(V ŽIVO) Seja Knovsa o delovanju ekstremističnih skupin: Matjaž Nemec prst uperil v Žana Mahniča zaradi domnevnih povezav z rumenimi jopiči, Janez Janša pa na Twitterju obtožuje Damirja Črnčeca – Aleša Hojsa pa so danes zaslišali kriminalisti, domnevno zaradi “žalitve države” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Seja Knovsa o delovanju ekstremističnih skupin: Matjaž Nemec prst uperil v Žana Mahniča zaradi domnevnih povezav z rumenimi jopiči, Janez Janša pa na Twitterju obtožuje Damirja Črnčeca – Aleša Hojsa pa so danes zaslišali kriminalisti, domnevno zaradi “žalitve države”

(V ŽIVO) Seja Knovsa o delovanju ekstremističnih skupin: Matjaž Nemec prst uperil v Žana Mahniča zaradi domnevnih povezav z rumenimi jopiči, Janez Janša pa na Twitterju obtožuje Damirja Črnčeca – Aleša Hojsa pa so danes zaslišali kriminalisti, domnevno zaradi “žalitve države”

“Priča smo fenomenu, ki mu do zdaj še nismo bili,” je v izjavi za javnost po seji Komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami dejal predsednik Matjaža Nemec in dodal, da je preiskovalna komisija DZ za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin leta 2014 ugotovila, da “načeloma desni ekstremizem v sedanjem času ne predstavlja nevarnosti za nacionalno varnost, to pa se lahko spremeni, če dobi aktivnejšo podporo nosilcev politične moči. V zadnjem obdobju smo priča izjemni spremembi v pasivnosti obravnave tovrstnih pojavov na Policiji.”

Na sejo sta bili vabljena tako premier Janez Janša kot državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, ki pa se seje nista udeležila. “Danes smo želeli Janšo soočiti z vprašanji, kako se je zgodil vzpon neonacizma, zakaj Slovenija financira neonaciste, čemu jih Policija ne preganja in kako so povezani s stranko SDS. Toda predsednika vlade na sejo ne bo,” je še  pred začetkom sporočil predsednik Knovs -a. Seja o delovanju ekstremističnih skupin, na katero je bil vabljen tudi direktor SOVE Janez Stušek, je bila prekinjena in se bo nadaljevala.

Je pa na sejo prišel  tudi generalni direktor Policije Anton Olaj, a je bil po besedah Nemca v svojih odgovorih izjemno skop in se skliceval na pristojnosti komisije. “Prav je, da ne prispevam k morebitnemu razvrednotenju poslanstva parlamentarnega nadzora Knovsa, zato bom na seji odgovarjal le na vprašanja iz nadzorne pristojnosti te komisije po 14. členu Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb,” je pred sejo napovedal Olaj.

Na današnji seji so bili seznanjeni tudi s fotografijami Mahniča, na katerih se pojavlja skupaj s skupino znanih neonacistov. Zato Nemec na Mahniča naslavlja vprašanje, ali je prav on tisti vezni člen, ki omogoča povezavo med kabinetom predsednika vlade in rumenimi jopiči.

Žan Mahnič je na Twitterju zapisal, da se “z nebulozami nima smisla soočiti, ker jih lahko stokrat zanikaš, pa tisti, ki se klanjajo komunističnemu klavcu Kidriču in ostalim totalitaristom, tega ne boste verjeli”.

Na današnji seji so bili vabljeni tudi nekateri preiskovalni novinarji, ki naj bi poslancem predstavili “dognanja o možnih povezavah” visokih vladnih predstavnikov in policije “z državno financiranimi neonacisti”. Vabljeni so bili odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić, neodvisni preiskovalni novinar Erik Valenčič ter filozof in publicist Boris Vezjak. Po seji je pred novinarje stopil Erik Valenčič, ki  je, tako kot pred njim Matjaž Nemec,  Žana Mahniča  Rumenimi jopiči.  Janez Janša pa je  tik pred izjavo Nemca presenetil z razkritjem na Twitterju, z zapisom v katerem je kritiziral  Rumene jopiče in izpostavil  Damirja Črnčeca in stranko LMŠ, da stoji za  ustanovitvijo stranke DOM leta 2018.

Minister Aleš Hojs naj bi se po medijskem poročanju okoli poldne zaradi tvita o “svinjah in biserih” zagovarjal pred kriminalisti. Na PU Ljubljana so potrdili le, da kriminalisti na podlagi prijete prijave vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja s področja dejanj zoper čast in dobro ime, ki ga usmerja pristojno tožilstvo. Izjavo notranjega ministra prenašamo v živo na Topnews.si.

COMMENTS

Wordpress (0)