(V ŽIVO) Na Brdu vrh EU in Zahodnega Balkana, osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU – Na Trgu republike sinoči pozivi k nadaljevanju protestov – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na Brdu vrh EU in Zahodnega Balkana, osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU – Na Trgu republike sinoči pozivi k nadaljevanju protestov

(V ŽIVO) Na Brdu vrh EU in Zahodnega Balkana, osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU – Na Trgu republike sinoči pozivi k nadaljevanju protestov

Že včeraj je bilo precej ugibanj o tem ali se bodo protestniki poskušali približati kongresnemu centru Brdo, vendar je bilo še pred prihodom evropskih voditeljev jasno, da se to ne bo zgodilo. Poti do Brda je sicer varovala policija na vseh pomembnih odsekih in na križiščih je bila vidna prisotnost policistov , ki so bili razporejeni praktično na vsakih 500 metrov. Policija sicer tudi danes pričakuje proteste nasprotnikov vladnih ukrepov za omejitev covida

Na Brdu kjer danes poteka vrh EU in Zahodnega Balkan,  kot osrednji dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU, na katerem naj bi sicer potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu, a kot ugotavljajo analitiki ni pričakovati bistvenih konkretnih premikov. Na Brdu pri Kranju so se že maja letos sestali voditelji držav Zahodnega Balkana, danes se bodo znova sestali, tokrat tudi z voditelji držav Evropske unije. Voditelji članic EU in držav Zahodnega Balkana bodo danes na Brdu predvidoma potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu.

https://twitter.com/vladaRS/status/1445672825801428992

https://twitter.com/vladaRS/status/1445461136883650562

https://twitter.com/vladaRS/status/1445503546879733763

“EU potrjuje nedvomno podporo evropski perspektivi Zahodnega Balkana in pozdravlja zavezanost partnerjev na Zahodnem Balkanu evropski perspektivi, ki je v vzajemnem strateškem interesu,” piše v osnutku izjave z Brda, ki jo bodo danes sprejeli voditelji članic EU v posvetovanju z voditelji Zahodnega Balkana.

Prav tako naj bi EU v izjavi “ponovno potrdila zavezanost širitvenemu procesu”, a obenem spomnila, da je pomembno, da lahko ohrani in poglobi svoj razvoj ter zagotovi zmožnost integracije novih članic. EU namesto konkretnih zavez Zahodnemu Balkanu obljublja denar. Ekonomski in naložbeni načrt (EIP) predvideva finančno injekcijo v višini 30 milijard evrov, kar pomeni, da EU ostja glavni politični, gospodarski in trgovinski partner Zahodnega Balkana.

EU bo z desetimi vodilnimi naložbami zagotovila devet milijard evrov nepovratnih sredstev. Na ta način želi EIP spodbuditi dolgoročno okrevanje gospodarstva, pospešiti zeleni in digitalni prehod, podpreti regionalno sodelovanje in spodbujati zbliževanje z EU. EIP bo prispeval tudi k privabljanju javnih in zasebnih naložb, podprtih z Jamstvenim instrumentom Zahodnega Balkana, ki ima potencial za mobilizacijo 20 milijard evrov.

https://twitter.com/vladaRS/status/1445633536472457227

https://twitter.com/vladaRS/status/1445503546879733763

https://twitter.com/vladaRS/status/1445448763024101385

Aleksandar Vučić je skeptičen ali bo denar dovolj:”Pred 20 leti je EU predstavljala 20 odstotkov BDP, danes je to 10 odstotkov in se še manjša. Kaj bomo storili? Bo zelena strategija dovolj? Mislim, da ne. Smo zaščiteni pred Kitajsko? Odgovora na to nisem slišal. Angela Merkel odhaja. Ne bomo imeli več močnega nemškega kanclerja. Kdo bo torej ukrepal, ko bo treba? Vsi, ne samo Srbija, ki čakamo pristop, smo bili nekoč glede tega zelo entuziastični, zdaj pa nismo več. Našli smo svoje vire rasti in še naprej se bomo trudili. Ustvarili smo svoje mehanizme. Hočemo videti, kaj bo naša prihodnost. Severna Makedonija je celo spremenila ime, pa ni dobila ničesar v zameno,” je bil kritičen Vučić.

Bistvenih premikov Albanija, BiH, Srbija, Severna Makedonija, Črna gora in Kosovo ne morejo pričakovati. To potrjuje tudi slikovite primerjave voditeljev Zahodnega Balkana med katerimi izstopajo prav besede Albanskega premierja Edija Rame, ki je vse skupaj primerjal s poroko: “Zdaj pa se ne pripravljamo na poroko, temveč na ljubezensko izjavo, saj je poroka v rokah svatov”.

Z vrhom EU in Zahodnega Balkana, osrednjim dogodkom slovenskega predsedovanja Svetu EU, se bodo sklenile dvodnevne razprave voditeljev na Brdu.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)