(V ŽIVO) Na Bledu začetek tradicionalnega – 16. Blejskega strateškega foruma, ki tokrat poteka pod naslovom »Prihodnost Evrope«- Na Topnews.si si tudi o dogajanju v zakulisju Blejskega foruma – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na Bledu začetek tradicionalnega – 16. Blejskega strateškega foruma, ki tokrat poteka pod naslovom »Prihodnost Evrope«- Na Topnews.si si tudi o dogajanju v zakulisju Blejskega foruma

(V ŽIVO) Na Bledu začetek tradicionalnega – 16. Blejskega strateškega foruma, ki tokrat poteka pod naslovom »Prihodnost Evrope«-  Na Topnews.si si tudi o dogajanju v zakulisju Blejskega foruma

Na 16. Strateškem forumu na Bledu bo tokrat sodelovalo rekordno število politikov, številni premierji iz cele Evrope, pa tudi sam vrh Evropske unije. Letošnji forum bo spremljalo tudi 79 akreditiranih  novinarjev. Za varnost bo skrbelo  od 500 do  1000 policistov. Okolica Festivalne dvorane  na Bledu bo v sredo in četrtek popolnoma zaprta, na gorenjskih cestah pa je pričakovati kratkotrajne cesten zapore.

Foruma se bo  udeležilo več predsednikov vlad evropskih držav, med drugim predsedniki vlade Grčije, Poljske in Črne Gore; več ministrov za zunanje zadeve tako iz držav Evropske unije, sosednjih držav kot tudi iz drugih držav, vključno z indijskim in kenijsko ministrico za zunanje zadeve.

Na Bled tako prihajajo predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Iz Češke prihaja Andrej Babiš, Slovaške – Eduard Heger, Madžarske – Viktor Orban, Hrvaške – Andrej Plenkovič in Grčije –  Kyriakos Mitsotakis. Poleg njih pa še srbski predsednik Aleksandar Vučić, pa državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietra Parolina. Tudi posebni gosti bodo – na primer vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.
Poleg prihodnosti Evrope bodo v dveh dneh razpravljali tudi o širjenju Unije na Zahodni Balkan, podnebnih spremembah, kibernetski varnosti, okrevanju po pandemiji in razmerah v Afganistanu. Konferenca  bo potekala v pogojih pandemije, se pravi , da bodo vsi udeleženci, pričakujejo jih okoli 1000, morali izpolnjevati enega od pogojev PCT.

Forum se bo zjutraj začel z uvodnimi nagovori predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in slovenskega premierja Janeza Janše ter zunanjega ministra Anžeta Logarja. Glavni uvodni govorec na prvem panelu voditeljev bo predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

V dopoldanskem času, in sicer med 10. in 12. uro bo potekala razprava  evropskih voditeljev o prihodnosti Evrope. Sodelujoči v razpravi pod naslovom Stati in obstati  bodo   sodelovali David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta, češki predsednik vlade Andrej Babiš, slovaški predsednik vlade Eduard Heger, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, grški predsednik vlade Kyriakos Mitsotakis, madžarski predsednik vlade Viktor Orban, državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin, hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, podpredsednica Evropske komisije in komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica ter predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zatem bo popoldne na vrsti nova razprava z visoko politično udeležbo, tokrat o širitvi EU in Zahodnem Balkanu, kar je tudi ena od prioritet slovenskega predsedovanja. Ta razprava naj bi bila tudi uvod v vrh EU – Zahodni Balkan, ki ga bo Slovenija gostila v začetku oktobra. Uvodni nagovor bo imel slovenski predsednik Borut Pahor, med udeleženci pa bodo voditelji vseh držav Zahodnega Balkana.

V popoldanskem času, in sicer med 16.30 in 18.15 uro pa  panel voditeljev, kjer bodo razpravljali o vprašanju širitve EU na Zahodni Balkan. V razpravi bodo sodelovali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, Željko Komšić, predsedujoči predsedstva Bosne in Hercegovine, črnogorski predsednik vlade Zdravko Krivokapić, kosovski predsednik vlade Albin Kurti, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, predsednik Bolgarije Rumen Radev, albanski predsednik vlade Edi Rama, moldavska predsednica Maia Sandu (prek videokonference), visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Christian Schmidt, evropski komisar za sosedstvo in širitev Olivér Várhelyi, in predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Panelu voditeljev bosta sledila panela bivših voditeljev in razprava o gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19.  Pričakovati je razpravo o vseh najpomembnejših temah, ki trenutno obremenjujejo EU, od pandemije covida-19 do položaja v Afganistanu po vrnitvi talibanov na oblast in grozeče nove begunske krize.

Pomembna bo tudi slavnostna večerja, kjer bo zbrane goste nagovorila voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. BSF se bo nadaljeval še v četrtek, ko bodo zbrani nadaljevali razprave o prihodnosti Evrope, pa tudi o podnebnih spremembah in posledicah za gospodarstvo, transatlantskih odnosih in aktualnih globalnih vprašanjih, ki bremenijo mednarodne odnose. V minulih 16 letih je v razpravah sodelovalo že 100.000 udeležencev iz več kot 100 držav, skupaj pa so razpravljali več kot 400 ur. Dogajanje v zakulisju foruma kot tudi v Festivalni dvorani bomo na Topnews.si spremljali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)