“Pravila so že stara in vsak že ve, od vseh stvari na svetu prepovedano je, pljuvanje na ….” – Vrača se zloglasni 133. člen pa pravijo v opoziciji, kjer že grozijo z referendumom – TOPNEWS.si

“Pravila so že stara in vsak že ve, od vseh stvari na svetu prepovedano je, pljuvanje na ….” – Vrača se zloglasni 133. člen pa pravijo v opoziciji, kjer že grozijo z referendumom

“Pravila so že stara in vsak že ve, od vseh stvari na svetu prepovedano je, pljuvanje na ….” – Vrača se zloglasni 133. člen pa pravijo v opoziciji, kjer že grozijo z referendumom

“Z globo od 500 do 1000 evrov se kaznuje oseba, ki se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve, ” je vsebina predloga dopolnitve zakona o javnem redu in miru, ki je povzročil pravi vihar na družbenih omrežjih in povzročil nemir v opoziciji.

Predlog dopolnila, ki so ga vložili poslanci koalicije, je pripravilo notranje ministrstvo, z njim pa soglaša tudi vlada. Vlada je predlog novele zakona o javnem redu in miru v parlamentarno proceduro vložila maja letos. K predlogu pa so poslanske skupine koalicijskih SDS, NSi in SMC vložile nekaj dopolnil.

Z enim od dopolnil bi tako v zakonu določili, da se z globo od 500 do 1000 evrov kaznuje osebo, ki “se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve”.

V opozicijskem  LMŠ-ju medtem zatrjujejo, da je to še eden izmed represivnih načinov, s katerim vlada poskuša utišati vse državljane, ki bi na kakršen koli način izražali kritiko njene politike. Kot je ob tem poudarila poslanka LMŠ-ja Tina Heferle, v stranki absolutno zavračajo nedostojno in žaljivo vedenje do kogar koli, ne samo funkcionarjev. “Zakaj bi kaznovali nekoga, ki meni izreče žaljive besede, trikrat strožje kot nekoga, ki enake besede izreče vam. S tem vlada ponovno ustvarja prvo- in drugorazredne državljane,” je še navedla Heferle. Ostro pa so se danes odzvali tudi v Levici in SD-ju, kjer v primeru , da bo sprememba odloka sprejeta že napovedujejo referendum.

Alenka Jeraj (SDS) zavrača kritike in dodaja, da imamo v 158. členu kazenskega zakonika že zdaj razžalitev, za kar se lahko predvidi denarna ali zaporna kazen do treh mesecev. V 297. členu je zapisano, da če kdo javno spodbuja sovraštvo ali nestrpnost, lahko dobi zaporno kazen do dveh let. “V zadnjem času se kaj takega ni izreklo. Očitno stvari niso dovolj jasno opredeljene. Zdaj se to bolj natančno določa,” je dejala in pojasnila, da bo po njihovem mnenju to preprečilo nekatere incidente, ki smo jim bili priča v zadnjem času. “Poslanka sem že od leta 2004, pa česa takšnega še nismo imeli, da bi nas zmerjali ali pljuvali. Razumemo, da je kdo nezadovoljen in lahko svoje nezadovoljstvo tudi izrazi, ni mu pa treba biti pri tem žaljiv in nesramen,” je prepričana Jerajeva. Alenka Jeraj dodaja, da je ukrep za varnost predstavnikov oblasti nujno potreben. “Ker se nič ne zgodi, si ljudje čedalje več dovolijo”.

 

https://twitter.com/rtvslo/status/1433411846929780744

 

COMMENTS

Wordpress (0)