(VIDEO) Policija je včeraj spremenila strategijo in s pomočjo oklepnega vozila in vodnega topa, ki pa tokrat ni bil uporabljen, »taktično umirila« protestnike – Na protestih sodelovali Zoran Stevanović, Anica Bidar, Zatko -Zlatan Ćordić…. – TOPNEWS.si

(VIDEO) Policija je včeraj spremenila strategijo in s pomočjo oklepnega vozila in vodnega topa, ki pa tokrat ni bil uporabljen, »taktično umirila« protestnike – Na protestih sodelovali Zoran Stevanović, Anica Bidar, Zatko -Zlatan Ćordić….

(VIDEO) Policija je včeraj spremenila strategijo in s pomočjo oklepnega vozila in vodnega topa, ki pa tokrat ni bil uporabljen, »taktično umirila« protestnike – Na protestih sodelovali Zoran Stevanović, Anica Bidar, Zatko -Zlatan Ćordić….

Čeprav je bil včerajšnji protest predvsem na križišču med Tivolsko in Celovško cesto praktično ves čas na meji , da bo prerasel v spopad s policijo se to ni zgodilo, saj je policija včeraj spremenila pristop in kljub temu , da je vodni top bil v stalni pripravljenosti in je že spustil vodo vendar samo od zadaj pa do njegove uporabe vendarle ni prišlo.

Zakaj se je je policija včeraj odločila za drugačno strategijo kot prejšnji torek ni popolnoma jasno, očitno so kritike o pretirani uporabi prisilnih sredstev ali pa ker je bila situacija bistveno drugačna kot prejšnji teden, ko so bili na Brdu tuji državniki in je veljal odlok o prepovedi gibanja na posameznih področjih.

Glede na izredno veliko angažiranih policistov in bistveno manjšem številu protestnikov kot prejšnje srede bi seveda policija lahko predvsem s pomočjo vodnega topa bistveno hitreje končala proteste, kljub temu so se tokrat odločili zgolj za grožnjo uporabe predvsem vodnega topa in opozorila protestnikom da je shod razpuščen in da bodo v primeru, če se množica ne bo razšla, uporabili prisilna sredstva.

Protestniki so sokoli 1630 namreč zapustili Trg republike n krenili po ljubljanskih ulicah. S Trga republike so se odpravili po Šubičevi čez Slovensko do Prešernovega trga in nato v krogu nazaj do križišča med Dalmatinovo in Slovensko, kjer jim je policija preprečila nadaljevanje po Gosposvetski.

Množica je zato nekoliko nižje zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški, kjer pa jih je policija znova ustavila. Najprej je to poskušala s konjenico vendar so se protestniki prebili do križišča Celovške in Tivolske ceste, kjer jih je ustavil kordon policije in oklepno vozilo. Čeprav je prišlo do nekaj aretacij in napetosti , ko so policisti odpeljali nekaj protestnikov shod vseeno ni prerasel v vsesplošno nasilje in kaos.

Promet je oviran, med protestniki in policijo pa je prišlo tudi do več napetosti. Policija je pripeljala v bližino protestnikov tudi vodni top in nato začela protestnike pozvati, da naj območje zapustijo, saj da je shod razpuščen.

Po štirih urah so se nato protestniki večinoma vrnili v mestno središče. Do nekaj provokacij je sicer prišlo, ko je padel mrak, med drugim so policisti obravnavali skupino zamaskiranih mlajših moških. A do osmih zvečer je nato večina protestnikov odšla domov in na ulici je bilo pravzaprav več policistov kot protestnikov. Protesti so bili končani nekaj pred 21 uro.

Policiste je zvečer sicer pohvalil generalni direktor policije Anton Olaj. “Pohvala policistkam in policistom za današnje odlično opravljeno delo zagotavljanja javne varnosti ob množičnem neprijavljenem shodu v Ljubljani,” je zapisal.

COMMENTS

Wordpress (0)