Kdo je “svinjski zombiji” in kdo so samo navadne “svinje” – Aleš Hojs pojasnil, da ni imel v mislih Timmermansa, obenem pa izpostavil ime evropskega komisarja Lenarčiča – TOPNEWS.si

Kdo je “svinjski zombiji” in kdo so samo navadne “svinje” – Aleš Hojs pojasnil, da ni imel v mislih Timmermansa, obenem pa izpostavil ime evropskega komisarja Lenarčiča

Kdo je “svinjski zombiji” in kdo so samo navadne “svinje” – Aleš Hojs pojasnil, da ni imel v mislih Timmermansa, obenem pa izpostavil ime evropskega komisarja Lenarčiča

Notranji minister Hojs je v petek na brifingu za bruseljske novinarje ob začetku predsedovanja Svetu EU razburil z izjavo, da bi lahko kot svinjo morda označil višjega predstavnika v evropski birokraciji. Novinarji so posumili, da s tem misli podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, a je Hojs to kasneje zanikal.

“To so besede, nevredne nekoga, ki zavzema tako visok položaj. Zlasti sedaj, ko ne govori le v svojem imenu, ampak v imenu celotne države in celotnega Sveta EU,” je dejal Borut Pahor. Po njegovem mnenju bi moral biti minister Hojs bolj pazljiv, da bi njegove besede naletele na razumevanje. “Ni potrebno, da se strinjamo, mora pa stališče biti sprejemljivo, mora biti izrečeno spoštljivo, minister pa mora najti način, da se opraviči.”

Aleš Hojs je včeraj v odzivu na besede predsednika Pahorja sporočil, da so bila vsa pojasnila in opravičilo že včeraj posredovani Evropski komisiji, dodatna pojasnila ali opravičila pa da niso potrebna.
Zagotovil je, da nikogar osebno ni primerjal s svinjo in zagotovo ni imel v mislih Timmermansa.

https://twitter.com/MatjaNemec/status/1411239453503459333

“Glede na to, kako se na vse pretege trudi očrniti podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, je evidentno, na koga je mislil, ko je omenjal svinje na visokih evropskih položajih.
Ko so ga tuji novinarji soočili z izrečenim, pa je strahopetno stisnil rep med noge,” je Hojsu očital Matjaž Nemec.

“Ne, Matjaž Nemec, ni on tisti, ki sem ga imel v mislih, da bi ga lahko tako poimenoval. Poznate kakšnega komisarja v zgodovini EU, ki bi se priključil ideji, da se EU sredstva ne odobrijo državi, iz katere prihaja – domovini? je Aleš Hojs zapisal na Twitterju.
Matjaž Nemec pa mu je odgovoril: “Ne, zagotavljam vam, da takšnega ni. Komisija je temu pritrdila. Torej, lažete. Spet in spet”.

Polemika se je sicer začela po protestih in alternativni proslavi ob dnevu državnosti, ko je Aleš Hojs kritiziral “rumene jopiče”, ker so odšli na Prešernov trg, čeprav bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike.

“Policija bo pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. So pa po moji oceni ti brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti,” je zapisal Hojs.

Od takrat je izjava o svinjah in biserih postala stalnica v polemikah na družbenih omrežjih in tudi predmet razprav na zadnjih petkovih protestih, ko so “rumeni jopiči intervjuvali kolesarske protestnike. V enem od njihovih intervjujev je nastala skovanka “svinjski zombiji”. Kaj vas je motilo na prejšnjem protestu, je novinar NTA vprašal enega od udeležencev.

“Policija, svinje, ..,” je bil kratek protestnik.

NTA: “Ja res je, da so vas vodilni v slovenski politiki označili za polit kolesarje, za zombije, pa svinje, zdaj me pa zanima, v katero kategorijo bi vi sebe uvrstili.?

“V svinjski zombi,” je na provokacijo odgovarjal eden od udeležencev.

NTA : Svinjski zombi ? Hvala vam za izjavo.

COMMENTS

Wordpress (0)