(VIDEO) Kako je madžarski premier Viktor Orban “našel izgubljeno (medijsko) svobodo” – V Sloveniji danes na obisku “Višegrajci” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je madžarski premier Viktor Orban “našel izgubljeno (medijsko) svobodo” – V Sloveniji danes na obisku “Višegrajci”

(VIDEO) Kako je madžarski premier Viktor Orban “našel izgubljeno (medijsko) svobodo” – V Sloveniji danes na obisku “Višegrajci”

Ne, ne gre za to, da bi Viktor Orban izgubljeno (medijsko)svobodo iskal v Sloveniji, kjer so bo danes mudil na povabilo predsednika vlade Janeza Janše. Janša bo namreč gostil predsednike vlad Višegrajske skupine (V4) – Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske, Viktorja Orbana, Andreja Babiša, Eduarda Hegerja in Mateusza Morawieckega.

Osrednje teme pogovorov bodo prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU, konferenca o prihodnosti Evrope, razmere na Zahodnem Balkanu in druge aktualne evropske teme.

Slovenija se sicer v vlogi predsedujoče Svetu EU ne bo mogla izogniti sporom na relaciji Bruselj-Budimpešta in tudi Bruselj-Varšava. Zunanji minister Anže Logar je v sredo v Evropskem parlamentu v imenu Sveta EU potrdil, da je zaslišanje v zastalem procesu po 7. členu v primeru Poljske in Madžarske zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot na dnevnem redu slovenskega predsedstva.

Še posebej pereča tema je trenutno madžarski zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ in s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Madžarske civilne organizacije so včeraj organizirale protest proti novemu zakonu o omejevanju dostopa do informacij o LGBTIQ, ki je sprožil val ogorčenja tudi v Evropski uniji. Protestniki so bili kritični do premierja Viktorja Orbana, češ da državljanom odvzema pravice, medtem ko se skuša predstaviti kot borec za svobodo.

Madžarski premier Viktor Orban je namreč pred dnevi odšel v bližnji kiosk in kupil vse časopise, ki o njem in njegovi vladi kritično poročajo.

In teh ni bilo malo. V videu, ki kroži po socialnih omrežjih, so zapisali, da je Orban našel “izgubljeno svobodo” tiska. “Prišel sem, ker smo na Madžarskem s strani enega čuvaja Georgea Sorosa uvrščeni na seznam, ki nas uvršča med sovražnike svobode tiska,” je pojasnil prodajalcu Orban.

https://twitter.com/Marko10728083/status/1413111481206517768

Orban je tako na spletu objavil video, kjer je šel v trafiko in pokupil vse časopise, ki o njem in njegovi vladi pišejo kritično oziroma jih, kot je ocenil Orban, žalijo.

Društvo novinarjev brez meja je madžarskega premierja Viktorja Orbana uvrstilo na seznam največjih sovražnikov medijske svobode in ga tako postavilo ob bok brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru in prestolonasledniku Savdske Arabije Mohammedu bin Salmanu.

Na seznamu so med drugim tudi ruski predsednik Vladimir Putin, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in kitajski predsednik Xi Jinping.

COMMENTS

Wordpress (0)