Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zaradi korupcijske preiskave odstopil – Odhajajoči kancler presedlal v parlament, konzervativno-zelena koalicija pa bo ostala na oblasti – TOPNEWS.si

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zaradi korupcijske preiskave odstopil – Odhajajoči kancler presedlal v parlament, konzervativno-zelena koalicija pa bo ostala na oblasti

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zaradi korupcijske preiskave odstopil – Odhajajoči kancler presedlal v parlament, konzervativno-zelena koalicija pa bo ostala na oblasti

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto zvečer odstopil ob naraščajočem pritisku zaradi preiskave korupcije, ki je do temeljev pretresla politični establišment države.

Kurz, konzervativni zvezdnik, ki je nekoč veljal za vzornico evropske desnice, je dejal, da bo njegova avstrijska ljudska stranka na njegovo mesto imenovala 52 -letnega kariernega diplomata Alexandra Schallenberga. 35 -letni Kurz je dejal, da namerava ostati poslanec in bo prevzel poslansko skupino stranke. Še vedno ostaja vodja svoje stranke.

Kurz je v kratki izjavi na televiziji v živo dejal, da je prišel do zaključka, da bi bilo “neodgovorno”, če bi čakal, da ga opozicija kot kanclerja razreši z glasovanjem o nezaupnici, kar bi lahko bil le korak do formiranja štiristrankarske koalicije, ki bi jo vodili opozicijski socialdemokrati, pri čemer bi njej sodelovala tudi skrajno desna Stranka svoboda.

“Moja država je zame pomembnejša od mone,” je dejal. “Odstopam, da preprečim kaos.”

Korupcijska preiskava že mesece meče senco na Kurzevo vlado, vendar so šele v sredo postale javne podrobnosti o sumih tožilcev glede kanclerja, kar je sprožilo politično krizo v državi, v kateri voditelje v zadnjih letih neprestano pestijo škandali.

Kurzeve muke bodo verjetno vsaj zaenkrat končale pozive drugim desnosredinskim strankam v Evropi, da sledijo njegovemu osebnostnemu populističnemu slogu. Zlasti v Nemčiji so številni krščanski demokrati trdili, da je Kurz vzorec, ki ga njihova poražena stranka mora posneti v prihodnje v luči volilnega poraza prejšnji mesec.

Čeprav je Kurz priznal, da je storil napake v zvezi z afero, ki vključuje obtožbe, da je z javnim denarjem podkupoval anketarje in novinarje, je napovedal, da bo na koncu oproščen in očiščen vseh očitkov o kaznivih dejanjih.

Ali bo Kurzu uspelo rešiti ugled, je drugo vprašanje. Zdel se je še posebej v nerodni situaciji zaradi izmenjav besedil, objavljenih v sodnih preiskavah in težko bo še naprej prepričeval svoje podpornike, naj verjamejo javni podobi, ki jo je skozi leta gojil kot nesebični javni uslužbenec. Kurz v besedilih nastopa kot odločen politični operater, ki je pripravljen narediti vse, da osvoji oblast.

“Jaz sem samo človek,” je v soboto dejal Kurz in izrazil obžalovanje nad besedili, med katerimi je tudi tisto, v katerem je nekdanjega vodjo svoje stranke označil za “rit”.

Odstop se je zgodil po nekaj kaotičnih dneh po policijskih preiskavah na sedežu kanclerja, finančnem ministrstvu in rezidencah več ljudi v kanclerjevem ožjem krogu.

Oblasti sumijo, da je Kurz izumil zaroto, ki je vključevala poneverbo sredstev ministrstva za finance za plačilo anket, ki so služile njegovemu političnemu načrtu, kažejo izslednki sodnih preiskav. Kurzevi sodelavci naj bi se z lažnimi podatki obrnili na avstrijske medije in jim ponudili donosno oglaševanje, ki ga sponzorira vlada, če se strinjajo, da bodo opravili ankete in o njih pisali članke.

Kurz je večkrat zanikal kakršnekoli kršitve.

COMMENTS

Wordpress (0)