram  duela med Janezom Janšo in Luko Mescem objavljamo spodaj  v integralu  povzetem po stenogramu DZ:

 

LUKA MESEC (PS Levica): Hvala lepa. En lep pozdrav.
Gospod Janša, v Sloveniji je desetletja veljal nepisan dogovor med politiko, policijo in družbo nasploh, da je pravica do protesta osnovna demokratična pravica, ki se je ne zatira s silo. Solzivca, vodnih topov in palic na ulicah nismo videli nikoli, ne leta 1972, ko so protestirali študentje, ne leta 1988, ko so bili protesti zaradi vas na Roški, takrat ni nihče šprical z vodnimi topovi in solzivcem, ne kasneje ob protestih proti Natu, zasedbi filo faksa ali pa konec koncev, ko so vaši vsak dan protestirali pred sodiščem, nikoli. Zato najbrž razumete, čeprav se marsikomu upravičeno zdi, da živite v nekakšnem slonokoščenem stolpu s Twitterjem, da so prizori, ki ste jih uprizorili prejšnji teden v Ljubljani, medtem ko ste bili sami na Brdu z evropsko politično elito, šokirali Slovenijo ne glede na to, a se z vsebino protestov strinjamo ali ne. Kot kakšen Neron ste, tudi sami ste pisali o tem rimskem cesarju neslavnem, ovili Ljubljano v oblak dima, jo zaplinili s 400 kanistri solzivca, vodni top pa je tamle po
 Slovenski ulici streljal že ob petih popoldan, povsod naokrog, ne glede na to ali so se ljudje udeležil protestov ali ne in dovolj informacij o javnosti, gospod Janša, da vemo, da to ni bila strokovna odločitev policije, ampak politična odločitev, za katero stojijo vaši ljudje – Hojs, Mahnič, Olaj, po novih informacijah tudi bivši generalni sekretar SDS, Prebilič in Kangler. Se pravi, vrh vaše stranke je kar iz operativnega štaba policije dal komando, da je treba proteste stret s silo, ne glede na to, da ni bilo na tisti točki nobenih izgredov. To ni samo zavržno, to je tudi protizakonito.
Je pa ta torek lepo razgalil način vašega vladanja. Za jezo protestnikov, gospod Janša, ste odgovorni vi. Vi ste pogoj PCT uveljavljal, kot ste ga, vi ste se odločil, pred dvema letoma, da boste epidemijo uporabljal kot nekakšno dimno zavezo za prevzemanje ali pa rušenje državnega aparata in policije, vi ste na vodilna mesta za upravljanje epidemije postavil ljudi, ki govorijo bistroumnosti tipa, danes umirajo tisti, ki do zdaj niso. / znak za konec razprave/ To je dejanska izjava dr. Kreka. Vi ste spodbujali cepljenje s cepivom Janssen, kot je danes dokončno prišlo ven, s strani ministra Poklukarja, medtem ko so cepilno najuspešnejše države že zdavnaj prešle na mRNA cepiva in vi že leta širite teorije zarot, rušite zaupanje v medije, inštitucije in tako naprej in zdaj ste dobil ta bumerang nazaj.
Zato me zanima, gospod Janša, kako, razen s svojim odstopom, nameravate pripomoči, da se Slovenija ne bo znašla v začaranem krogu / znak za konec razprave/ nasilja, kakršnega smo videli pred prejšnji in pred pred prejšnji teden? In drugič, ali se vam ne zdi, da ste v zadnjih dveh letih to družbo že dovolj sprli, razmajal, da bi bil čas, da greste in da gremo na volitve?

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Predsednik Vlade, imate besedo za odgovor.

