Podnebne spremembe: Smrtonosni vročinski valovi, poplave in gozdni požari postajajo vse pogostejši – TOPNEWS.si

Podnebne spremembe: Smrtonosni vročinski valovi, poplave in gozdni požari postajajo vse pogostejši

Podnebne spremembe: Smrtonosni vročinski valovi, poplave in gozdni požari postajajo vse pogostejši

Skupina večinoma manjših držav sveta je prejšnji teden prevzela nove, bolj ambiciozne zaveze glede podnebja in o tem obvestila ZN, da bi povečala pritisk na velike svetovne onesnaževalce, da bi začeli slediti njenemu zgledu pred velikim podnebnim vrhom ZN, ki bo novembra.

“Stanje še zdaleč ni zadovoljivo”

Vodja ZN, pristojna za podnebna vprašanja, Patricia Espinosa je dejala, da je 110 držav sveta, od skoraj 200, ki so leta 2015 podpisale Pariški podnebni sporazum, v soboto obvestilo Združene narode, da so prevzele nove klimatske zaveze.

“To še zdaleč ni zadovoljivo, saj je le nekaj več kot polovica držav (58 odstotkov) spoštovala rok,” je v izjavi dejala Espinosa in pozvala ostale, naj “podvojijo svoja prizadevanja” in sprejmejo bolj ambiciozne zaveze, ko gre za zaščito planeta, na katerem živimo.

15 držav, od katerih jih ima večina nizke in relativno nizke izpuste CO2, je ta teden prevzelo nove zaveze in o tem obvestilo ZN pred rokom 30. julija, da bi pravočasno vstopile v poročilo ZN.

Med njimi so tudi Šrilanka, Izrael, Malavi in ​​Barbados. Malezija, Nigerija in Namibija pa so med večjimi državami, ki so ta teden obvestile ZN, da pristajajo na strožje podnebne cilje.

Smrtonosni vročinski valovi, poplave in gozdni požari so postali pogosti

Zaradi smrtonosnih vročinskih valov, poplav in gozdnih požarov, ki so po vsem svetu postali vse pogostejši, se vse pogosteje pojavljajo pozivi k nujnim ukrepom za zmanjšanje emisij CO2, zaradi česar se planet hitro segreva.

Najnovejša analiza Združenih narodov pa kaže, da bodo omenjene podnebne spremembe ne glede na zaveze omenjene skupine držav povzročile globalno segrevanje daleč nad mejo 1,5 stopinje Celzija, kar je zgornja meja za najhujše posledice podnebnih sprememb.

“Iskreno upam, da bo revidirana ocena skupnih prizadevanj pokazala bolj pozitivno sliko,” je dejala Espinosa.

Kitajska, ki ima največje emisije ogljikovega dioksida na svetu, in države, kot sta Indija in Južna Koreja, še niso predložile poročila, ki obljublja povečano sodelovanje pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, čeprav pred podnebnim vrhom poteka močan mednarodni pritisk.

Združene države Amerike in države Evropske unije, ki so drugi in tretji največji proizvajalec emisij ogljikovega dioksida na svetu, so v zadnjih mesecih obljubile večjo angažiranost in napovedale, da si bodo v naslednjih desetih letih prizadevale za hitrejše zmanjšanje izpustov ogljika.

Države, ki bodo zamudile rok za vključitev v poročilo ZN, se bodo lahko tudi po izteku roka zavezale, da se bodo odločneje angažirale pri zmanjševanju ogljičnih izpustov še pred začetkom novembrskega podnebnega vrha.

COMMENTS

Wordpress (0)