(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki nocoj protestirajo v Ljubljani jutri pa v Marezigah – TOPNEWS.si

(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki nocoj protestirajo v Ljubljani jutri pa v Marezigah

(VIDEO) Petkovi kolesarski protestniki nocoj protestirajo v Ljubljani jutri pa v Marezigah

Kot so sporočili iz protestne ljudske skupščine bo nocojšnji protest na Trgu republike  tematsko posvečen “problemu korupcije, ki se razrašča v naši družbi, predvsem v političnih krogih”. Predstaviti nameravajo  konkretne predloge, ki se morajo vpeljati v zakonodajni red, z namenom, da se zavarujejo človekove pravice, zagotovi razmejitev oblasti na ločene veje, preprečuje korupcijo in spoštuje vladavino prava.

Prav tako bo jutri potekal še en protest in sicer v Marezigah. “Tam se bo v soboto Janša srečal s svojimi SDS pajdaši, kar pa ni naključje. Tako, kot ni bil slučaj, da je Janša pred enim tednom na istem mestu gostil EU poslance iz skupine Identiteta in demokracija, skrajne desničarje oziroma neofašiste, ki v EU parlamentu zagovarjajo najbolj nacionalistična in rasistična stališča,” so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga objavljamo spodaj.

“Pravica do nenasilnega protesta in izražanja mnenja je ustavno zagotovljena pravica. In tudi danes jo bomo petkove protestnice in protestniki (tako kot že 76.petkov) nenasilno in argumentirano udejanjili. Pokazalo pa se bo, ali bo policija po očitno zaostrenem političnem diktatu z nesorazmernimi ukrepi, ponovno sprožala konflikte.

Po torkovih protestih, kjer je policija po navodilih vlade uporabila očitno prekomerno silo, je dodatno jasno, da ta vlada načrtno ustvarja razkol v družbi, nasilje in krizno stanje in mora zaradi tega nemudoma odstopiti.

Trenutne konfliktne, kaotične in nevzdržne razmere so v interesu samo Janezu Janši, Hojsu in njunim privržencem, ki želijo ustvariti izredno stanje. Ta vlada si na vso moč želi nasilja vendar ji ga petkovi protestniki ne bomo dali. Z nasiljem želi odvrniti pozornost od pravih vprašanj in problemov v naši družbi. 

S svojimi dejanji samo zavlačujejo neizogibno- to je konec oblastništva Janeza Janše. Volitve bodo. Ljudstvo bo odločalo. In v Protestni ljudski skupščini nadaljujemo z oblikovanjem konkretnih političnih zahtev, ki se morajo udejaniti, če želimo ponovno povrniti demokracijo in vladavino prava v Sloveniji. 

Zato bomo danes naslovili pomen pravne države, vladavine prava, in človekovih pravic. Nesprejemljivo je, da ta vlada vsakodnevno povozi odločitve sodišč, ignorira izdane sodbe in sprejema zakone, ki kršijo temeljne človekove pravice in svoboščine. To dejstvo se je ponovno povsem jasno potrdilo z odločitvijo upravnega sodišča o imenovanju delegiranih tožilcev in današnjo sodbo vrhovnega sodišča o nezakonitosti vseh sankcij zaradi neuporabe mask!

Prav tako bomo opozorili na problem korupcije, ki se razrašča v naši družbi, predvsem v političnih krogih.

Janez Janša je zadnjih 30 let vključen v celo kopico korupcijskih afer, ki večinoma še vedno niso razjasnjene, stanje epidemije pa je v zadnjem letu in pol vlada izkoristila za mnoge sumljive nabave, kjer so se izgubljali milijoni. Čas je, da vsi kriminalni politiki odgovarjajo za svoja dejanja. 

Tudi danes bomo predstavili konkretne predloge, ki se morajo vpeljati v zakonodajni red, z namenom, da se zavarujejo človekove pravice, zagotovi razmejitev oblasti na ločene veje, preprečuje korupcijo in spoštuje vladavino prava. 

Današnje predstavljene zahteve bodo:

ZAKONSKA ZAŠČITA ŽVIŽGAČEV (nemudoma je treba implementirati evropsko direktivo za zaščito žvižgačk_ev in jih sistemsko obvarovati)

ODVZEM NEPOJASNJENEGA PREMOŽENJA (politikom in javnim funkcionarjem, ki ne morejo pojasniti premoženja, se to premoženje odvzame)

KREPITEV NADZORNIH INSTITUCIJ (zagotoviti neodvisnost in okrepitev KPK, NPU Transparency International, Center za zaščito žvižgačev itd.)

TRANSPARENTNOST INSTITUCIJ IN STRANK (uvedba zakonodajne sledi, preglednost  finančnih virov, pogodb, lobističnih stikov, itd. )

DRŽAVNO OPRAVIČILO IZBRISANIM (25.671 oseb, izbrisanih iz registra stalnega prebivališča, še vedno ni prejelo uradnega opravičila v imenu države)

OMOGOČANJE NENASILNIH PROTESTOV (nedopustnost represije, kaznovanja ali sankcioniranja posameznikov in organizacij, ki se udeležujejo protestov)

SOLIDARNA MIGRACIJSKA POLITIKA (spoštovanje pravic in zaščita beguncev ter migrantov, izboljšanje azilnih postopkov ter večja podpora integraciji)

POPRAVA VSEH ŠKODLJIVIH ZAKONOV (odprava neustavnih, škodlijivih zakonov in odlokov ter zamenjava nestrokovnih, strankarskih kadrov) 

SPOŠTOVANJE USTAVE IN DELITEV VEJ OBLASTI (poseganje vlade v delitev vej oblasti ali nespoštovanje ustave ali sodnih odločitev sproži predčasne volitve)

Vsak petek bomo protestnice in protestniki odpirali teme in vprašanja ter na koncu glasovali o podanih predlogih. 

Že čez nekaj tednov pa bomo s temi zahtevali soočili vse politične stranke in jih pozvali k zavezi njihovega upoštevanja.

Prav tako bo jutri potekal še en protest in sicer v Marezigah. Tam se bo v soboto Janša srečal s svojimi SDS pajdaši, kar pa ni naključje. Tako, kot ni bil slučaj, da je Janša pred enim tednom na istem mestu gostil EU poslance iz skupine Identiteta in demokracija, skrajne desničarje oziroma neofašiste, ki v EU parlamentu zagovarjajo najbolj nacionalistična in rasistična stališča.

Marezige so pojem primorskega boja proti fašizmu, kjer so se goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašistom. Pregnali so fašistične provokatorje, Marežganski upor pa je prišel  v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu ne samo na slovenskih tleh, temveč tudi v svetovnem merilu.

Provokacija Janeza Janše in SDS je očitna in nizkotna. S svojo prisotnostjo se SDS kot podpornica in sodelavka neonacistov posmehuje vsem žrtvam fašizma v Marezigah, na Primorskem ter širše. Posmehuje se tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove.

Zato bomo tudi v soboto,  9.10. 2021 ob 12h, jasno povedali Janezu Janši in SDS, da v Marezigah, svetovni zibelki antifašizma, ni prostora niti za domače niti tuje častilce nacifašizma!

Torej, se vidimo na ulicah! Kot do sedaj, računamo na prisotnost čimvečjega števila medijev, ki bodo objektivno spremljali potek protestov in s tem tudi pomagali zabeležiti morebitno represivno delovanje policije, za katerega bi se naknadno krivilo nenasilne protestnike.

Protestna ljudska skupščina”

COMMENTS

Wordpress (0)