JANEZ (IVAN) JANŠA: Ja, glejte, spoštovani gospod poslanec, jaz zagotovo ne bi sedel tukaj in odgovarjal na vaše vprašanje, če ne bi vi, potem, ko ste omogočili na vlado po zadnjih volitvah, ne bi vrgli puške v koruzo še pred gospodom Šarcem. Nekdo drug bi sedel tukaj in bi verjetno on bil kriv za vse. To glede odgovornosti.
Zdaj, kar se tiče spirale nasilja. V Sloveniji ni spirale nasilja, je pa spirala dviga okužb. Od tistega slavnega protesta, mislim, da je bil to 5. oktober, Slovenija beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi, najhitrejšo rast okužb in po novem pritisk na bolniške postelje in na intenzivne oddelke. In verjetno lahko pričakujemo v naslednjem tednu, bom rekel, še višje kroge te spirale. O tem zdaj govorimo, glejte. Mi, Slovenija pri tem(?), da zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga zagotovo ni povzročila policija ali pa Vlada, ponovno prisiljen uvajat ukrepe, ki ne bodo PCT ukrepi, ampak bodo ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo, povzročal dodatno škodo, zaviral okrevanje po epidemiji in povzročal nove smrti. Naš delež precepljenosti je premajhen, da bi karkoli od tega, kar se pojavlja v Facebook(?) znanstveni sferi naredil, se pravi, da bi enostavno PCT ukrepe spremenil v priporočila, čeprav ob teh reakcijah sodišč, Ustavnega sodišča, nekaterih pooblaščencev in tako naprej, v javnosti nastaja vtis, da so ti odloki itak samo priporočila in to dodatno pospešuje spiralo okužb.
Glejte, danes lahko še postavljate poslansko vprašanje in se sprenevedate. Čez en mesec, glede na to, kaj se napoveduje, bomo imel popolnoma drugačne skrbi, vključno z vami.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Luka Mesec, imate besedo za zahtevo za dopolnitev odgovora.

LUKA MESEC (PS Levica): Ja, hvala lepa.
Najprej bom pokomentiral neodgovorno obnašanje. Glejte, prvi, ki se ne odgovorno obnaša v tej državi, ste vi. Jaz se ne spomnim nobenega drugega evropskega premierja, ki bi na tak način, kot ste vi prejšnji teden tisto delegacijo Evropskega parlamenta pospremili v Sloveniji se obnašal to tujih državnikov, politikov ali pa vrha EU. Nobenega. Neodgovorno je, gospod Janša, kot sem že prej rekel, da ste krizo začeli že na začetku izkoriščati za prevzemanje oblasti. Neodgovorno je, da ste na najodgovornejša mesta za upravljanje s krizo nastavljali ljudi kot so dr. Krek ali pa da promocijo cepljenja vodi gospod Kadič. Neodgovorno je, da ste kupovali vsem na očeh hitre teste od nekih kripto milijonarjev, kripto prevarantov, pardon. Neodgovorno je, da ste vsem na očeh večkrat eklatantno kršili sklepe sodišč. Neodgovorno je, da ste med krizo izstradali STA kot glavni medij v državi. In neodgovorno je, da s svojim obnašanjem dajete zgled celotni ministrski ekipi, kako lahko vlada naenkrat dobesedno se roga ljudem preko tviterja vsak dan. In sedaj se čudite, da vam nihče ne verjame in da se okužbe širijo. Poglejte, včeraj, če se ne motim oziroma v soboto je bilo tisoč 800 novih okužb, pa ni bilo nobenega protesta. Te okužbe so…/ oglašanje iz klopi/ te okužbe se ne dogajajo na protestih, gospod Janša… /nemir v dvorani/, ampak se dogajajo po krajih, ki jih vaša vlada s spodletelo strategijo cepljenja ni sposobna zaščititi. Pojdite malo okoli pa poglejte kdo še PCT pogoj, ki ste ga predpisali pred tremi tedni še preverja. To so ključna vprašanja. In ja, mene tudi skrbi, da nas bo bolela glava. Bolela nas bo še dolgo, pa ne samo zaradi epidemije, ampak zaradi sesutega zaupanja… /izključen mikrofon/

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Predsednik Vlade, imate besedo za dopolnitev odgovora.

