“Levi DEMOS” – Marjan Šarec “zakuril” poletni raženj, čeprav zajec še teka po gozdu – TOPNEWS.si

“Levi DEMOS” – Marjan Šarec “zakuril” poletni raženj, čeprav zajec še teka po gozdu

“Levi DEMOS” – Marjan Šarec “zakuril” poletni raženj, čeprav zajec še teka po gozdu

Čeprav je predsednik opozicijske LMŠ Marjan Šarec večkrat dejal, “da dokler zajec teka po gozdu, ne kuriš ražnja” je  tokrat očitno “prekršil” lastno pravilo.  ki so ga nekateri njegovi nasprotniki uvrstili med ljubke  “šarcizme”. Marjan Šarec je namreč predlaga sklenitev “dogovora o povolilnem sodelovanju” za vlado brez Janše. Ideja o tako imenovanim levem Demosu je v obtoku že nekaj časa od oblikovanja koalicije KUL, ki je nekajkrat poskušala, sicer neuspešno spodnesti Janševo vlado.

Marjan Šarec kolege iz tako imenovane koalicije KUL namreč poziva k podpisu “Dogovora o povolilnem sodelovanju”, ki  naj bi vseboval le tri točke: normalizacijo Slovenije, oblikovanje vlade brez Janševe SDS in strank, ki jo podpirajo, ter dogovor, da mandatarja izbere stranka, ki na volitvah zbere največ glasov. “Le tako bomo dokazali, da mislimo resno in dobro, da bomo kos izzivom in da smo najboljša alternativa,” je dodal. Dogovor o povolilnem sodelovanju, bi po predlogu LMŠ-ja vseboval le tri točke:

1. Normalizacijo Slovenije, vrnitev k ustavnim temeljem in vrednotam, ki so nas osamosvojile in pripeljale v Evropsko unijo.

2. Oblikovanje skupne vlade, ki bo močna in trdna, brez strank in posameznikov, ki sodelujejo z vlado Janeza Janše in jo podpirajo.

3. Na volitvah nastopimo s svojimi kandidatskimi listami, lastnimi programi, a s skupnimi programskimi izhodišči in ob jasni predpostavki, da bo mandatarja izbrala tista stranka, ki bo na parlamentarnih volitvah prejela največ glasov.

Predlagal je tudi oblikovanje strokovnih skupin, ki bodo pripravile “skupne programske usmeritve, katerih rdeča nit mora biti dobrobit vseh državljank in državljanov ter Slovenije, in ne le posameznikov”. Po njegovem mnenju bi se morali posvetiti javnemu zdravstvu, prehodu k zelenemu gospodarstvu, okolju prijazni politiki, digitalni preobrazbi, pokojninskemu sistemu, javnemu sektorju, vrnitvi neodvisnosti institucij in depolitizaciji nacionalno varnostnega sistema.

V odzivu predsednica Socialnih demokratov Tanje Fajon Na poslan poziv g. Marjana Šarca o podpisu Dogovora o povolilnem sodelovanju pobudo se je že odzvala predsednica Socialnih demokratov Tanje Fajon, ki sicer pobudo pozdravila vendar se ji zdi pomanjkljiva:

“Veseli me, da je volja za povezovanje dozorela pri vseh opozicijskih strankah. Na pismo sem Marjanu Šarcu odgovorila s pobudo za skupni sestanek in opozorila na to, da za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države do leta 2030. Predloge za povezovanje sem voditeljem opozicije predstavila že v svojem pismu 30. junija 2021.”

Pisna pobuda Marjana Šarca nas je presenetila, saj smo se pred poletjem dogovorili, da z nadaljnjimi aktivnostmi nadaljujemo septembra, pa poziv komentira generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič. “Poteza je torej v nasprotju z danim dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez. Državljanom moramo pokazati, da v Sloveniji resnično obstaja politična alternativa aktualni vladi, kar pa z neusklajenim delovanjem zagotovo ne bomo dosegli,” je zapisal Pavlič.

V stranki SAB tudi nočejo preveč omejiti nabora potencialnih političnih partnerjev. “Po naslednjih volitvah bo stranka SAB sodelovala z vsemi, ki so blizu našim socialno-liberalnim vrednotam in temeljnemu programu naše stranke. To zagotovo niso stranke, ki so trenutno na oblasti, so pa to lahko nove stranke, ki jih napovedujejo nekateri – če bo seveda njihov program skladen z vrednotami SAB,” poudarja Pavlič.

V priponki objavljamo o celoten odgovor predsednice SD Tanje Fajon na pismo g. Marjana Šarca, ki mu je priloženo pismo predsednice SD opoziciji z dne 30. junija 2021. Prav tako pa tudi pobudo predsednika LMŠ Marjana Šarca.

SD - Odgovor ZCD (30.6.2021)

 

SD - pismo Marjanu Šarcu_povezovanje opozicije_avgust 2021.docx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)