Grenlandija je prejšnji teden izgubila ogromno količino ledu, znanstveniki opozarjajo – TOPNEWS.si

Grenlandija je prejšnji teden izgubila ogromno količino ledu, znanstveniki opozarjajo

Grenlandija je prejšnji teden izgubila ogromno količino ledu, znanstveniki opozarjajo

Grenlandija je prejšnjo sredo zaradi visokih temperatur, ki so jih sprožile podnebne spremembe, izgubila ogromno količino ledu, stopljena količina vode pa zadošča, za prekritje ameriške zvezne države Floride z višino 5,1 cm vode, so sporočili znanstveniki.

Ta dogodek je bil tretja največja izguba ledu na Grenlandiji v enem dnevu od leta 1950. Druga dva rekorda sta se zgodila tudi v tem desetletju, leta 2012 in 2019.

Hitro taljenje se je zgodilo, potem ko je topel zrak, ujet nad arktičnim otokom, spremenil vzorec kroženja zraka, pravijo znanstveniki in ugotavljajo, da bi se lahko stopilo še več ledu.

Samo v sredo se je stopilo približno 22 gigaton ledu, od tega je 12 gigaton steklo v ocean, 10 gigaton pa je absorbirala snežna odeja, ki jih lahko spet zmrzne, je povedal Xavier Fettweis, klimatolog na univerzi v Liegeu v Belgiji.

Danska skupina arktičnih raziskovalnih ustanov na Arktiki Polar Portal, je pojav na Grenlandiji na Twitterju opisala kot “dogodek množičnega taljenja”.

Čeprav je prostornina taljenja manjša kot leta 2019, je bilo prizadeto območje večje, poroča Polar Portal.

Takšni dogodki lahko ustvarijo povratne zanke, ki spodbujajo nadaljnje segrevanje in taljenje na Grenlandiji, je dejal klimatolog z univerze Columbia.

Poudarja se, da ta dogodek postavlja Grenlandijo v bolj ranljiv položaj do konca talilne sezone.

Znanstveniki so ocenili, da je taljenje grenlandske ledene plošče, druge največje na Zemlji po Antarktiki, povzročilo približno 25-odstotno rast svetovne gladine morja v zadnjih nekaj desetletjih.

Znanstveniki opozarjajo, da modeli, uporabljeni za načrtovanje prihodnje izgube ledu, ne beležijo vpliva spreminjajočih se vzorcev atmosferskega kroženja, kar pomeni, da lahko podcenjujejo prihodnje taljenje ledu na Grenlandiji.

V sredo so bile temperature zraka nad Grenlandijo “zaskrbljujoče”, je sporočila EU, temperature v Constable Pyntu na vzhodu otoka pa so dosegle kar 23,2 stopinje Celzija.

COMMENTS

Wordpress (0)