JANEZ (IVAN) JANŠA: To ni bilo vprašanje. Vprašanje se je glasilo: Zakaj Vlada vlada z nasiljem? Zakaj epidemijo izkoriščamo zato, da bi si pridobili oblast? Pač vlada po definiciji ima oblast. Ni treba izkoriščati nečesa za to, da bi si pridobila oblast. To je legitimna oblast, ki jo pač Vlada izvaja v skladu z Ustavo. In kar se nasilja tiče še to, spoštovani gospod poslanec, prej sem bodil podatek, da je bilo ob teh tako imenovanih nenasilnih protestih poškodovanih 40 policistov, pa nekaj lažje poškodovanih izgrednikov, kot smo zasledili v medijih. Ko te številke postavimo pred sabo je popolnoma jasno kdo izvaja nasilje. Popolnoma jasno je kdo izvaja tukaj nasilje. In kar se protestov tiče še to. Sedaj ko so vztrajniki protestirali pred sodiščem, takrat ko sem bil jaz protiustavno v zaporu in mi je bil odvzet mandat, so bili vsi tisti protesti prijavljeni, nihče ni oviral prometa, nobenega nasilja ni bilo, vse je potekalo v skladu z zakonom. In nobene epidemije ni bilo. Sedaj so to neprijavljeni protesti, zbirajo se na križiščih in polovico Ljubljančanov potem ne more do vrtca po otroke, ne more iz službe, ne more normalno živeti ob tistih dneh. Provocira se na veliko, predvsem pa tisto, kar je najhujše in seveda o čemer ste pokazali, da pojma nimate, je širjenje okužb. Od nekega, mimogrede na vseh dogodkih na katerih sem bil jaz v času odkar PCT sistem velja, se je to striktno preverjalo. Tudi na najvišjih srečanjih na evropski ravni se to preverja. Ponekod celo tako, da ni dovolj da si cepljen, se moraš se testirati. Jaz sem se verjetno v zadnjem letu testiral več kot vi vsi skupaj tukaj. Striktno se to preverja. In okužbe oziroma spirala okužb se pokaže pač čez, najprej čez sedem dni, največ čez deset dni, nekaj manj potem čez 14 dni. In sedaj seštejte te dneve in boste videli kdaj se je to začelo širiti. Da ob tem razne odločbe sodišč, kako pač se nekoga niti ne sme kaznovati, če ne spoštuje odlokov o obveznem nošenju maske in tako naprej, so zagotovo bistveno prispevale k temu, da se to spoštuje. Tako da jaz vem, da boste vi rekli, da je vsega Vlada kriva. Poglejte, na koncu bo vseeno. Če bomo zaradi tega morali zniževati napoved gospodarske rasti med manj denarja v proračunu, potem tudi / znak za konec razprave/ energetskih voucherjev za tiste, ki so najbolj ogroženi, ob dvigovanju cen energije ne bo.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Luka Mesec, imate besedo za postopkovni predlog.

LUKA MESEC (PS Levica): Hvala lepa.
Mislim, da je premier nazorno pokazal s svojo trditvijo »vlada ima oblast«, da ne razume, da je ta oblast omejena z zakoni. Vlada nima popolne oblasti, gospod Janša. Vlada nima oblasti, da če se odloči, lahko izčrpa enega od glavnih medijev v državi finančno, niti nima oblasti, da se protizakonito odloči, da bo nasilno strla proteste. Zakon je zelo jasen. Najprej se morajo pojaviti kršitve, potem policija mora kršitelje opozoriti in šele po opozorilu lahko uporabi prisilna sredstva. za tisti protest zadnjič vemo, da nič od tega ni bilo, je pa prišla komanda od Hojsa, Mahniča in ostalih, direktno iz operativnega štaba policije, da je treba proteste nasilno streti. In zato, gospod Janša, imamo 40 poškodovanih policistov, zato. Zaradi te komande. In kot je Ali Žerdin lepo napisal v zadnji Sobotni prilogi, problem, ki ga imamo, je ta, da je vaša vlada zašla ven iz polja legalnosti. Če nek državljan krši zakon na ulici, to ni noben problem, za to poskrbi policija. Državljana se oglobi oziroma sankcionira sodeč po zakonu za njegovo kršitev. Če pa iz zakona zapelje vlada, kot je zapeljala vaša vlada, pa imamo problem. Ker državljani nimamo vzvoda, s katerim bi lahko vlado, ki krši zakone, postavili pred roko pravice. In v tem je problem, gospod Janša. Vi ustvarjate državo, kjer imamo prvo- in drugorazredne. Vi se obnašate kot, da živite nad zakoni, ostali so pa podvrženi nekim vašim samovoljnim ukrepom, ki pogosto niti ne prestanejo testa legalnosti na sodiščih. In zato smo v tej zmedi, ki jo imamo, vaš odziv pa je nasilje. In zato sem rekel, da se je treba pogovoriti o nasilju. Ker ste pokazali, da znate vladati samo še na silo in s silo. Ampak tako ne bo šlo. Brez skrbi, volitve, hočete, nočete, bodo kmalu. Me skrbi seveda, da boste se tudi ob predaji oblasti obnašali tako kot se je kakšen vaš kolega v tujini, ampak da do tega ne pride, predlagam, da se pogovorimo v Državnem zboru o / znak za konec razprave/ o tem, kje so zakonske meje vsakokratne vlade, ker očitno premier tega nikakor ne razume in nikoli ne bo razumel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)